The Witcher 2: Assassins of Kings

Spotlight

VideoThe Witcher 2: Enhanced Edition launch trailer

Topper vanaf morgen ook op Xbox 360 beschikbaar.

VideoThe Witcher 2 Xbox 360 enhanced edition trailer

Xbox 360-versie verschijnt eindelijk in april.

Belangrijke events

Bekijk: Celebrating the 10th anniversary of The Witcher

Ger-altijd een goede reden voor een feestje.

De eerste Witcher-game van Poolse ontwikkelaar CD Projekt RED is in 2007 uitgebracht voor de pc. De studio heeft vervolgens in 2011 The Witcher 2: Assassins of Kings gelanceerd. In 2015 brengt de studio The Witcher 3: Wild Hunt uit. De ontwikkelaar werkt nu aan Gwent: The Witcher Card Game.

De Xbox 360-versie van The Witcher 2: Assassins of Kings is tijdelijk gratis te downloaden op de Xbox Live Marketplace. Sinds kort is The Witcher 2 backwards compatible met de Xbox One, dus de game is ook op dat platform te spelen.

The Witcher 2 nu Xbox One backwards compatible

Counter-Strike: Global Offensive en skullgirls zijn ook speelbaar op de console.

The Witcher 2: Assassins of Kings is nu dankzij backwards compatibility speelbaar op de Xbox One. Dit laat Larry 'Major Nelson' Hryb weten op zijn website.

Film over The Witcher in de maak

In handen van voor Oscar-genomineerde regisseur Bagiński.

Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe film die is gebaseerd op de verhaallijn van The Witcher. De voor een Oscar genomineerde Tomasz Bagiński neemt de regie in handen.

Bordspel van The Witcher lanceert in 2014

Kaarten, dobbelstenen, munten en Geralt.

De Poolse bordspellenfabrikant Ignacy Trzewiczek werkt samen met gamesontwikkelaar CD Projekt Red aan een bordspel gebaseerd op de Witcher-reeks. Het spel staat gepland voor 2014, zowel als een fysieke versie als ook een iPad-variant.

The Witcher 2: Assassins of Kings - Enhanced Edition Review

Laat ik gelijk met de deur in huis vallen: ik ben een grote Witcher fan! Ik heb het eerste deel helemaal uitgespeeld, de soundtrack gekocht, de extra bonusmissies gespeeld en ik was één van de eersten die The Witcher 2: Collector's Edition voor de PC had ge-pre-ordered. Daarnaast heb ik de Engelstalige boeken én het kaartspel gekocht met de oprechte intentie deze ook te lezen en te spelen. Nu kom ik natuurlijk over als een ontzettende fanboy, maar ondanks mijn grote liefde voor de algehele Witcher setting viel The Witcher 2: Assassins of Kings, toen deze vorig jaar voor de PC uitkwam, eigenlijk een beetje tegen. Nu is er een 'Enhanced Edition' uitgekomen voor de Xbox 360 en is het tijd om er met een verse consoleblik naar te kijken. Zal Geralt of Rivia mijn hart weer kunnen veroveren?

Laat ik eerst beginnen met uitleggen wat The Witcher precies is. The Witcher 2 is een actie-RPG die zich afspeelt in een duistere westerse fantasy-setting. De game is gebaseerd op de fantasyboeken van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Deze magische wereld is grauw en duister waarin smerige politiek bedreven wordt en Elven en Dwergen systematisch gediscrimineerd worden door de menselijke machthebbers. De Elven en Dwergen hebben vervolgens weer een vrijheidsbeweging genaamd de Scoia'Tael die door de mensen weer gezien worden als terroristen (wat ze ook een beetje zijn). De wereld en dus ook de game kent volwassen thema's zoals racisme, alcohol, drugs, seks en terrorisme. Het spel heeft dan ook een 18+ rating meegekregen. De naam slaat op de monsterjagers in deze wereld. Het is namelijk wel een fantasy-setting waarin monsters en magie een grote rol spelen. Witchers zijn zwaar getrainde mensen die verschrikkelijke mutaties hebben doorstaan om zo opgewassen te zijn tegen hun gevaarlijke prooien. Hierdoor zijn ze bijna geen mens meer en worden ze door anderen behoorlijk gewantrouwd. In The Witcher 2: Assassins of Kings speel je Geralt of Rivia, een Witcher die vals beschuldigd wordt van de moord op Koning Foltest. Daarnaast lijdt hij aan geheugenverlies en moet hij naast zijn naam zuiveren ook uitzoeken wie hij nu eigenlijk precies is.

