Final Fantasy XV

Kleine missers wegen niet op tegen het meeslepende verhaal, de boeiende personages en heerlijke combat van Final Fantasy 15.

Key events

Week-eindbazen #10

Wat spelen we dit weekend?

Yvo is terug van weggeweest en hij heeft gelijk een hele stapel games meegenomen. Tijd om het plastic met de tanden van de hoesjes te scheuren. Hieronder lees je welke games er op onze agenda staan. Laat in de comments gerust weten welke games jij gaat spelen!

Final Fantasy 15 krijgt DLC tot in 2019

Nog 4 episodes gepland.

Square Enix brengt nog tot in 2019 nieuwe downloadbare uitbreidingen uit voor Final Fantasy 15, waarvan er dit jaar drie op het programma staan. Dat verklaren de producenten van de game in een interview met de Japanse site Dengeki Online.

Final Fantasy 15 krijgt demo op de pc

Gordon Freeman komt ook buurten.

Ontwikkelaar Square Enix meldt dat de pc-versie van Final Fantasy 15 een gratis demo krijgt. Je kunt de proefversie van de game vanaf volgende week downloaden via Steam, Origin en de Windows 10 store.

Week-eindbazen #48

Wat spelen we dit weekend?

De decembermaand is inmiddels aangebroken. Buiten is het donker, koud en guur, dus een goed excuus om lekker binnen te blijven. Hieronder lees je welke games er op onze agenda staan. Laat in de comments gerust weten welke games jij gaat spelen!

Final Fantasy 15 komt naar de pc

Dat vergt veel (Baha)moed.

Ontwikkelaar Square Enix laat weten dat Final Fantasy 15 naar de pc komt. De game is vanaf begin 2018 verkrijgbaar via Steam, Origin en de Windows 10 Store.

Final Fantasy 15 multiplayer DLC krijgt closed beta

Final Fantasy 15 multiplayer DLC krijgt closed beta

Voor bezitters van de season pass.

Square Enix laat weten dat er van 3 tot en met 8 augustus een closed bŤta plaatsvindt voor de nieuwe Comrades DLC voor Final Fantasy 15. Die DLC introduceert een multiplayer-modus in de game.

De closed bŤta is enkel toegankelijk voor bezitters van de season pass. Als je de multiplayer-modus wil uitproberen, heb je ook een actief abonnement voor PlayStation Plus of Xbox Live Gold nodig.

In de DLC ga je samen met drie andere spelers op pad. Voorlopig is het enkel mogelijk om met een zelf gecreŽerd personage te spelen. In de finale versie krijg je ook toegang tot de hoofdpersonages van Final Fantasy 15.

Lees meer...

Juni update Final Fantasy 15 krijgt Off-Road Regalia

Juni update Final Fantasy 15 krijgt Off-Road Regalia

Plus Episode Prompto en meer noodles.

Square Enix heeft aangekondigd wat er in de juni update voor Final Fantasy 15 zit.

Allereerst krijg je beschikking tot de Regalia Type D, een speciale uitvoering van Noctis zijn auto die off-road kan rijden. Volgens Square Enix kan het voertuig zelfs springen.

De studio laat ook weten dat Episode Prompto voor het einde van juni wordt toegevoegd aan de game. Deze betaalde DLC vertelt het verhaal van Prompto in de periode dat hij van de rest van het team afgezonderd is.

Lees meer...

Final Fantasy 15 patch voegt 'Stable Mode' voor PS4 Pro toe

Final Fantasy 15 patch voegt 'Stable Mode' voor PS4 Pro toe

Niet het soort 'stable' waar je je Chocobo in kwijt kan.

Final Fantasy 15 krijgt op 27 april op alle platforms een nieuwe patch, aldus Square Enix.

De patch voegt 'Stable Mode' toe op de PlayStation 4 Pro. Deze kwaliteitsinstelling is bedoeld om de framerate van de game optimaal en stabiel te houden. De aankondiging geeft echter niet aan over hoeveel frames per seconde het gaat.

Een andere optie verbetert de leesbaarheid van de lettertypen in de game, door ze te vergroten. De verandering heeft betrekking op de tekst in de menu's en de ondertiteling.

