Mario Maker

Doordat Super Mario Maker inspireert en ideeën meteen vertaalt naar het scherm, is zowel bouwen als spelen een waar genot.

Belangrijke events

Super Mario Maker 3DS review - Werk op het spoor

De Mario-games zijn eigenlijk voor de handheld gemaakt. De korte levels en simpele besturing lenen zich namelijk perfect voor korte speelsessies onderweg. Het enige probleem is dat je de games vroeg of laat uitspeelt, en je reizen weer zonder Mario verdergaan. Met Super Mario Maker 3DS wil Nintendo daar verandering in brengen. Als je deze game uit hebt, bouw je gewoon zelf een paar levels of speel je het werk van andere spelers. Daar houd je een paar uur op de trein wel mee uit. Om de game van de Wii U naar de 3DS te krijgen, heeft Nintendo echter aardig moeten sleutelen. Is die vertaalslag gelukt, of hebben we hier met een inferieure versie te maken?

Aan de basis van de game is weinig veranderd. Super Mario Maker 3DS is nog steeds een samenkomst van de klassieke tweedimensionale Mario-games met de mogelijkheid om zelf levels te bouwen. Waar deze overzetting zich in onderscheidt, zijn de details van die formule. Nieuw is bijvoorbeeld de 'Mario Missie,' een klassieke Mario-campagne met achttien werelden die de '10 Mario Challenge' uit het origineel vervangt. Die levels leggen je al snel het vuur aan de schenen, en ook ervaren spelers kunnen rekenen op aardig zere duimen voordat prinses Peach gered is.

Die moeilijkheidsgraad is vooral ontstaan omdat Mario Missie van Nintendo's gebruikelijke ontwerpfilosofie afwijkt. Normaal zijn levels speeltuinen die jij dankzij improvisatie en snelle reflexen overleeft. Maar Super Mario Maker wil dat jij leert hoe Mario en zijn omgeving samenkomen. Om het ontwerp te begrijpen, richt de game constant jouw aandacht op de levels zelf. Dat resulteert in een moeilijke maar leerzame ervaring waarin levels soms in Zelda-achtige puzzels veranderen. Dat puzzelgevoel wordt door optionele uitdagingen verder versterkt. De Mario Missie hangt het broodnodige vlees aan de botten van de game, en zorgt dat je ook iets te doen hebt wanneer er even geen tijd of inspiratie is om zelf te bouwen.

Lees meer...

Update Super Mario Maker voegt o.a. Fire Koopa Clown Car toe

Nintendo brengt op 22 december een update uit voor Super Mario Maker, met daarin drie nieuwe 'course elements' om je levels mee te bouwen. Eén daarvan is de Fire Koopa Clown Car, een vuurspuwende variatie op de gewone zwevende clownshoofd.

Daarnaast zijn Bouncers en P Warp Doors nieuw. Laatstgenoemde komen pas tevoorschijn zodra je een P Switch aanraakt.

Tot slot kun je voortaan per level zien wie 'm als eerste, en wie 'm als snelste heeft uitgespeeld. Die informatie vind je in de Course World.

Lees meer...

FeatureDe beste games van 2015

De 10 games die dit jaar een Essentieel-badge verdienden.

Een van de leukste dingen van het eindejaar is terugblikken op de voorbije twaalf maanden. 2015 was een jaar met veel games om naar uit te kijken. De grote releases volgden elkaar in pijlsnel tempo op, maar er zaten ook enkele teleurstellingen tussen. Uiteindelijk wisten slechts 10 games de grootste 'Essentiële' onderscheiding van Eurogamer Benelux te bemachtigen.

Frog Mario speelbaar in Super Mario Maker

Als onderdeel van NES Remix Event Course.

Nintendo maakt bekend dat Frog Mario vanaf heden speelbaar is in Super Mario Maker. Je kunt dit kostuum als power-up selecteren bij het maken van levels, zodra je deze vrijgespeeld hebt.

Genomineerden The Game Awards 2015 bekend

The Witcher 3: Wild Hunt heeft meeste nominaties.

De genomineerden van The Game Awards 2015 zijn bekend. The Witcher 3: Wild Hunt, BloodBorne, Fallout 4, Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain en Super Mario Maker maken kans op de titel Game of the Year.

Update Super Mario Maker voegt checkpoints toe

Update Super Mario Maker voegt checkpoints toe

Plus meer manieren om levels te ontdekken.

Super Mario Maker krijgt op 4 november een eerste update, waarin Nintendo onder meer checkpoints aan de game toevoegt. Wanneer je levels bouwt, kun je dan tot twee checkpoints aanmaken. Tot op heden moesten levels in één keer worden doorlopen.

Ook nieuw zijn power-ups die zich meer gedragen zoals je van de Mario-games gewend bent. Je kunt het zo instellen dat een kleine Mario een paddenstoel vindt, terwijl een grote Mario uit hetzelfde blok een vuurbloem haalt.

Bij het zoeken naar levels van andere spelers komt er een nieuw 'Official' tabblad bij. Hier worden levels geplaatst die door Nintendo zelf zijn gemaakt. Tot slot zijn er nog 'Event Courses', levels die gemaakt zijn door speciale gasten als andere game-ontwikkelaars.

Lees meer...

Super Mario Maker patch past ontgrendelregels aan

Super Mario Maker patch past ontgrendelregels aan

Alle gereedschap sneller beschikbaar.

