Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Gedetineerden hebben baat bij games

Belgische studie.

Onderzoekers Steven Malliet (Universiteit Antwerpen) en Wannes Ribbens (KU Leuven) hebben een zeventienjarige studie naar het gamegedrag van gedetineerden afgerond. De resultaten zijn vrij merkwaardig.

Zo is de eerste vaststelling dat, ondanks het feit dat games voor gevangenen vaak hun enige vorm van bezigheid is, deze toch niet verslaafd zijn aan het interactieve medium. "Men zou kunnen denken dat, omdat gevangenen veel tijd spenderen met het spelen van games, zij de voeling met de realiteit zouden verliezen. Dit is echt niet zo. Afwachtend naar de dag dat ze vrij komen, vinden ze het echter belangrijk om die op psychologisch vlak de voeling met de werkelijkheid goed te onderhouden" aldus Malliet.

Niet in alle gevangenissen worden videogames toegestaan. Welk opmerkelijk is hoe het interneringsbeleid van de gevangenis bepalend is voor hoe geïnterneerden hun gamegedrag tot uiting brengen. "Leuven heeft een veel opener regime, waar gedetineerden gemakkelijk van cel naar cel kunnen gaan om daar dan een potje te gamen. In de gevangenis van Brugge daarentegen, waar een gesloten geleid heerst, zijn celgenoten uitsluitend op elkaar toegewezen om te gamen."

Opmerkelijk zijn ook de genres die het meest gespeeld worden. Het zou gaan om sport- of gevechtsgames. "Basket-, voetbal en schaakspelletjes zijn favorieten, maar ook racegames en gevechtsgames zijn populair. Zelf de controversiële Grand Theft Auto games worden gespeeld.

En nu dan de hamvraag: Welke invloed hebben games op het gedrag van de geïnterneerden? Volgens het recent onderzoek van Malliet en Ribbens zou dit een positief effect hebben op het leefklimaat binnen de gevangenissen. Volgens Malliet is hier een zeer eenvoudige reden voor. "Eén van de belangrijkste redenen om spelconsoles toe te laten, is omdat het helpt spanningen tussen gedetineerden te voorkomen en mogelijks explosieve situaties te voorkomen. Games bieden een manier om energie te kanaliseren. Ook is games spelen in teamverband bevorderlijk voor het groepsvormen."

Gedetineerden geven ook aan dat door games te spelen ze het gevoel hebben iets bereikt te hebben. "Geïnterneerden vrezen, door gevangen te zitten tussen vier muren, mentaal achteruit te gaan. Door games te spelen blijven ze actief bezig met het opzetten van strategieën en het aangaan van mentale uitdagingen."

Reacties

More Nieuws

Meest recente artikelen