The Witcher 2 is zoals de naam al verraad een vervolg, maar CD Projekt Red belooft dat voorkennis van het eerste deel niet nodig is, om van deel 2 te kunnen genieten. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ja, je kan het verhaal van The Witcher 2 prima volgen zonder voorkennis, maar het verhaal is veel rijker en dieper als je op de hoogte bent van de gebeurtenissen die zich voor dit deel hebben afgespeeld. Ik vind het dan ook jammer dat er geen samenvattingsfilmpje van het eerste deel in de Xbox 360 versie verwerkt zit, een soort "Previously on The Witcher". Dit terwijl Xbox 360 gamers geen mogelijkheid hebben het eerste deel alsnog te spelen. Wel is er een filmpje aanwezig dat uitlegt wat Witchers precies zijn.

Lees meer...

Team Witcher werkt aan vijf nieuwe games

Nieuwe RPG gepland voor 2014.

Goed nieuws voor RPG fanaten! CD Projekt sleutelt hard aan een next-gen game engine en werkt op dit moment aan niet minder dan vijf gloednieuwe games. Dat vertelde managing director Adam Badowski in een interview met Eurogamer. Het Poolse team dat in 2011 het langverwachte The Witcher 2: Assassins of Kings uit bracht belooft tevens dat er twee grote releases gepland staan voor 2014 en 2015 die gelijktijdig op PC en next-generation consoles zullen verschijnen.

FeatureCedric's Favorite Five van 2011

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2012!

Het jaar 2011 zal ik vooral onthouden als het jaar van de ongespeelde games. Er kwam dit jaar zoveel lekkers uit dat een arme student als ik niet eens alle toppers kon proberen, laat staan de sleeperhits ontdekken. Dit jaar is mijn Steam bibliotheek nochtans wel gevoelig uitgebreid. Games als Limbo, Frozen Synapse en Terraria staan nu ook in mijn virtuele gameskast te pronken. Helaas zullen ze daar ook virtueel stof vergaren, een feit waar in de eerste plaats de geniale marketingstrategie die Steam anno 2011 perfectioneerde voor verantwoordelijk is. Maar ook tijds- en geldgebrek zijn er verantwoordelijk voor dat ik potentiële favorieten als Assassin's Creed: Revelations, Battlefield 3, Dead Island en Batman: Arkham City niet kon testen. Deze lijst is dus zeker niet volledig, maar de volgende vijf zijn stuk voor stuk wel games die je gespeeld moét hebben. Dat er maar liefst drie RPG's tussen zitten kan ik alleen maar toejuichen. Mijn favoriete genre is duidelijk helemaal terug van weggeweest. Maar genoeg getalmd, let's roll.

CD Projekt Red breidt uit

"Ontwikkelen mag niet meer zo lang duren."

Tussen de release van The Witcher en The Witcher 2: Assassins of Kings lag er vier jaar. Volgens de studio director van CD Projekt Red, Adam Badowski, laat een volgende game niet zo lang op zich wachten. Dit meldt VG247.

Launchdatum The Witcher 2 2.0 bekend

Launchdatum The Witcher 2 2.0 bekend

Plus volledige featurelijst.

The Witcher 2 2.0 zal vanaf 29 september te downloaden zijn. Dat heeft ontwikkelaar en uitgever CD Projekt bekend gemaakt.

De 2.0 update werkt niet alleen een hoop bugs weg uit de game maar voegt ook een heleboel features gratis toe aan de game. Volgens CD Projekt is de update groter dan destijds het geval was voor The Witcher: Enhanced Edition. In totaal gaat het om een veertigtal technologische verbeteringen en gameplay aanpassingen, zijn alle negen DLC-paketten die tot nu toe verschenen zijn inbegrepen en zijn er ook nog drie grote nieuwe features.

Eerste van die drie features is de nieuwe tutorial die er gekomen is in reactie tot alle kritieken die de game kreeg. Gamers vonden het begin van de game te moeilijk omdat geen enkele van de gameplaysystemen werd uitgelegd en ze dus niet wisten wat ze moesten doen om uit bepaalde situaties te geraken. Dat is nu opgelost door de toevoeging van een proloog waarin alles netjes wordt uitgelegd.