Lees meer...

Final Fantasy 15 update trailer toont nieuwe verhaalelementen

Square Enix heeft een nieuwe trailer voor Final Fantasy 15 uitgegeven, waarin elementen van de nieuwe verhaalpatch getoond worden. Patch 1.07 is nu beschikbaar.

De patch bevat nieuwe cutscenes die extra verhaal toevoegen aan hoofdstuk 13. Bovendien krijgt de ring die Noctis tijdens dat hoofdstuk gebruikt meer en krachtigere spreuken. Tot slot laat de trailer zien hoe je met je Chocobo nu rotsen kunt beklimmen.

Morgen is tevens Episode Gladiolus beschikbaar, de eerste DLC van Final Fantasy 15's seizoenspas. Hierin speel je als Gladiolus in de periode dat hij afgezonderd is van de groep. De gameplay is meer actiegericht en bevat een nieuwe omgeving en een nieuw uniek item.

Lees meer...

Toekomstige Final Fantasy 15 patch verandert Chapter 13

Toekomstige Final Fantasy 15 patch verandert Chapter 13

Andere patch verhoogt o.a. level cap.

Ontwikkelaar Square Enix laat weten dat Final Fantasy 15 meerdere patches krijgt. De eerste patch komt op 21 februari uit.

Patch nummer ťťn verhoogt de level cap naar level 120. Ook komen er quests met een tijdslimiet. Daarnaast verbetert de patch de framerate en de resolutie op de PS4 Pro naar 1080p en 60 frames per seconde.

De tweede patch lanceert 28 maart. Deze patch verandert Chapter 13, het laatste hoofdstuk van de game. Er worden ook nieuwe cutscenes toegevoegd. De patch komt tegelijkertijd uit met de Final Fantasy 15 Episode Gladiolus DLC.

Lees meer...

Eurogamer Benelux kiest de Games van het Jaar 2016

De persoonlijke favorieten van de redactie.

Is er echt alweer een jaar voorbij? Jazeker, en wat voor ťťn. Of je nu graag vijanden aan gort schiet, magische monsters verslaat of uren rondzwerft om bij de ene berg te raken, 2016 bood voor elk wat wils. Naar goede gewoonte reiken de redacteurs van Eurogamer Benelux zijn jaarlijkse medaillepaar uit: per redacteur een voor zijn Game of the Year (goud) en een voor zijn runner-up (zilver). Het was door de waaier aan topgames niet altijd even makkelijk, maar het is ons toch gelukt. Nu is het vol spanning wachten op wat 2017 ons gaat brengen. Cheers!

Final Fantasy 15 update roadmap onthuld

Final Fantasy 15 update roadmap onthuld

Uitbreiding verhaal, nieuwe speelbare personages.

De Final Fantasy 15 update roadmap is onthuld. Regisseur Hajime Tabata wijdt uit over de geplande toevoegingen en aanpassingen.

"Zoals beloofd blijven we de game na de lancering updaten", zegt Tabata. "We willen iedereen ter wereld een verrijkte ervaring bieden, en we hebben besloten onze plannen uit te breiden."

"Los van de eerder aangekondigde Final Fantasy 15 DLC, werkt het team aan korte-, middel- en langetermijnupdates", vervolgt de regisseur. "De aanpassingen zijn op feedback van spelers gebaseerd en kosten niets."

Lees meer...

Final Fantasy 15 review - Roadtrip op de goede koers

Voor Final Fantasy 15 hebben regisseur Hajime Tabata en ontwikkelaar Square Enix' Business Division 2 een grootse visie. De game moet een breder publiek dan ooit tevoren aanspreken, maar tegelijk mogen oude fans niet in de kou blijven staan. Weet de studio met de JRPG toegankelijkheid voor nieuwe spelers te balanceren met de traditionele aspecten voor reeds bestaande fans?

De opzet klinkt allicht bekend. Om een lange strijd tussen twee koninkrijken te beŽindigen, besluit koning Regis van het goedaardige Lucis een wapenstilstand met het oorlogszuchtige Niflheim te tekenen. Het blijkt een list. De Niflheimse troepen doden Regis, veroveren zijn stad en stelen het heilige kristal. Die ontwikkelingen zetten hoofdpersonage prins Noctis op zijn tocht om zijn vader op te volgen en Lucis te bevrijden.

