Life is Strange Before the Storm

Before the Storm mengt amusement met gevoeligheid en biedt een boeiende kijk op het personage Chloe.

Belangrijke events

Week-eindbazen #11

Wat spelen we dit weekend?

Het wordt weer koud dit weekend, dus dat is altijd een goed excuus om je binnen met een stapel games op te sluiten. Hieronder lees je welke games er op onze agenda staan. Laat in de comments gerust weten welke games jij gaat spelen!

Life is Strange: Before the Storm - Episode 3 review - De hel is leeg

Prequels zijn rare beestjes. Je weet al welke feiten erop volgen en het gevaar dat ze meer vragen stellen dan oplossen loert om de hoek. In het beste geval geeft een prequel je meer inzicht in de gebeurtenissen van een originele titel. Op die manier levert Deck Nine met Life is Strange: Before the Storm een game met twee gezichten af. Je hebt het gevoel dat er heel wat onderbelicht blijft, maar je leert Chloe Price als personage beter dan ooit kennen.

Een aantrekkelijke visuele stijl kan daarbij helpen, en Before the Storm overtreft op dat vlak zelfs het origineel. In episode drie kijk je bijvoorbeeld door een denkbeeldige verrekijker en zie je in enkele scènes het tragische verleden van Rachels vader. Bovendien is met de gebrekkige lipsynchronisatie uit het origineel komaf gemaakt en bewegen de personages op een meer levendige en natuurlijke manier. Dat alles wordt ondersteund door de onafscheidelijk geworden en stemmige indiemuziek.

Ook het stemacteerwerk is zoals gewoonlijk geloofwaardig, hoewel de originele stemactrice van Chloe door een vakbondsstaking had afgezegd. Haar vervangster brengt het er goed van af en de gelijkenis is treffend, maar ze spreekt vaak geveinsd aarzelend en minder veelzijdig. Daardoor komt de klad er weleens in, aangezien de dynamiek van de 'echte' Chloe ontbreekt. De stem van nieuwkomer Rachel Amber had je voordien nog nooit gehoord maar zit het personage als gegoten.

Lees meer...

Life is Strange: Before the Storm - Episode 2 review - Brave New World

In de eerste episode van Life is Strange: Before the Storm leer je de iets jongere, maar al even rebelse Chloe kennen en maak je kennis met de haast mythisch geworden Rachel Amber. In Episode 2 gaat het vooral om hun ontluikende relatie, en welke kant die nu eigenlijk op gaat. Aan het begin krijg je meteen de kans om Rachel en haar loyaliteit voor je te winnen, waarbij de nieuwe Backtalk Challenge opnieuw van belang is. Het is veelbelovend voor de rest van de episode, maar bovenal voor de sterkte van hun vriendschap.

Chloe moet daarvoor wel een zware prijs betalen - een die haar leven weer een drastische wending doet nemen. Dat heeft dan weer gevolgen voor haar relatie met moeder Joyce en diens nieuwe vriend David. Elke gebeurtenis is betekenisvol en geeft je een betere inkijk in Chloe's problematische verleden. Dat merk je ook wanneer ze zich in een droom of visioen bevindt waarin haar vader de hoofdrol speelt. Het is een handige manier om haar gevoelens bij zijn dood te tonen, terwijl zo'n element knipoogt naar de originele game.

De relatie tussen Chloe en Amber blijft tijdens de hele episode onzeker. In de originele Life is Strange had je daar al het raden naar, maar deze prequel geeft evenmin alles al weg. Dat komt de groeimarge van de game alleen maar ten goede, en de spanningsboog - voor zover die er al is - blijft behouden. Op die manier heeft Before the Storm bestaansrecht, want de ontwikkelaars nemen de tijd om personages te laten groeien.

Lees meer...

FeatureWeek-eindbazen #51

Wat spelen we dit weekend?

De redactie van Eurogamer Benelux gaat zich de komende weken ongegeneerd volstouwen met kalkoen en oliebollen, maar start tussen de bedrijven door vast nog wel een game (of twee) op. Hieronder lees je welke games er op onze agenda staan. Laat in de comments gerust weten welke games jij gaat spelen!

Life is Strange: Before the Storm - Episode 1: Awake review - Stilte voor de storm

Als Chloe in Life is Strange: Before the Storm vastberaden op haar doel af gaat, lijkt het alsof de wereld van jou is. Met haar meedogenloze gespot breng je mensen op andere gedachten. Iedereen die je dwarsboomt, moet eraan geloven. Je trekt je niets aan van wat anderen denken, en doet wat je hartje verlangt. De toon is meteen gezet. Ontwikkelaar Deck Nine wil namelijk alle facetten van de stoere Chloe laten zien en haar personage volledig uitdiepen.

Hoewel Before the Storm zich drie jaar voor de originele game afspeelt, toont Chloe al in het begin herkenbare eigenschappen. Ze heeft lak aan regels, spreekt iedereen tegen en is grofgebekt. Vooral haar woordkunsten mag je zelf in de praktijk zetten. Bij gebrek aan de tijdreisgave van Max heeft Deck Nine dan ook de Backtalk Challenge ontwikkeld. Om iemand te overtuigen of op zijn plaats te zetten, moet je gevatte opmerkingen of beledigingen uiten. Je let op wat je gesprekspartners zeggen en gebruikt hun woorden tegen hen door de meest geschikte dialoogoptie te kiezen. Het is een gameplayelement dat verrassende en grappige resultaten oplevert. En aangezien je de tijd niet kunt terugdraaien, moet je het meteen goed doen en de gevolgen van je uitspraken dragen.

Die gevolgen wegen echter niet zo zwaar door als in de originele game. Dat geeft je de vrijheid om ondeugende en brutale dingen te doen zonder dat je daar achteraf over piekert. Je weet al hoe het met Chloe afloopt, dus je bent geneigd om net dat stapje verder te gaan. Daarnaast maak je vaak heel alledaagse keuzes, zoals meedoen aan een bordspel of niet, de opname van een amateurbandje beluisteren of je inschrijven voor een vereniging tegen bosbranden - al dan niet met gepast sarcastisch commentaar. De dialogen die Chloe voert, leveren daarom schitterende oneliners op. Dat alles geeft Before the Storm een amusante insteek.

Lees meer...

5 opvallende gamereleases augustus

Met onder meer Uncharted: The Lost Legacy, Mario + Rabbids en Ark: Survival Evolved.

Het is nog steeds komkommertijd, maar toch gaan we geleidelijk richting de najaarspiek. De gamereleases van juli brachten onder meer Splatoon 2 en Final Fantasy 12 The Zodiac Age. Benieuwd welke games de komende maand voor je in petto heeft? De meest opvallende games lees je hieronder.