Super Mario All-Stars: 25th Anniversary Edition

Super Mario All-Stars: 25th Anniversary Edition

God geeft en God neemt. Met Super Mario All-Stars 25th Anniversary kreeg ik een Goddelijk geschenk voorgeschoteld dat tevens een wolf in schapenvacht is. Hoe moet een reviewer een mening formuleren over games die al zo fel besproken en bediscussieerd zijn, als de Mario Bros games? Iedereen weet wie Mario is, waar hij vandaan komt, wat de opzet is en hoe ijzersterk de eerste games waren. Vergeef het mij dan alvast dat ik hier en daar in herhaling zal vallen. De titel is te groot, ondanks de mindere kantjes in deze specifieke editie waar ik later nog op terug kom.

Enkele maanden terug haalde ik de NES nog eens boven die ik rond mijn 10de van mijn ouders cadeau kreeg. Acht spelletjes had ik daarvoor en alle acht heb ik ze kapot gespeeld. Het eerste spel dat je erbij kreeg was al onmiddellijk een dubbelspel. Super Mario Bros en Duck Hunt. En hoezeer Duck Hunt in het begin plezant was, bleek Super Mario Bros het meest frequent gespeelde spel te worden. Uit nostalgie haalde ik dan ook als eerste Super Mario Bros boven. Er overviel me een gevoel van "Thuiskomen", toen ik de eerste noten van de muziek hoorde. Het bakje voelde nog vertrouwd aan en Mario sprong nog precies wanneer en waar ik wilde. Dit is gameplay die je niet verleert.

Meer nog, dit is gameplay van de meest natuurlijk aanvoelende soort. En toen was het de beurt aan Super Mario Bros 3. Super Mario Bros 2 sloegen we onbewust over, want toen Super Mario Bros 3 uitkwam, was dat the talk of the playground. En dat spel speelden we eigenlijk nog fanatieker dan het origineel. De cassette werd in de 8-bit console gestoken en om de een of andere reden wilde ik eindelijk eens bewijzen dat ik het spel kon uitspelen zonder gebruik te maken van die magische toverfluiten. Van de late namiddag zou het tot 23u30 duren. Hoe simpel deze games - ten opzichte van het grafische geweld van nu - ook mogen lijken, Bowser nog eens in zijn put doen vallen kon niet bevredigender zijn! Toen ik Super Mario All-Stars in de bus kreeg, kon ik mijn kinderlijke vreugde en enthousiasme amper de baas.

Lees meer...

Nintendo viert 25 jaar Mario met game

Vier Mario games op één Wii-disc!

Op 13 september werd Mario, ongetwijfeld het meest bekende game personage ooit, 25 jaar. Nintendo was fier, wij waren fier en mocht Mario zelf bestaan hebben zou hij ongetwijfeld ook fier geweest zijn. Nu blijkt echter dat Nintendo de besnorde loodgieter nog een tikkeltje meer in de bloemetjes wil zetten door een game in zijn eer uit te brengen.