Toch zijn direct de eerste aanpassingen aan de JRPG-formule merkbaar. Middeleeuwse en steampunk settings zijn nergens te bekennen. De game heeft als tagline 'een fantasie gefundeerd in de realiteit', en die ontwerpkeuze pakt positief uit. Tijdens tussenfilmpjes van de stad Insomnia zie je hedendaagse taferelen en objecten. Gebouwen, auto's, stoplichten en tankstations ogen allemaal zoals je gewend bent. Die bekende wereld is echter verrijkt met magische kristallen, vijandige monsters en krachtige goden. Dat geeft Final Fantasy 15 een fris en vernieuwend gevoel. De game combineert het alledaagse op overtuigende wijze met het magische, zonder ook maar een moment onnatuurlijk over te komen.

Lees meer...

Final Fantasy 15 - 5 dingen die je moet weten

Familie-, vriendschaps- en autobanden.

Na bijna tien jaar turbulente ontwikkeling is Final Fantasy 15 vanaf deze week verkrijgbaar. Je speelt als Prins Noctis, en samen met je drie kameraden Gladiolus, Ignis en Prompto trek je door je koninkrijk om je land terug te nemen. Naast de game geeft Square Enix ook een mobiele game, film, en animeserie uit die het verhaal van de game meer diepgang geven. Met die uitgebreide spin-offs op diverse platformen zet de uitgever vol op het nieuwste deel van de Japanse RPG-serie in.

Eurogamer Benelux neemt alvast een voorschot op de feestdagen! We hebben in onze eeuwige vrijgevigheid namelijk besloten om een gratis exemplaar van Final Fantasy 15 op een platform naar keuze (PS4 of Xbox One) weg te geven.

Day One update Final Fantasy 15 bevat meer verhaal

De Day One update voor Final Fantasy 15 bevat onder andere meer verhaal. Deze update heet de Crown Update en is bij lancering van de game beschikbaar.

In de update zitten meer cutscenes, die uit de film Kingsglaive: Final Fantasy en de Omen trailer komen. Dit is gedaan om de verhaallijn eenvoudiger te maken voor nieuwkomers.

De update bevat ook nieuwe crafting-recepten en vissen om mee te koken. Daarenboven laat een nieuwe galerijoptie zien welke recepten je al ontdekt hebt.

Lees meer...

Zodra ik Final Fantasy 15 opstart, verschijnt er op het scherm direct een belofte die me onrealistisch lijkt: "Dit is een Final Fantasy voor fans en first-timers." Meteen vliegen de vragen door mijn hoofd. Is dat mogelijk? Hoe wil Square Enix dat ooit voor elkaar krijgen? Is de game nu al gedoemd om te mislukken? En voor fans van welk Final Fantasy-deel maken ze de game? Na de game vijf uur te hebben gespeeld denk ik te snappen waarom ik de verkeerde vragen stel.

Final Fantasy 15 brengt eenvoud en diepgang in harmonie

Hands on met een fantasie gebaseerd in werkelijkheid.

"Dit is een Final Fantasy voor fans en first-timers", meldt het introscherm van Final Fantasy 15. Dat credo wordt ook echt nageleefd, want tijdens de vijf uur durende Hands On is het duidelijk dat beide doelgroepen op hun wenken worden bediend. Fans kunnen genieten van klassieke monster designs en soundtrack CD's die in de auto spelen, zonder dat de first-timers ondergesneeuwd worden in referenties en een voorliefde voor het verleden. De game lijkt te werken rond twee sleutelwoorden: gemak en diepgang.

Final Fantasy 15 - Release date, gameplay, trailers, collector's edition

Final Fantasy 15 heeft een lange weg bewandeld. De game werd in 2006 als Final Fantasy Versus 13 aangekondigd, maar door een moeizame productie en de komst van de volgende generatie consoles besloot het team het roer om te gooien. Nu, bijna tien jaar later, staat Final Fantasy 15 aan de horizon en is het tijd om te kijken wat we nu echt weten over de nieuwe creatie van Square Enix.

