Metroid: Samus Returns

Door het juk van het origineel en de wisselende vernieuwingen is Metroid: Samus Returns geen volwaardige terugkeer voor de premiejaagster.

Metroid: Samus Returns review

Metroid: Samus Returns review

Niet helemaal terug.

Op vele vlakken is Metroid: Samus Returns een game van tweede kansen. Ten eerste is het voor ontwikkelaar MercurySteam een kans om zich na het matige Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate te herpakken. Ten tweede maakt de game het als remake mogelijk om de pijnpunten van het origineel aan te pakken en de game alsnog aan het Metroid-firmament te doen schitteren. Ten slotte is de game ook een tweede kans voor Samus Aran, die na haar laatste avontuur Metroid: Other M spoorloos van de radar verdween. Zeven jaar later is ze eindelijk helemaal terug, na haar rare uitje in de vorm van Metroid Prime: Federation Force. Of het echter de terugkeer is waar je op hoopte, is een andere zaak.

Metroid: Samus Returns is een remake van Metroid 2: Return of Samus, dat in 1991 op de Game Boy uitkwam. In die game reist Samus naar SR388, de thuisplaneet van de Metroids, om voor eens en voor altijd komaf te maken met de ruimteparasieten. Het klinkt als een epische strijd, maar in de werkelijkheid vertaalt het zich naar afgebakende levels die je pas kunt verlaten eens je genoeg Metroids hebt gedood. De remake wijkt amper van dat stramien af: dood genoeg Metroids tot je naar het volgende gebied kunt, en doe daar dan net hetzelfde tot je aan het einde bent. Wat als een spannend avontuur begint, vervalt dus al snel in het afkruisen van een buitenaards boodschappenlijstje.

Het helpt bovendien niet dat de Metroid-gevechten de plaats van de traditionele baasgevechten innemen. In je genocidale kruistocht neem je het namelijk op tegen de volledige evolutionaire lijn van de parasiet, en elk gevecht met een Metroid wordt als een baasgevecht behandeld. Dat is aanvankelijk heel spannend, maar na de vijfde keer dat je het tegen zo'n monster hebt opgenomen, kruipt de sleur er wel in. Elk gevecht tegen een bepaalde soort Metroid verloopt namelijk op min of meer dezelfde manier, en het aantal Metroid-soorten is beperkt. Je vindt geen iconische vijanden zoals Kraid of Ridley, wat een enorm gemis is.

Lees meer...

7 opvallende gamereleases september

Met onder meer FIFA 18, Destiny 2 en SNES Classic Mini.

Voor de meesten is de zomervakantie helaas achter de rug. Maar treur niet, want de komende maand staan weer de nodige topgames op je te wachten. De gamereleases van augustus brachten onder meer Uncharted: The Lost Legacy en Mario + Rabbids: Kingdom Battle. Benieuwd welke games de komende maand voor je in petto heeft? De meest opvallende releases lees je hieronder.

Nintendo verraste met niet één, maar twee Metroid-aankondigingen tijdens de afgelopen E3-beurs. Er is niet alleen een nieuw deel in de Prime-reeks, maar ook een remake van Metroid 2 in ontwikkeling. Deze ligt in de handen van MercurySteam, een ontwikkelaar die aan het roer stond van het matige Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate op de Nintendo 3DS. Tijdens een hands-onpreviewevenement werd al snel duidelijk dat Metroid-fans opgelucht kunnen ademhalen.