Resident Evil 7

Resident Evil 7 is dankzij nostalgische herkenning en een nieuw perspectief een uitmuntende horrorgame.

Spotlight

Key events

Je hebt vast en zeker gehoord: er is een grote PlayStation VR prijsverlaging gebeurd! Het is dus goedkoper dan ooit om een virtual reality headset voor je PlayStation 4 aan te schaffen, en we kunnen je dat enkel maar aanraden. Twijfel je nog? Lees hier dan de PlayStation VR review. Vergeet niet om ook ons overzicht met de 5 beste gaming headsets te lezen zodat je meteen een goede koptelefoon hebt voor je VR ervaring!

Resident Evil 7 - End of Zoe review - Kort en eentonig

End of Zoe heeft lang op zich laten wachten. Waar Resident Evil 7: Banned Footage 1 en Banned Footage 2 korte afleidingen bieden, licht het laatste onderdeel van de Season Pass het lot van Zoe toe, die door Ethan en Mia in Resident Evil 7 achtergelaten wordt. Capcom belooft Zoe meer uit te diepen als personage en bovendien speel je als een nog eerder onbekend lid van de familie Baker, Joe. Hij is een survivalist die van zijn omgeving moet gebruikmaken om te overleven, terwijl hij Zoe probeert te redden van haar dodelijke lot. Dat zijn mooie beloftes, maar na een uur loopt de aftiteling al.

Joe's survivalvaardigheden komen neer op het eten van vette larven, waardoor je je health terugkrijgt. Je kunt ook speren maken om mee te gooien, en een op afstand bestuurbare bom. Verder lost Joe alles met zijn vuisten op. Een gesloten deur wordt vakkundig in elkaar getimmerd, en een obstinate computer krijgt ook een paar rake klappen alvorens die weer gaat werken. Joe kijkt totaal niet raar op van de bovennatuurlijke situatie waarin hij zich bevindt, want hij vindt het maar iets 'uit een horrorfilm'. Het zou grappig zijn, ware het niet dat de sfeer in End of Zoe veel serieuzer is. Joe is interessant op papier, maar zijn skills voegen niets aan de game toe.

De Molded die in de hoofdgame zo angstaanjagend waren, vormen ook geen gevaar voor Joe's gebalde vuisten. De game geeft je twee combo's om mee te vechten en de hoofden van de monsters aan flarden mee te slaan. Zelfs een eindbaas waarmee Ethan het in Resident Evil 7 nog zo moeilijk had, is niet tegen Joe's knokkels opgewassen. De DLC geeft je een overdadig aantal save points, health items en power-ups, waardoor Joe simpelweg oppermachtig is. Je kunt zelfs stealth-aanvallen uitvoeren, maar die zijn er puur voor de show. Je bent niet klein te krijgen en de spanning die in Resident Evil 7 de overhand had, is in End of Zoe nergens te bekennen.

Lees meer...

Capcom werkt aan games voor de Nintendo Switch

Waaronder een nieuwe Ace Attorney.

Capcom meldt in een financieel rapport dat het bedrijf aan meerdere games voor de Nintendo Switch werkt. Naast een nieuwe Ace Attorney zijn er verder geen titels bekendgemaakt. Alle games komen pas na april 2018 voor de console uit.

Resident Evil 7: Banned Footage Volume 2 review - Aan banden gelegd

Capcoms tweede DLC-pakket voor Resident Evil 7 voegt opnieuw drie zijverhalen toe: twee die het verhaal van de hoofdgame uitbreiden en in VR speelbaar zijn, en ťťn modus die een loopje neemt met de conventies om iets geheel anders neer te zetten. Banned Footage Volume 2 bevat weliswaar meer verhaal en zet wederom een spannende sfeer neer, maar opnieuw slaagt het er niet in om een blijvende indruk achter te laten.

Allereerst is er 21, een duister potje Blackjack. Jigsaw-in-de-dop Lucas heeft Clancy gevangen en forceert hem om Blackjack tegen een andere lotgenoot te spelen. Het begint met het afhakken van elkaars vingers, maar al gauw wordt de inzet verhoogd naar elektrische schokken en een zelfgemaakte zaag. Beide spelers trekken uit dezelfde stapel kaarten en er zijn geen duplicaten. Bovendien zijn er troefkaarten die je naar je hand kunt zetten. Dat maakt 21 een zenuwslopend potje kansberekening en kaarten tellen, maar alleen in de eerste paar rondes.