Setting

Eos. Een moderne wereld met middeleeuwse invloeden. Door oorlog is het koninkrijk Lucis het enige dat nog een Crystal bezit, die de stad van mystieke energie voorziet. De stad wordt beschermd door een magische barriŤre die door de koning in stand wordt gehouden. Hierdoor woedt er een koude oorlog tussen het koninkrijk en de andere naties. Een vredesverdrag met het keizerrijk Niflheim moet hier een einde aan maken.

Lees meer...

E3 2016 - Nieuwe gameplay Final Fantasy 15 getoond

Tijdens de E3 persconferentie van Microsoft is nieuwe gameplay van Final Fantasy 15 getoond.

In de demo vechten Noctis en zijn groep tegen Titan, de gigantische reus die de aarde kan beheersen. Dit is overigens de eerste keer dat Final Fantasy 15 wordt getoond op de Xbox One.

Wil je niets van E3 2016 missen? Raadpleeg dan snel het E3 2016 overzicht met informatie over alle livestreams, games en het laatste nieuws.

Lees meer...

CGI-film Kingsglaive: Final Fantasy 15 aangekondigd

Met o.a. Sean Bean en Lena Headey.

Square Enix en Sony Pictures onthullen tijdens het Final Fantasy Uncovered-event Kingsglaive: Final Fantasy 15, een CGI-film die rond de herfstperiode wordt aangeboden om te downloaden of te streamen. De film wordt ook verpakt met de Special Editions van Final Fantasy 15.

Nieuwe gameplay trailer Final Fantasy 15 toont stealth

Een nieuwe gameplay trailer voor Final Fantasy 15 laat zien dat je stealth in de game kunt gebruiken.

In het filmpje zie je hoe Noctis en zijn medestanders door een militaire basis sluipen. Zo gebruikt Noctis zijn speciale vaardigheden om snel uit het zicht te verdwijnen. De game beschikt tevens over stealth kills.

Later in het filmpje nemen de vier protagonisten van de game het tegen het personeel van de basis op. Je ziet onder andere hoe twee teamgenoten gezamenlijk vijanden uitschakelen.

Lees meer...

Game releases van 2016 om in de gaten te houden

Het belooft een mooi gamejaar te worden!

Nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe game releases. De periode van goede voornemens inlossen, is dan ook aangebroken. Als geld opzij zetten een daarvan is, wordt 2016 het jaar waarin je discipline flink op de proef wordt gesteld. Hoewel er nog tal van games in de pijplijn zitten, zijn er namelijk al de nodige aangekondigd. Het komende jaar belooft een mooi jaar met veel potentiŽle toppers te worden. Hoogtijd om de 25 meest belovende, reeds aangekondigde games van 2016 voor je op een rijtje te zetten.

TGS 2015 trailer Final Fantasy 15 toont Chocobo's en vissen

Square Enix toont tijdens de Tokyo Game Show 2015 een nieuwe trailer van Final Fantasy 15, waarin Chocobo's en de minigame rond vissen centraal staan. Voor de eerste keer is te zien hoe rondrijden op de gele vogels er in de game uitziet.

Chocobo's zijn te huren in periodes van tien tot dertig dagen. In die tijd kun je ze oproepen wanneer je wil. Door ze te voeren, worden ze sneller en springen ze verder. Je kan met Chocobo's racen, maar je kan ze niet fokken.

In de Final Fantasy 15 demo maken Chocobo's al hun opwachting in een Chocobo-boerderij, maar daar zijn ze nog niet te berijden.

Lees meer...

Malboro bevestigd voor Final Fantasy 15 in Gamescom trailer

Malboro bevestigd voor Final Fantasy 15 in Gamescom trailer

En hoofdvijand 'overtreft alle vorige antagonisten.'

Het iconische Final Fantasy-monster Malboro zit ook in Final Fantasy 15. Dat blijkt uit een nieuwe trailer, die gameplay bevat waar Noctis en zijn groep een Malboro vinden en bevechten.

Je vindt de Malboro in een vallei dat je in de tweede helft van de game bezoekt. In de video is te zien hoe de Bad Breath-aanval het hele team doodt, met een Game Over-scherm tot gevolg.

