Rime

RiME bevat originele puzzels en een oogstrelende grafische stijl, maar vervalt in een keurslijf met te weinig verhalende elementen.

RiME review

RiME review

Dat rijmt niet.

Je spoelt als een achtjarig jochie op een godverlaten strand aan. Terwijl je een slok zeewater uitspuwt, bekijken enkele meeuwen je nieuwsgierig. Een massieve, verticale klif overweldigt je wanneer je rechtstaat. Je hebt geen idee waar je heen moet, maar begint op goed geluk een ontdekkingstocht. Al in de eerste minuten van RiME lijkt het dat ontwikkelaar Tequila Works zijn belofte waarmaakt. Je moet op ontdekking gaan, het verhaal langzaam beleven en tussendoor puzzels oplossen die die elementen ondersteunen.

Tequila Works wil dat je je eerst even verloren als het jongetje waant, en daar slaagt de ontwikkelaar volledig in. In het begin krijg je geen enkele aanwijzing, behalve een subtiele camerawending. Intu´tief beweeg je door de omgeving en zoek je uit wat je doelen zijn. Na de eerste geslaagde puzzel wordt een vosje jouw reisgezel. Dat dier loopt altijd enkele meters voorop en blaft om je de weg te tonen. Verder sta je er helemaal alleen voor. Je honger naar avontuur en je zin voor ontdekken wordt meteen aangewakkerd.

De puzzels in RiME zijn klein en simpel van aard. Je kijkt bijvoorbeeld door een vizier om vanuit je eigen perspectief twee afzonderlijke delen van een poort aan te vullen, waardoor hij opengaat. Toch geeft de game ook blijk van creativiteit. De mooiste puzzel die je wellicht tegenkomt, is een gouden bol in een cirkel. Die rol je vooruit om de tijd aan te passen en gepaste schaduwen te werpen. In het vervolg van de game krijg je op al die puzzels variaties, maar ze worden nooit moeilijk genoeg om je echt uit te dagen. Originaliteit is evenmin een voorwaarde voor spanning. Alles gaat vrij traag in RiME: objecten vastnemen of oppikken, het verloop van de puzzels en de snelheid van het hoofdpersonage. De besturing reageert daarnaast niet snel genoeg. Het resulteert in klungelig bewegen, waardoor irritatie en zelfs verveling af en toe om de hoek loeren.

Lees meer...

5 opvallende gamereleases mei

Met onder meer Prey, Injustice 2 en Fire Emblem Echoes: Shadows of Valentia.

Nieuwe maand, nieuwe releases. Ook mei heeft de nodige nieuwe games in petto. Benieuwd of je weer je portemonnee mag trekken? Hieronder lees je de vijf meest opvallende gamereleases van mei.

Bekijk: 27 minuten Rime gameplay

Bekijk: 27 minuten Rime gameplay

Trail-erg interessant.

Rime is een avonturengame die aanvankelijk enkel voor de PlayStation 4 was gepland. Ontwikkelaar Tequila Workd heeft onlangs echter laten weten dat Rime ook naar de pc, Nintendo Switch en Xbox One komt. De game lanceert in mei van dit jaar.

Lees meer...

Feature20 jaar PlayStation: de exclusieve PlayStation 4-games van 2015

Met onder andere Uncharted, Bloodborne en The Order: 1886.

Exclusieve games zijn erg belangrijk voor producenten van spelcomputers. Want als gamers een bepaalde titel nergens anders kunnen spelen dan bij jou, dan moeten ze wel overstag gaan en de console in kwestie kopen. Veel games komen tegenwoordig op verschillende platformen uit, maar Sony heeft een paar titels in petto voor 2015 die alleen te spelen zijn op de PlayStation 4. Welke zijn dat en wat zijn de verwachtingen? Een overzicht.