Het tempo begint namelijk hoog, waarin beide spelers voor gelijkspel worden bestraft. De laatste ronde is een stuk trager, waardoor de spanning in irritatie verandert. Het verhaal dat zich rond het kaartspel afspeelt, houdt de boel nog een beetje interessant, maar zo gauw je de survivalmodus ontgrendelt, is er geen drijfveer om verder te spelen. In de survivalmodus krijg je doelen om te behalen, waarna je met extra troefkaarten wordt beloond. Je hebt al snel alles gezien wat 21 te bieden heeft, en de beloning weegt niet op tegen weer een potje spelen in dezelfde omgeving met dezelfde martelwerktuigen.

Lees meer...

Resident Evil 7 Banned Footage Volume 1 review - Op ban-d vastgelegd

Capcom zet met Resident Evil 7 de eerste stappen in een nieuwe richting voor de horrorreeks door een beklemmende sfeer en een uitstekende ondersteuning voor VR. De Resident Evil 7 review en Resident Evil 7 PS VR review lees je hier. De ontwikkelaar breidt de game ook uit met in totaal zeven stuks DLC, waarvan de eerste drie gebundeld zijn in het Banned Footage Volume 1-pakket. Nightmare, Bedroom en Ethan Must Die zijn aparte gamemodi die elk andere gameplay bieden, en de Bakers en hun gevangenen vanuit een andere hoek bekijken. Het is een smakelijk nagerecht, dat echter geen blijvende indruk nalaat.

Nightmare laat zien hoe cameraman Clancy in de kelder van het huis aan zijn noodlot probeert te ontsnappen. De modus telt vijf rondes, waarin je van je af moet bijten. Je begint met een handjevol scrap, een munteenheid waarmee je wapens en skills bouwt. Al snel kruipen hopen Molded uit de muren en bijt jij van je af, terwijl je krampachtig naar extra scrap zoekt. Kogels en andere onontbeerlijke items kosten met elke aanschaf steeds meer, wat een diepere laag tactiek toevoegt. Nightmare is de gedistilleerde vorm van Resident Evils beklemmende actie, en legt nadruk op de survival in survival horror.

Na elk potje Nightmare wordt je score opgeteld en ontgrendel je beloningen, zoals starten met extra scrap of de mogelijkheid om sterkere wapens te bouwen. In de kelder zijn er ook valstrikken die je voor een handvol scrap kunt activeren. Met elke nieuwe beloning wordt Clancy krachtiger en de uitdaging kleiner, tot je daadwerkelijk Nightmare overleeft en je de hogere moeilijkheidsgraad ontgrendelt. Uiteindelijk is de modus gebaseerd op een hoge score halen. Dat motiveert je voor enkele uren, maar zodra daar de nieuwigheid van af is, raakt Nightmare in de vergetelheid.

Lees meer...

Bekijk: Resident Evil 7 Let's Play (Full Gameplay Walkthrough)

Resident Evil 7 is sinds kort beschikbaar en Sander heeft zich in de week voor de release al een weg door de horrorgame gebaand. Vanaf 23 januari verschijnt er elke dag een nieuwe aflevering van zijn Resident Evil 7 Let's Play op ons Eurogamer Benelux YouTube-kanaal.

Veel kijk- en huiverplezier.

Resident Evil 7 Let's Play - Episode 1

Lees meer...

Resident Evil 7 - 5 dingen die je moet weten

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief.

De Resident Evil-serie is inmiddels alweer twintig jaar oud. Ontwikkelaar Capcom trok de afgelopen twee jaar een blik met remasters open, maar komt nu met een nieuw deel in de reeks op de proppen. Na het overmatig actievolle zesde deel gaat Resident Evil 7 weer terug naar de horror-roots. Wil je meer weten? Hier lees je de vijf belangrijkste dingen.

Resident Evil 7: Biohazard - PlayStation VR review - VReselijk eng

Resident Evil 7 komt uit op de pc, PlayStation 4 en Xbox One, en heeft daarbij op elk platform iets unieks te bieden. Zo heeft Resident Evil 7 Cross Buy-ondersteuning op de Xbox One en pc. Maar het is de PlayStation 4-versie die met de meest unieke feature gaat lopen: de mogelijkheid om de game volledig in virtual reality te spelen. Capcom heeft Resident Evil 7 namelijk speciaal ontwikkeld zodat je de game zowel gewoon als via VR kunt spelen. De 'traditionele' Resident Evil 7 review kun je al op de site lezen. Deze tekst gaat echter dieper in op de ervaring met de PlayStation VR.