Lees meer...

The Witcher 2 verkoopt vlot

Bijna een miljoen exemplaren sinds mei.

The Witcher 2: Assassins of Kings ging sinds de release in mei al 940.000 maal over de toonbank. Dit meldt Gamasutra.

The Witcher 2 uitgesteld

X360-gamers moeten wachten tot begin 2012.

De Xbox 360 versie van The Witcher 2 zal iets later dan gepland verschijnen. Dat liet CD Projekt RED vandaag weten in een persbericht. De game zou normaal tijdens de drukke eindejaarsperiode verschijnen, maar staat nu op de kalender voor het eerste kwartaal van 2012.

Gratis DLC voor The Witcher 2 op komst

Zal verwerkt zitten in patch 1.3.

Dat wij helemaal weggeblazen werden door The Witcher 2: Assassins of Kings mag duidelijk zijn nadat we het spel een dikke tien op tien gaven. En hoewel de game reeds heel wat uurtjes van je vrije tijd in beslag kan nemen, ziet het er nu naar uit dat ontwikkelaar CD Projekt RED ons binnenkort al gaat voorzien van wat gratis downloadable content.

The Witcher 2 komt naar X360

Maar ook meer info over patch 1.2 voor PC.

Tijdens de pre-E3 conferentie die CD Projekt deze avond organiseerde, lieten deze makers van The Witcher 2 en de mensen achter Good Old Games enkele interessante nieuwtjes vallen.

The Witcher 2: Assassins of Kings

The Witcher 2: Assassins of Kings

Leunt tegen de perfectie aan.

Toen CD Projekt in 2007 The Witcher aan de wereld voorstelde, was er nauwelijks aandacht voor hun werk. CD Projekt was dan ook weinig bekend buiten Polen en had geen enkele ervaring met het maken van eigen games. Bovendien zat iedereen toch te wachten op BioWare's nieuwste RPG, Mass Effect, die later dat jaar zou verschijnen. The Witcher moest dan ook vechten om opgemerkt te worden tussen de grote jongens. Maar langzaamaan werd het spel ontdekt en zagen zowel de gespecialiseerde pers als de gamer in welke parel ongemerkt tot in de winkelrekken was geslopen. Het duurde uiteindelijk bijna een jaar totdat The Witcher: Enhanced Edition ervoor zorgde dat de game eindelijk de erkenning kreeg die het verdiende.

CD Projekt besliste dan ook om voor een waardige opvolger te zorgen. En waardig, dat betekent in Polen nog iets. Voor The Witcher 2 werden dan ook alle registers opengetrokken. Van budget, over gameplay tot marketing, alles moest grootser, duurder en vooral beter. CD Projekt liet dan ook meermaals verstaan dat ze de beste RPG tot nu toe aan het maken waren. Bias of zelfkennis? Ik kan niet wachten om het uit te zoeken.

The Witcher 2: Assassins of Kings vangt aan in een kerker. Protagonist Geralt heeft het blijkbaar niet getroffen, want hij staat er aan de verkeerde kant van de tralies. Al snel wordt Geralt echter uit zijn cel gehaald voor een ondervraging. Tijdens die ondervraging leren we door middel van flashbacks niet alleen hoe Geralt in de cel terecht gekomen is, maar de flashbacks dienen ook als tutorial. En daarmee hebben we het eerste pijnpunt van The Witcher 2 al te pakken. De tutorial is onvoldoende, zelfs voor een veteraan van de eerste game. Het is weliswaar moeilijk om een complexe hardcore RPG als The Witcher 2 in een niet al te saaie tutorial uit te leggen, maar je doet het alvast niet door enkele seconden een lap tekst te tonen over het gebruik van potions terwijl de speler bezig is met vechten.

Lees meer...

CD Projekt komt met nieuwe titel op E3

Nieuwe IP of Witcher spin-off?

CD Projekt Red, de Poolse ontwikkelaar van The Witcher en The Witcher 2, komt met een nieuwe game op de E3. De info lekte uit invaties voor de persconferentie, er zou naar verluid al een demo live gespeeld worden. Er is bevestigd dat het niet gaat om een consoleversie van de Witcher 2, noch om een expansiepack voor die game.

FeatureIn gesprek rond The Witcher 2

CD Projekt over het origineel, DLC en versies voor consoles.