Regisseur Hajime Tabata vertelt daarnaast meer over de andere tegenstanders uit de game. De hoofdvijand uit Final Fantasy 15 'overtreft alle voorgaande schurken', zo stelt hij in een vragensessie vertaald door Gematsu.

Lees meer...

E3 2015: De games van Square Enix

Met Final Fantasy 15, Deus Ex: Mankind Divided, Rise of the Tomb Raider en nog veel meer.

Square Enix organiseert dit jaar tijdens de aankomende E3-beurs een eigen persconferentie. Een uitgelezen kans om op Japanse wijze met trailers, aankondigingen en releasedata te strooien. Op dinsdag 16 juni wordt om 19:00 uur de conferentie gehouden, net na Nintendo. Square Enix is allang niet meer het bedrijf dat alleen maar Japanse role-playing games ontwikkelt. Als uitgever heeft het bedrijf een grote vinger in de pap met gerespecteerde series als Final Fantasy, Tomb Raider en Deus Ex. Wat te verwachten van Square Enix? Je leest het hier.

Update demo Final Fantasy XV in juni

De demo van Final Fantasy XV krijgt begin juni een update. Dat zegt Square Enix op Twitter (via Siliconera). De update stond aanvankelijk voor mei gepland en geldt voor Episode Duscae, dat Square Enix samen met Final Fantasy Type-0 lanceerde.

De tweede versie van Episode Duscae verbetert het coŲperatieve bewegingssysteem, verandert het camerarichtsysteem, verwijdert een aantal bugs en zorgt voor een beter gebalanceerde gameplay.

Daarnaast geeft de update misschien een betere framerate. Een analyse van Digital Foundry liet zien dat de demo op de PlayStation 4 op ongeveer 30 fps liep, met inzakkingen naar 25-28 fps in de meeste gevechtsscŤnes. De Xbox One-versie zat daar nog ongeveer vijf fps onder.

Lees meer...

Het meest indrukwekkende moment van Final Fantasy XV: Episode Duscae is relatief rustig. Je tracht ongezien een enorme Behemoth naar zijn schuilplaats te volgen. Door de dikke nevel zie je tussen de bomen door enkel zijn silhouet. Een enorme staart zwiept heen en weer en soms zie je zijn twee gekrulde hoorns boven de mist uitsteken. De grond trilt bij elke stap die hij met zijn imponerende voorpoten zet. Het wezen beweegt daadwerkelijk als een gevaarlijk roofdier en op dat moment denk je alleen maar: "Wat zijn we toch ver gekomen."

Trailer: Zo zien Chocobo's er uit in Final Fantasy XV

Square Enix toont nieuwe beelden van Final Fantasy XV, waar voor het eerst in te zien is hoe Chocobo's er in dit deel uit zien. Sinds de derde game in de serie zijn de gekleurde vogels ieder deel weer van de partij.

Chocobo's worden meestal ingezet om op te rijden, zodra je ze bijvoorbeeld hebt gevangen met een Gysahl Green-knol. Soms maken ze ook onderdeel uit van minigames, zoals fokken en racen. Welke rol ze in Final Fantasy XV precies spelen, is nog niet bekend.

De vogels maken voor nu onderdeel uit van de World of Wonder-serie, een reeks video's waarin de ontwikkelaar wilde dieren toont. Dat zijn niet alleen fantasiebeesten als Behemoths en Goblins, maar ook gewoon kikkers en adelaars. In de video is tevens te zien hoe de wezens soms spontaan met elkaar in gevecht gaan.

Lees meer...

Gameplay van Final Fantasy XV: Episode Duscae toont open wereld en vechtsysteem

Gameplay van Final Fantasy XV: Episode Duscae toont open wereld en vechtsysteem

Ook nachtelijke gameplay en skills krijgen uitleg.

In nieuwe gameplaybeelden toont regisseur Hajime Tabata de open wereld en het vechtsysteem waarmee je aan de slag kan in Final Fantasy XV: Episode Duscae. Ook nachtelijke gameplay en skills krijgen uitleg.

In de video nemen Noctis en zijn kompanen het op tegen goblins en gemechaniseerde soldaten. Tabata benadrukt dat de open omgeving in Episode Duscae veel kleiner is dan de totale wereld van Final Fantasy XV. Die is "tien tot twintig keer groter."