Om met de deur in huis te vallen: de VR-ondersteuning op de PlayStation 4 is robuust en biedt een perfecte demonstratie van wat de headset kan doen. De game is zowel zittend als staand een immersieve ervaring die eenvoudig wegspeelt. Als je naar VR overschakelt, start de game wel opnieuw. Het is dus aan te raden om je voortgang eerst op te slaan voordat je jezelf in het huis van de Bakers onderdompelt. Of je kunt de game ook gewoon op voorhand in VR starten.

De tracking van de PlayStation VR gunt je een bewegingsvrijheid die een controller niet kan evenaren. Je kunt om hoekjes gluren en schieten, of op je knieŽn schuifelen om naar voorwerpen op de grond te speuren. Heb je een degelijke headset, dan zet de positionele audio je nekharen overeind wanneer je plots een kind achter je hoort neuriŽn. Houdt Ethan een telefoonhoorn aan z'n oor, dan hoor je ook elk detail aan de andere kant van de lijn. Het zorgt voor een extra dimensie aan immersie en schrikeffecten die je zelfs na het uitspelen van de game opnieuw doodsbang maken.

Lees meer...

Resident Evil 7: Biohazard review - Nostalgische innovatie

Tot twee keer toe is het Capcom gelukt om het survival horror-genre via de Resident Evil-reeks naar een hoger niveau te tillen. De ontwikkelaar perfectioneerde de formule en legde het fundament voor alle concurrenten. Games als Amnesia: The Dark Descent en Outlast deden Capcom echter opnieuw over de koers van de reeks nadenken, en Resident Evil 7 neemt de huiveringwekkende gameplay van zijn voorgangers mee naar het claustrofobische eerstepersoonsperspectief. Met die samensmelting van oud en nieuw zet Capcom opnieuw in op innovatie. Het is een gedurfde gok die heel geslaagd uitpakt.

Je speelt met Ethan Winters, die na een bericht van zijn doodgewaande echtgenote op het landgoed van de familie Baker belandt. Voor je het weet jagen maniakken je op en baan je je een weg door gore kelders met een gitzwarte schimmel en verwrongen monsters. Het complex doet denken aan het Spencer-landhuis, maar dan slechter onderhouden en aangevreten door de moerassige omgeving. De setting speelt duidelijk leentjebuur bij klassieke horrorfilms als The Texas Chainsaw Massacre en The Exorcist, maar ook modernere titels als Saw en REC. Kamers zijn doorleefd, slecht verlicht en soms 'versierd' met kadavers en blubber. En dat mag je allemaal van zeer dichtbij bekijken.

Het nieuwe eerstepersoonsperspectief is namelijk essentieel voor de beklemmende sfeer en houdt je van begin tot eind op het puntje van je stoel. De game forceert je om voortdurend om je heen te kijken. Het geluid heeft daar ook aandeel in: je weet dat je opgejaagd wordt, maar het is niet altijd duidelijk of de krakende vloer door jou komt, of omdat 'zij' vlak achter je staan. Er zijn enkele jump scares die je tijdelijk ontladen, maar de angst komt hoofdzakelijk van een dreiging die je maar niet kunt afschudden.

Lees meer...

Sinds kort zijn we gestart met ons eigen Eurogamer Benelux YouTube-kanaal. Dit is onze selectie van de YouTube-hoogtepunten van ons eigen kanaal, plus eventueel andere Nederlandstalige YouTubers die ons de afgelopen week zijn opgevallen.

De Resident Evil 7 releasedatum kruipt steeds dichterbij. We krijgen de horrorgame maar niet uit ons hoofd, dus als een soort van therapie delen we de zeven griezeligste dingen die we tot nu toe in Resident Evil 7 gameplay zijn tegengekomen.

Onlangs bracht ik op uitnodiging van Capcom een bezoek aan het unieke The Mayor Manor in Amsterdam. In de kelder van dit toepasselijk gekozen herenhuis mocht ik ruim vier uur aan de slag met Resident Evil 7. Je speelt als Ethan Winters, een man die zijn doodgewaande vrouw zoekt. Nadat hij onverwachts een boodschap van haar krijgt, reist hij af naar het landhuis van de lugubere Baker-familie in het zuiden van de Verenigde Staten. Voordat ik zelf op zoek mag naar antwoorden, wordt mij door de pr-medewerker benadrukt dat het verhaal van Ethan zich in hetzelfde universum als de voorgaande Resident Evil-games afspeelt.

