Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Gears of War 5 - Gameplay, multiplayer, trailers en alles wat we weten

De sequel op een nieuw begin.

Het is niet eenvoudig om als kersverse ontwikkelaar een vervolg te maken op een gevierde reeks; getuige daarvan de backlash die games als DmC: Devil May Cry of Halo 4 kregen. Nochtans slaagde studio The Coalition in 2016 perfect in die taak. Met Gears of War 4 introduceerde het een resem nieuwe personages en een sterk verhaal dat perfect voortborduurde op de klassieke Gears-trilogie en diens geliefde gameplay, zoals je kunt lezen in de Gears of War 4 review.

Deel vier was ook het eerste hoofdstuk in een nieuwe trilogie. Gears of War 5 is daarin het middenstuk. Maar wat kun je nu precies verwachten van de game? Zijn er drastische wijzigingen op komst, of is het simpelweg meer van hetzelfde? In dit overzicht geven we je alle beschikbare informatie.

Cover image for YouTube videoGears 5 - E3 2018 - Cinematic Announce Trailer

Gears of War 5 release

Gears of War 5 werd officieel onthuld tijdens Microsofts persconferentie op E3 2018. Tijdens die presentatie zei de uitgever en consolefabrikant dat het nieuwste deel in de Gears-reeks nog in 2019 zou uitkomen. Sindsdien is er echter geen precieze releasedatum bekendgemaakt.

De originele trilogie kwam steeds in het najaar uit. Gears of War 4 verscheen eveneens in die periode, op 11 oktober 2016 om precies te zijn. Naar alle verwachtingen valt de Gears of War 5 release dus eveneens in het najaar van 2019.

Microsoft blijft meer en meer inzetten op zijn Xbox Game Pass, een abonnementsdienst waarmee je voor een maandelijkse prijs een grote catalogus aan games kunt downloaden. Als deel van die push zijn alle grote first-party games op dag van release verkrijgbaar via de Xbox Game Pass. Dat zal dus ook het geval zijn voor Gears of War 5. Daaraan verwant zet Microsoft ook hard in op PC Play Anywhere, waarbij je Xbox Games op Windows pc's kunt spelen. Gears 4 had al deze mogelijkheid en waarschijnlijk zal 5 die ook hebben.

Gears of War 5 release - Wanneer leren we meer over Fahz Chutani?

Gears of War 5 pre-order en special editions

Er is op dit moment nog geen informatie over eventuele Gears of War 5 special editions.

Gears of War 5 setting

Opgelet! Hier volgen spoilers voor het verhaal van Gears of War 4.

Deel vier speelde zich 25 jaar na de gebeurtenissen van Gears of War 3 af, en toonde hoe de planeet Sera en zijn bewoners lijden onder de gevolgen van het militaire conflict uit de eerste trilogie. Het introduceerde de nieuwe hoofdpersonages J.D. Fenix (de zoon van Marcus Fenix en Anya), Del Walker en Kait Diaz, die het opnamen tegen de robotische DeeBees en de mysterieuze Swarm. Aan het einde van de game werd er zwaar naar gehint dat de Swarm een nieuwe evolutie van de Locust is, en dat Kait mogelijk verwant is met de Locust koningin uit de eerste drie games.

Volgens The Coalition is Gears 5 een rechtstreeks vervolg op die gebeurtenissen. J.D. en Del zijn nog steeds aanwezig, maar Kait wordt naar voren geschoven als het nieuwe hoofdpersonage bij uitstek. De oorlog met The Swarm lijkt een hoogtepunt te bereiken en Kait probeert de waarheid omtrent haar afkomst te achterhalen. Daarbij wordt ze achtervolgd door visioenen en heeft ze moeite om van haar moeder Reyna afscheid te nemen.

Marcus Fenix maakte zijn opwachting in een trailer en speelt dus gegarandeerd opnieuw een rol. Het staat zo goed als buiten kijf dat ook de populaire personages Augustus Cole, Damon Baird en Samantha Byrne terugkeren. Gaat ieder van hen dit vijfde deel ook overleven?

Gears of War 5 setting - Oude en nieuwe vrienden keren terug in dit deel.

Gears of War 5 gameplay

De gameplay van de reeks bleef min of meer ongewijzigd voor deel vier, en dat zal ongetwijfeld ook zo zijn voor Gears 5. De controls zullen ongetwijfeld weer net ietsje responsiever en accurater zijn, en uiteraard kunnen er ook nieuwe wapens verwacht worden. Gears of War 4 had al enkele coole wapens die gebaseerd waren op het guerilla- en crafting-aspect van het verhaal, zoals de Dropshot en Buzzkill. Het wordt interessant om te zien of Gears 5 die lijn nog verder doortrekt.

Gears 4 telde ook enkele zeer visueel indrukwekkende extreme weersituaties. Hevig stormweer zorgde voor gigantische schade aan gebouwen en opwaaiend stof belemmerde je zicht in enkele spannende vuurgevechten. De planeet Sera zal er in deel vijf ongetwijfeld niet beter aan toe zijn, dus de kans is groot dat we opnieuw zeer imposante weerseffecten te zien krijgen.

Hoewel de gameplay van de hoofdreeks dus min of meer ongewijzigd zal blijven, innoveert Gears met twee andere games die allebei werden aangekondigd tijdens E3 2018. Gears Tactics is een turn-based strategy game geïnspireerd op XCOM en bevat bekende Gears-personages, vijanden en wapens. Gears Pop is dan weer een mobiele game bedoeld voor tablets en smartphones, geïnspireerd op FunkoPop. Het is nog onduidelijk wat voor gameplay deze spin-off zal voorschotelen.

Gears of War 5 gameplay - Heeft Kaits mysterieuze achtergrond een impact op de gameplay?

Gears of War 5 multiplayer

Gears of War heeft traditiegetrouw een sterke multiplayerkant en dat zal ongetwijfeld ook het geval zijn bij Gears 5. De campaign is sinds jaar en dag volledig in co-op speelbaar, en dat zal in Gears 5 niet veranderen. Met vrienden Locust, Lambent en Swarm vijanden te lijf gaan in intense cover-gevechten blijft een fantastische cocktail.

Ook competitieve multiplayer is een pijler van de Gears ervaring, met twee teams, symmetrische maps en Power Weapons centraal gelegen als typische elementen. Gears 4 vulde ook klassieke modi als Execution en Guardian aan met Escalation, Dodgeball en Arms Race. Tot slot kreeg ook de verslavende co-op Horde modus een update met Horde 3.0, waarbij de Fabricator je toestond om nieuwe defensieve opties te gebruiken.

De toevoegingen en wijzigingen die Gears 4 doorvoerde, werden goed onthaald en The Coalition heeft reeds beloofd dat deel vijf nieuwe innovaties zal introduceren. Het wordt afwachten wat deze precies zullen inhouden, maar er is dus reden genoeg om optimistisch te zijn.

Gears of War 5 multiplayer - Ga maar alvast oefenen.

Wil je alle Gears of War 5 updates op de voet volgen? Hou deze pagina dan goed in de gaten, want hier vind je alles wat je over Gears of War 5 moet weten!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Gears of War 5

Xbox One

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties