Persona 5

Persona 5 verfijnt de formule van zijn voorgangers en zet daarmee de nieuwe standaard voor JRPG's neer. Niet te missen.

Key events

Met 2018 voor de deur mag je bijna alweer het laatste blaadje van je scheurkalender trekken, maar niet zonder eerst met een opgewekt gevoel naar de afgelopen twaalf maanden terug te kijken. Dit jaar kent namelijk enkele ijzersterke games die de redacteurs van Eurogamer Benelux met alle liefde nog een keer in het zonnetje zetten. Sander kwam net lang genoeg boven water van zijn tweede Persona 5 sessie om uit te leggen wat hem bezielt om nog eens zoveel tijd in de game te steken.

Persona 5 twee miljoen keer verkocht

Persona-lijk record voor de serie.

Ontwikkelaar Atlus maakt bekend dat Persona 5 al twee miljoen keer verkocht is. De game is daarmee naar alle waarschijnlijkheid de best verkochte ooit in de serie.

Week-eindbazen #47

Wat spelen we dit weekend?

December klopt alweer op de deur. We kunnen bijna terugblikken op onze favoriete games van afgelopen jaar. De tijd om nog even snel wat games van onze ellenlange backlog af te vinken is dus aangebroken. Hieronder lees je welke games er op onze agenda staan. Laat in de comments gerust weten welke games jij gaat spelen!

Atlus updatet streaming-richtlijnen voor Persona 5

Atlus laat weten dat er nu meer van Persona 5 gestreamt mag worden.

Bij de lancering van de game mochten spelers niet verder streamen dan 7 juli, een datum in de game. Deed je dit toch, riskeerde je een copyrightschending op je Twitch of Youtubekanaal. Veel streamers hebben Atlus verzocht dit verbod op te heffen.

Atlus heeft het verzoek ingewilligd. Het is nu toegestaan om tot en met 19 november te streamen, vlak voor een groot plotelement in de game. Hiervoor heb je echter wel extra hardware nodig, want de stream-mogelijkheden van de PlayStation 4 zijn nog altijd geblokkeerd.

Lees meer...

Persona 5 review - Hartendief

Van uitstel komt niet altijd afstel. Persona 5 zou oorspronkelijk in 2014 lanceren, maar is na Japan nu ook in het Westen neergestreken. Ontwikkelaar Atlus belooft opnieuw een game met een diepgaand verhaal en extensieve gameplay, maar ook de nodige verbeteringen aan de kern die het nog eenvoudiger maken om van Persona's unieke stijl te genieten. En daar is geen woord van gelogen. Persona 5 slaagt er niet alleen in om op alle vlakken de beste game in de reeks te zijn, maar ook de lat voor JRPG's in het algemeen hoger te leggen.

De seconde dat je de game opstart, kun je niet om de excentrieke stijl van Persona 5 heen. Sterke rode kleuren, strakke lijnen en geanimeerde menu's worden begeleid door een funky acidjazz-soundtrack die weigert om uit je hoofd te gaan. De menu's, tekstballonnen en effecten spatten van het scherm af. Toch presteert de unieke stijl het om nooit te druk te worden, en de leesbaarheid van de menu's blijft gegarandeerd. Bovendien zijn de cutscenes van de game uitstekend geanimeerd door Production I.G, het bedrijf achter onder andere de originele Ghost in the Shell-anime. De spetterende stijl is haast een personage op zich, die net zoveel invloed op de game heeft als de kleurrijke personages.

Hoewel de globale opzet van Persona 5 niet veel afwijkt van de vorige delen, zit de game vol met subtiele verbeteringen die voorkomen dat je constant door menu's heen slentert. Er zijn sneltoetsen voor het selecteren van de meest optimale aanvalsspreuk en het automatisch genezen van je gehele party buiten de gevechten. Je Third Eye helpt je met het ontdekken van verborgen items, en bovendien is er een fast travel-optie naar reeds bezochte plekken in Tokyo. Al die kleine toevoegingen versnellen de pas van de algemene gameplay zonder dat Atlus afbreuk doet aan de complexiteit van de game, wat enorm welkom is in een JRPG die gemakkelijk honderd uur van je tijd in beslag gaat nemen.

Lees meer...

Persona 5 is de ultieme JRPG

Diepgaand en vol personalijkheid.

Fans in Europa hebben er maar liefst negen jaar op moeten wachten, maar nu ligt Persona 5 eindelijk in de winkel. Sander en Carl ontleden waarom de game ook wel de 'ultieme JRPG' wordt genoemd. Is dit een goed startpunt om in de serie te duiken? Wat hebben turn based gevechten en relaties in godsnaam met elkaar te maken? En wat is een persona nu eigenlijk?

5 opvallende gamereleases april

Met onder meer Persona 5, Outlast 2 en Mario Kart 8 Deluxe.

Nieuwe maand, nieuwe releases. Ook april heeft de nodige nieuwe games in petto. Het mooie voorjaarsweer staat met smart op je te wachten, maar wie weet houden de onderstaande games je wel binnen. Benieuwd of je weer je portemonnee mag trekken? Hieronder lees je de vijf meest opvallende gamereleases van april.

Alle PlayStation 4 exclusieve games in 2017

Met onder meer Horizon Zero Dawn, Gran Turismo Sport en Uncharted 4: The Lost Legacy.

Sony heeft een lijst met games onthuld die in 2017 exclusief voor de PlayStation 4 uitkomen. Daarin staan zowel grote AAA-games als kleine indiegames. Nieuwsgierig? Hieronder vind je een overzicht van alle games die je komend jaar op Sony's console kunt spelen.

Persona 5 uitgesteld

Maar er is licht aan de horizon.

Tijdens de livestream voor Persona 5 heeft Atlus laten weten dat de game is uitgesteld naar 4 april.

Westerse Persona 5 release bekend

Speciale edities ook onthuld.

Uitgever Deep Silver onthult de westerse releasedatum van Persona 5. De game komt in het Westen op 14 februari 2017 uit voor de PlayStation 3 en de PlayStation 4.

E3 2016 - Top of flop

De favorieten en teleurstellingen van de redactie.

De E3 2016 is inmiddels alweer achter de rug. De redactie van Eurogamer Benelux blikt terug op deze editie van de gamesbeurs. Wat zijn hun favorieten en teleurstellingen? Hier vind je een overzicht van de toppers. Alle E3 2016 flops lees je op de volgende pagina.

Eerste details Persona 5 onthuld

Eerste details Persona 5 onthuld

Een meesterdief en transformerende kat.

De eerste details betreft Persona 5 zijn gepubliceerd in gamesmagazine Famitsu. Hierin komt producent en regisseur Katsura Hashino van ontwikkelaar Atlus aan het woord over de opkomende roleplaying game.

Zo wordt er verteld dat de hoofdrolspeler een middelbare scholier is die overgeplaatst wordt naar Shujin High School in Shibuya. Hier woont hij met vrienden in een koffietentje van zijn ouders. Wat er met zijn vader en moeder is gebeurd, blijft nog onbekend.

De Persona van de hoofdrolspeler is Arsène; een referentie naar fictieve meesterdief Arsène Lupin, van Franse auteur Maurice Leblanc. Daarbij vertelt personage-ontwerper Shigenori Soejima dat de cape van Arsène hem naar plekken laat gaan, waar anderen niet kunnen komen.

Lees meer...

Eerste gameplay-trailer Persona 5 toont springende personages

Atlus toont de eerste gameplaybeelden van Persona 5 in een nieuwe trailer. Daaruit blijkt dat je voor het eerst in de serie tussen platformen kan springen. Daarnaast dragen de personages maskers tijdens de gevechten.

Nu is tevens duidelijk dat je wederom in de schoolbanken kruipt en met vrienden rondhangt in cafés en andere typische Japanse settings. Er is een mascotte in de vorm van een grote, zwarte kat en in de kerkers zie je de vijanden gewoon rondlopen. Er lijkt ook een soort stealth-element aanwezig.

De menu's en de geanimeerde tussenfilmpjes komen ook voorbij. Persona 5 komt dit jaar nog uit in Amerika en Japan. Een eventuele Europese releasedatum is nog niet bekend.

Lees meer...

Persona 5 aangekondigd voor PlayStation 3

Plus spin-off games voor Vita en 3DS onthuld.

Atlus werkt aan Persona 5 voor de PlayStation 3. De Japanse ontwikkelaar maakte dat gistermiddag bekend tijdens een livestream, waar ook drie andere Persona-games werden aangekondigd.