Deze week ligt The Witcher 2 eindelijk in de winkelrekken. De verwachtingen rond deze RPG die exclusief voor de PC verschijnt zijn hooggespannen, dus wij vonden het geen slecht idee om eens bij ontwikkelaar CD Projekt aan de bel te trekken net voordat hun titel op de wereld losgelaten zal worden. We schoven bij producent Tomasz Gop aan tafel, en stelden hem de volgende vragen:

FeatureThe Witcher 2: Assassins of Kings

De toekomstige koning van de PC-RPG's?

Fantasy-universa en de clichés die ermee gepaard gaan, je zou er een boek over kunnen schrijven. Lees je op het doosje van een game dat die zich in een fantasywereld afspeelt, ga er dan maar prat op dat je een van het rechte pad afgeweken koning moet zien te verslaan. Waarom dat zo is? Zelfs zonder diens dochter ooit in levenden lijve aanschouwd te hebben, weet je gewoon dat het om een blondine gaat met een welgevormd lichaam. En dan hebben we het nog niet gehad over het dwangmatige gedrag van de volledige monsterpopulatie in zo'n wereld om zich in een grot te verschansen alwaar ze allemaal één of andere oude ring willen beschermen. Je zal me niet horen zeggen dat The Witcher 2 op dit vlak z'n handen in onschuld wast, maar ik durf er wel mijn hand voor in het vuur te steken dat het een atypische fantasy-RPG wordt.

Witcher 2 systeemeisten opgegraven

Ziet er aanvaardbaar uit.

De Poolse site Polygamia heeft de systeemvereisten voor The Witcher 2 opgegraven. Tijd om te kijken of je nog in de veilige zone zit of weer eens het spaarvarkentje moet openbreken voor een PC-upgrade.

FeatureMeest veelbelovende games van 2011

Waar kijkt de redactie naar uit?

Nog enkele dagen en het nieuwe jaar is aangebroken. Met een gelukkige glimlach op het gezicht sluiten we 2010 af als een van de meest interessante periodes binnen het domein van het videospel. De lancering van nieuwe stukjes hardware en software, de interne verschuiving bij allerhande ontwikkelaars, de terugkeer van enkele bijna vergeten spelreeksen, en nog zoveel meer! Maar wat mogen we eigenlijk verwachten van 2011?

FeatureCedric's Favorite Five of 2010

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2011.

Wanneer Steph in zijn top vijf stelde dat 2010 een mager gamejaar was zat ik te mee te knikken achter mijn computerscherm: 2010 stelde me inderdaad teleur op vlak van games. Niet dat er te weinig games zijn verschenen of dat deze van povere kwaliteit waren, maar echt veel verrassingen kregen we nu ook niet voorgeschoteld. Bovendien blijkt dit jaar meer dan één uitgever beslist te hebben om de PC-versie van hun game uit te stellen of achterwege te laten. Red Dead Redemption of Assassin's Creed: Brotherhood zul je hier dus niet zien verschijnen, hoewel uit de lijstjes van andere redacteurs blijkt dat dit twee stevige kanshebbers waren om erin te belanden. Uiteindelijk schra(a)pte ik toch een waardige top 5 bij elkaar, die het waard is in de collectie te belanden. Let's roll!

FeatureFrederik's Favorite Five of 2010

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2011.

"Het is gebeurd", zoals Erik Van Looy zou zeggen. Alea iacta est en de resultaten zijn binnen. Vandaag is het mijn beurt om uit de doeken te doen welke titels van 2010 wederom een geslaagd gamejaar gemaakt hebben. Maar alvorens ik die vijf bewuste titels hier de hemel inprijs, toch even een woordje over de afgelopen 365 dagen. De grootste gebeurtenis van het jaar was zonder enige twijfel de plotse breuk tussen Activision en het bestuur van topstudio Infinity Ward. Het besloten, maar tegelijk open karakter van de gamesindustrie is verdwenen en werd ingeruild voor een veeleer bekrompen en hebberige attitude van de uitgevers. Het punt dat ik hier in deze -veel te korte- alinea wil maken is dat in 2010 nog maar eens duidelijk werd dat centjes nog te vaak ten spijt gaan van de creativiteit. Gelukkig wierpen meer indie-games dan ooit hun volle gewicht in de schaal om de balans in evenwicht te brengen en het hoeft dan ook geen verrassing te heten dat zij mijn top 5 bijna volledig bezetten.

FeatureMichaël's Favorite Five of 2010

...én zijn persoonlijke vooruitblik op 2011.

2010 kan wat mij betreft niet meer kapot. Het was een opwindend jaar vol gamegenot en, euh, andere genotsmiddelen. Ik heb me wat moeten terugtrekken uit de gamewereld dankzij de gigantisch zware werklast die de Vlerick Management School oplegt aan de deelnemers, maar in return sta ik binnen enkele maanden weer paraat om volledig vrijwillig met tal van extra businessskills de Eurogamer & Gamevault combo naar nieuwe hoogtes te sturen.

The Witcher 2 wordt krankzinnig moeilijk

Sterven in hardcore mode is herbeginnen.

CD Projekt Red is van plan een uitzonderlijke modus in The Witcher 2 te implementeren. Wie zich geroepen voelt zal bij het starten van het spel kunnen kiezen voor een hardcore mode waar je niet in mag sterven. Bijt je naderhand toch in het zand, zul je het spel volledig opnieuw moeten beginnen. Wel denkt CD Projekt er over een spreuk als DLC beschikbaar te stellen waarmee gamers zich alsnog weer tot leven kunnen wekken.

Speel zelf een personage in The Witcher 2

Zorgt voor unieke outfit en maak een foto!

Namco Bandai laat in samenwerking met ontwikkelaar CD Projekt RED weten dat je vanaf vandaag mee kunt doen aan een wedstrijd om als ingame personage mee te spelen in het aankomende The Witcher 2: Assassins of Kings.

In 2007 kwam het Poolse CD Projekt verrassend uit de hoek met The Witcher. De RPG liet ons kennismaken met Geralt of Rivia, een zogenaamde Witcher. Deze monsterjagers beschikken over buitengewone gaven en krachten, waarbij alles nog eens wordt overgoten met de nodige Poolse fantasy-elementen die bol staan van de hedendaagse problematieken zoals ecologie en normvervaging. De Poolse schrijver Andrzej Sapkowski op wiens boeken de game gebaseerd is, beschikt duidelijk over het nodige talent.

DLC voor The Witcher 2 best mogelijk

Spel gebruikt ook een gloednieuwe engine.

CD Projekt heeft de smaak helemaal te pakken rond The Witcher 2. Begin september lekte er nog een wazig filmpje rond het spel op het internet, maar een week geleden liet de Poolse ontwikkelaar dan eindelijk officieel weten dat een tweede deel in de maak is. Vandaag blijkt dat CD Projekt alvast nadenkt over DLC-support voor The Witcher 2: Assassins of Kings.

The Witcher 2 nu officieel aangekondigd

Website van ontwikkelaar toont grote "2"

The Witcher was zonder twijfel een van de hoogtepunten binnen het Westerse RPG-genre van de voorbije jaren. Ontwikkelaar CD Projekt wist met hun allereerste grote titel meteen een blijvende indruk te maken, en eind vorig jaar lieten ze dan ook aan de hand van een "gelekt" YouTube filmpje weten dat de productie van deeltje twee volop aan de gang was.

Nieuwe footage van The Witcher 2

Stiekem opgenomen tijdens presentatie.

Herinner je je nog het nieuwsbericht midden september waarin we het hadden over de eerste 'gelekte' beelden van The Witcher 2? Wel, vandaag duikt er alweer een filmpje op het internet op rond de nieuwe game van ontwikkelaar CD Projekt, en opnieuw gaat het om beelden die eigenlijk nog niet publiek gemaakt mogen worden.

The Witcher 2 ook naar consoles

Hopelijk meent CD Projekt het nu ook echt.

Het gelekte filmpje waarin The Witcher 2: Assassins of Kings uitgebreid aan bod komt heeft duidelijk voor heel wat opschudding kunnen zorgen bij ontwikkelaar CD Projekt. Opeens stromen de vragen binnen omtrent het spel en moet het team de volledige wereldpers te woord staan.

Vervolg op The Witcher in de maak

Eerste beelden doen het nieuws lekken.

Het internet is een machtig medium. Akkoord, het merendeel wat er op het wereldwijde web te vinden is kan niet bepaald als hoogstaand omschreven worden, maar de verspreiding van informatie verloopt sneller dan ooit tevoren. Zo zijn er vanaf vandaag, zonder enige aankondiging, de eerste bewegende beelden van het vervolg op The Witcher, een warm ontvangen RPG voor de PC, opgedoken.