Nintendo heeft patch 1.01 voor Super Mario Maker uitgebracht. De patch zorgt ervoor dat de ontgrendelregels voor het vrijspelen van bouwelementen nu aangepast zijn.

Oorspronkelijk werd er maar één tool per dag beschikbaar gesteld. Hierdoor had je negen dagen nodig om alles te hebben. Nu is het mogelijk om alles binnen een paar uur vrij te spelen.

Of het nieuwe systeem gebaseerd is op tijd of op het aantal blokken dat je plaatst is op het moment van schrijven niet geheel duidelijk. Het staat ook niet vermeld in de update details. De exacte tijd tussen het verschijnen van pakketten verschilt bij de spelers tussen een kwartier en bijna twee uur. Sommige designpakketten lijken automatisch toegevoegd te worden tijdens het spelen van de game.

Lees meer...

Eurogamer Benelux weekoverzicht: week 37

Met Grand Theft Auto 5, Xbox One, Metal Gear Solid 5 en nog veel meer.

Drukke week achter de rug en daardoor geen tijd gehad om de laatste nieuwtjes te lezen? Geen zorgen, want Eurogamer Benelux geeft je elke zondag een overzicht met de hoogtepunten van de afgelopen week.

Super Mario Maker review

EssentieelSuper Mario Maker review

Laat je innerlijke Bouw-ser los.

Nog voor de officiële launch barst Super Mario Maker online al van de verrassende levels. Zo laat eentje je verticaal bowlen met Buster Beetles, waarbij je probeert om de hoogste score te halen. Andere laten Mario volautomatisch door een wirwar van trampolines en kanonskogels bewegen. Ook kom je een level tegen waarbij Mario alleen de juiste weg kiest door razendsnel rekensommetjes op te lossen. Nintendo wilde het verrassingselement in de Super Mario-games benadrukken en dat is gelukt.

In Super Mario Maker bouw je je eigen Mario-levels. Om je eigen creatieve plannen uit te werken, gebruik je een level-editor die erg intuïtief werkt. Dit komt doordat de game optimaal gebruikmaakt van de GamePad. Je sleept de verschillende power-ups en Koopa's rechtstreeks vanuit het bouwmenu je level in. Vervolgens schakel je naar de speelmodus om te testen of alles in praktijk wel zo werkt als je had bedacht. Dit kost slechts seconden.

Nintendo staat nu wel voor een nieuw probleem. Hoe kan het bedrijf de kwaliteit van de levels garanderen? Veruit het grootste deel van deze levels wordt pas na de lancering door andere spelers gemaakt. Nintendo heeft daarom een aantal maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat de online levels van een zo hoog mogelijk niveau zijn.

Lees meer...

FeatureMeest opvallende gamereleases van september

Met Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, FIFA 16, Destiny: The Taken King en nog veel meer.

Nieuwe maand, nieuwe games. Alleen heb je met al dat gamen natuurlijk geen tijd om op te zoeken wat er allemaal uitkomt. Of je bent liever lui dan moe, dat mag ook! Gelukkig geeft Eurogamer Benelux je elke laatste vrijdag van de maand een overzicht van de meest opvallende aankomende titels. Dit is slechts een greep uit het volledige aanbod, dus check ook zeker de volledige lijst van releasedata.

Eurogamer Benelux weekoverzicht: week 29

Met Uncharted, Goat Simulator, Game of Thrones en nog veel meer.

Drukke week achter de rug en daardoor geen tijd gehad om de laatste nieuwtjes te lezen? Geen zorgen, want Eurogamer Benelux geeft je elke zondag een overzicht met de hoogtepunten van de afgelopen week.

FeatureSuper Mario Maker gooit alle conventies overboord

Patrick leert opnieuw platformen tijdens een hands-on bij Nintendo.

De 'doe-het-zelf'-gamer met een console kan sinds kort op de Xbox One bij Project Spark terecht. Als eigenaar van een PlayStation-console kun je al enkele jaren met de LittleBigPlanet-serie je eigen levels bouwen. Nintendo bood hier tot nu toe geen alternatief voor. Dat verandert echter vanaf 11 september. Het bedrijf komt dan met zijn eigen 'doe-het-zelf'-game en zet hierbij meteen zijn grootste troef in: Super Mario!

Nintendo onthult vandaag de Super Mario Maker amiibo bundel, met daarin de amiibo die een dag eerder al te vinden was op de site van het bedrijf. Er komt nog een andere versie van op de markt, met een hedendaagser kleurenpalet.

Mario Maker heet voortaan Super Mario Maker

Subtiel verschil. En twaalf minuten gameplay.

Mario Maker heet voortaan Super Mario Maker, zo maakt Nintendo bekend tijdens de Nintendo World Championships 2015-finale voorafgaande aan de E3-beurs. Finalisten John Numbers en Cosmo namen het daarin tegen elkaar op, zoals te zien in onderstaande video.

FeatureMeest opvallende gamereleases van 2015

Het wordt een mooi gamejaar!

Heb je nog goede voornemens voor het nieuwe jaar? Eurogamer Benelux heeft ze in ieder geval wel: nog meer gamen! 2015 zit weer boordevol interessante titels. Aangezien je gemakkelijk door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we daarom een selectie gemaakt van de meest opvallende games die officieel voor 2015 zijn aangekondigd. Daar gaan we!