5 opvallende gamereleases januari

Met onder meer Resident Evil 7, Gravity Rush 2 en Yakuza 0.

Nieuwe maand, nieuwe releases. Ook in januari staan weer de nodige games op je te wachten. Komende maand staan vooral Japanse ontwikkelaars te trappelen hun producten te lanceren. Benieuwd of je weer je portemonnee mag trekken? Hieronder lees je de vijf meest opvallende gamereleases van januari.

Opvallende gamereleases van 2017

Met Horizon Zero Dawn, Red Dead Redemption 2, The Legend of Zelda: Breath of the Wild en nog veel meer.

Met games als Overwatch, Dark Souls 3, Battlefield 1, Uncharted 4 en XCOM 2 zijn gamers afgelopen jaar behoorlijk in de watten gelegd. Maar liever verwend dan verwaarloosd. Gaan we in 2017 wederom zo'n mooi jaar tegemoet? Laten we het hopen. Hoog tijd om de 25 meest belovende, officieel aangekondigde games voor het nieuwe jaar met je door te nemen.

Midnight update uit voor Resident Evil 7 demo

Midnight update uit voor Resident Evil 7 demo

Nu in virtual reality speelbaar.

De Resident Evil 7-demo heeft zijn derde en laatste update gekregen. Na Beginning Hour en Twilight is nu de Midnight-update te downloaden in de PlayStation Store.

Net zoals Twilight voortborduurde op Beginning Hour, ontdek je in Midnight een nieuw deel van het huis waarin je opgesloten zit. Je vindt er nieuwe items en daalt onder meer voor het eerst af naar de kelder.

De demo is dit keer ook speelbaar in combinatie met de PlayStation VR-headset. De volledige game is daarbij vanaf volgende maand in virtual reality te spelen.

Lees meer...

Demo-update en nieuwe trailer voor Resident Evil 7: Biohazard

Resident Evil 7: Biohazard krijgt vandaag een demo-update en een nieuwe trailer. De PlayStation 4-demo wordt geŁpdatet naar de zogenaamde Twilight-versie.

Met de Twilight-versie van de demo krijg je de mogelijkheid om 'meer van het mysterieuze en verlaten huis te ontdekken'. Je hebt geen PlayStation Plus-abbonnement nodig om toegang te krijgen tot de nieuwe versie van de demo.

Toen de originele Beginning Hour demo uitkwam gaf Capcom aan dat deze geen content of personages uit de uiteindelijke versie van Resident Evil bevat. Of dit ook het geval is bij de Twilight-versie van de demo, is nog niet duidelijk.

Lees meer...

Resident Evil 7 gameplay trailer introduceert vrouwelijk personage

Ontwikkelaar Capcom laat in een nieuwe Resident Evil 7 gameplay trailer een vrouwelijk personage zien dat wordt opgejaagd.

De trailer is een zogenoemde 'found footage' video, wat betekent dat het lijkt alsof het met een kleine handcamera is gefilmd. Het geheel lijkt zich op een andere locatie dan het huis uit de Resident Evil 7: Beginning Hour teaser af te spelen.

Resident Evil 7 komt op 24 januari uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een demo van Resident Evil 7 is te downloaden in de PSN Store. Een hands-on impressie van de Resident Evil 7: Beginning Hour teaser lees je op de site.

Lees meer...

E3 2016 - Top of flop

De favorieten en teleurstellingen van de redactie.

De E3 2016 is inmiddels alweer achter de rug. De redactie van Eurogamer Benelux blikt terug op deze editie van de gamesbeurs. Wat zijn hun favorieten en teleurstellingen? Hier vind je een overzicht van de toppers. Alle E3 2016 flops lees je op de volgende pagina.

Resident Evil 7 heeft westerse schrijver

Richard Pearsey schreef eerder F.E.A.R. en Spec Ops: The Line.

Resident Evil 7 heeft een westerse schrijver: Richard Pearsey. Dit is de eerste keer dat een hoofddeel binnen de reeks een scenarioschrijver krijgt die niet uit AziŽ komt.

Gisteren toonde Sony tijdens diens E3-persconferentie onverwachts de eerste Resident Evil 7 gameplay. Tegelijk maakte de uitgever bekend dat er een speelbare teaser genaamd Resident Evil 7 Teaser: Beginning Hour online ging in de PlayStation Store. Nathan en Carl besloten prompt om die teaser te lijf te gaan, net zoals ze ook een P.T. playthrough deden. Hun verslag lees je hier.