De video vond plaats in de context van de Active Time Report live-stream en duurt 40 minuten.

Lees meer...

Vrouwelijke Cid duikt op in Final Fantasy XV Jump Festa 2015-trailer

Het terugkerende Final Fantasy-personage Cid is in Final Fantasy XV voor de eerste keer een vrouw. Dat blijkt uit de Final Fantasy XV Jump Festa 2015-trailer, die Square Enix zojuist heeft uitgebracht.

Cid heet in Final Fantasy XV Cidney. Ze speelt geen grote rol in het verhaal maar lapt je auto op, die een belangrijk onderdeel is van de gameplay. Daarmee rijd je zelf door de open spelwereld. Traditiegetrouw blijft 'Cid' wel een monteur.

In de trailer is ook te zien hoe je vrij door een stad kunt lopen. Daar vind je onder meer hotels en winkels. De stad is 'naadloos' in de rest van de wereld verwerkt en wordt niet onderbroken door laadtijden, verklaart regisseur Hajime Tabata later in een vraaggesprek (via Kotaku).

Lees meer...

Final Fantasy XV: Een decennium geduld

Van uitstel komt afstel?

Acht jaar. Zo lang hunkert de wereld inmiddels al naar Final Fantasy XV. En al dat wachten doet de hoop op een daadwerkelijke lancering geen goed. Tijdens de Tokyo Game Show van 2014 blijkt er een aflossing van de wacht, komt er een nieuwe trailer uit ťn volgt een aankondiging van de demo van de game. Eindelijk weer een lichtpuntje aan de horizon.

Final Fantasy XV demo duurt minstens drie uur

Maar heeft geen eindbaasgevechten.

De demo van Final Fantasy XV duurt minstens drie uur, zo vertelt regisseur Hajime Tabata tijdens een livestream van NicoNico. Gameswebsite Siliconera heeft deze presentatie van het Japans naar het Engels vertaald.

Tetsuya Nomura niet langer regisseur Final Fantasy 15

Crisis Core-producent Hajime Tabata neemt de fakkel over.

Tetsuya Nomura is niet langer de regisseur van Final Fantasy XV. Die taak is nu aan Hajime Tabata, die eerder al Final Fantasy VII: Crisis Core en Final Fantasy Type-0 regisseerde. Dat kondigt Square Enix aan op de start van de Tokyo Game Show in Japan.

'Geen nieuwe info Final Fantasy XV op E3'

En Kingdom Hearts III is er ook niet.

Square Enix is niet van plan nieuwe informatie vrij te geven omtrent Final Fantasy XV tijdens de aankomende E3-beurs. Dat vertelt producent Shinji Hashimoto in een interview met het Japanse magazine Famitsu.

Final Fantasy XV krijgt vervolg(en?)

Plus karakterbeschrijvingen, screens en een nieuwe gameplay trailer

Tetsuya Nomura bevestigt dat Final Fantasy XV meerdere delen zal kennen. Ook heeft Square Enix enkele nieuwe screens, een gameplay trailer en karakteromschrijvingen vrijgegeven.

Kingdom Hearts 3 en Final Fantasy XV ook naar Xbox One

Dankzij DirectX 11 makkelijk te porten.

Square Enix liet vandaag op een persconferentie op E3 weten dat Kingdom Hearts 3 en Final Fantasy XV niet exclusief voor de Playstation 4 zullen zijn maar ook voor Microsoft's Xbox One uit zullen komen. Voor Final Fantasy zal dit minder onverwacht zijn maar Kingdom Hearts 3 zal de eerste van de serie zijn die op een platform van Microsoft uit komt.

Final Fantasy Versus XIII is Final Fantasy XV

FF XV wordt een next-gen game.

Tijdens Sony's E3 conferentie onthulde ontwikkelaar en uitgever Square Enix dat Final Fantasy Versus XIII, een titel die zes jaar geleden voor het eerst werd getoond, omgedoopt is tot Final Fantasy XV. FF XV komt naar de PlayStation 4. Waarschijnlijk verschijnt de game ook op Xbox One.