Final Fantasy XIII

Spotlight

VideoAgni's Philosophy: Final Fantasy tech demo

Zo gaat de volgende Final Fantasy eruit zien. Wow.

VideoFinal Fantasy XIII - Kickoff

Joa en Sam fantaseren hardop!

Final Fantasy XIII

Geen ongeluksgetal.

FeatureFinal Fantasy XIII

Vragen voor Square Enix, én hands-on.

Belangrijke events

Square Enix overweegt Final Fantasy XIII collectie

"Mits de vraag groot genoeg is."

Motomu Toriyama, director en scenarioschrijver van Final Fantasy XIII, Final Fantasy XIII-2 en het aankomende afsluitende deel Lightning Returns: Final Fantasy XIII, heeft vermeld dat Square Enix een speciale bundel van de drie spellen overweegt.

Games Convention Preview: Part 2

FeatureGames Convention Preview: Part 2

Het tweede en laatste deel

Gisteren kon je in ons eerste deel al lezen wat de grootste verrassingen waren in de aanloop naar de Games Convention van 2008. Daarnaast behandelden we de line-up van de grote drie, alhoewel het er dit jaar maar twee echt aanwezig zijn. In dit deel gaan we verder met de games waar de meeste redacteurs naar uitkijken en welke aankondigingen we verwachten en op hopen.

Qua populariteit op de redactie zijn sommige titels redelijk voorspelbaar. Denk bijvoorbeeld aan Guitar Hero: World Tour, StarCraft II, Diablo III, Far Cry 2 en Red Alert 3. Ook de nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft en de nieuwe Call of Duty en Prince of Persia zorgen voor zweterige handjes van enthousiasme. Allemaal franchises die een gevestigde naam hebben en die in voorbije jaren de lat binnen hun genres hoger hebben gelegd.

Ook de nieuwe franchises zijn echter goed vertegenwoordigd in de Leipziger Messe. EA komt bijvoorbeeld met Mirror's Edge, Dead Space en Left 4 Dead. Alle drie titels die wel eens hoge ogen zouden kunnen gaan gooien bij hun release. Vooral om aanwezig te kunnen zijn op de perspresentatie van first person platform/actiegame Mirror's Edge hebben we een potje moeten armworstelen op de redactie.

Lees meer...

Speelbare demo FFXIII duurt 2 uur?

Het Japanse Famitsu beweert van wel.

Het Japanse blad Famitsu is er meestal als de kippen wanneer het gaat om interessante nieuwtjes omtrent RPG's. Ook vandaag doen ze hun reputatie eer aan door nieuwe informatie over Final Fantasy XIII te publiceren, met name over de aankomende demo van het spel.

Square-Enix neemt FFXIII-2 domeinnaam

Wat zou dat nu willen zeggen?

Square-Enix heeft een kat tussen de fanboy-duiven gesmeten door in alle stilte de domeinnaam "FinalFantasy13-2game.com" te registreren – het tijdstip voor woede-uitbarstingen, euforisch genot en wilde speculatie is aangebroken.

Meer retrospect inzake Final Fantasy XIII

Over geschapte DLC en mogelijke sequels.

Zoals al gedaan werd met andere Final Fantasy titels, kreeg Final Fantasy XIII onlangs zijn eigen 'Ultimania Omega' boek in Japan. Het boek bevat interviews en 'achter de schermen' discussies met het ontwikkelingsteam die nieuwe, interessante details blootleggen.

FFXIII voor X360 ook naar Japan

UPDATE: bevat toch geen nieuwe content.

UPDATE: Square Enix heeft zonet laten weten dat de Final Fantasy XIII Ulitmate Hits International Edition die eind dit jaar voor de Xbox 360 in Japan uitkomst géén nieuwe content zal bevatten. Er was een misinterpretatie gaande. Wel krijgen de Japanners de Engelse voice-overs en het artworkboek, dat ondertussen de titel "Final Fantasy XIII: Corridor of Memory" meegekregen heeft.

Stemacteurs FFXIII ook in FF Versus XIII

Site imdb.com laat het ons weten.

Midden april legde redacteur Steph ons in een uitbundig artikel reeds uit wat we zoal mogen verwachten van Final Fantasy Versus XIII, en wat de link is met de andere titels binnen de Fabula Nova Crystallis reeks van Square Enix. Nu blijkt dat er enkele personages uit deeltje dertien de oversteek zullen maken naar Versus.

FeatureFinal Fantasy: Fabula Nova Crystallis

Het eerste deel van deze uitbundige vooruitblik.

Final Fantasy XIII, hoeveel dagen hebben trouwe fans niet moeten aftellen tot uw release? Hoeveel keer hebben zij dezelfde trailers niet grijs gespeeld? En dan… Dan was hij er, deeltje dertien in de befaamde RPG-reeks. Dus wat kunnen we nu nog doen? Simpel, eerst zestig uren van ons leven aan de nieuwe uit de Square-Enix stal afkomstige game hangen en dan kwijlbekkend uitkijken naar die twee andere Final Fantasy XIII titels! Wat? Je dacht toch niet dat het hier bij ging blijven? Ladies and genitals, toys and girls, daar het krijgen veel leuker is dan het hebben: laten we samen deeltje dertien al rekenen tot het verleden en halsreikend uitkijken naar de navolging van het Fabula Nova Crystallis pakket. Wanneer zij ook mogen verschijnen…

Final Fantasy XIII

Final Fantasy XIII

Geen ongeluksgetal.

De eerste beelden van Final Fantasy XIII verschenen in 2006 en gingen in geen tijd het internet rond. Meer dan vijf jaar werkte het team van Square Enix aan de game met man en macht. De verwachtingen waren hooggespannen en het was de eerste FF-titel die de Playstation 3 hardware volledig zou benutten, geen gemakkelijke opdracht dus.

Final Fantasy XIII durft nochtans te evolueren. In versie twaalf zaten al heel wat nieuwe gameplaymechanics. Niet elke feature was geslaagd, maar het was duidelijk dat de makers zochten naar wat werkt. In de 13de in de reeks hebben ze een beter evenwicht gevonden. Hoewel de combat engine en gameplay helemaal door elkaar werden gegooid, valt het nieuwe resultaat bijzonder goed te smaken.

En ook het verhaal ligt goed in de markt. Je zal de eerste twintig uren van het spel van cutscène tot cutscène lopen, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de ervaring en beleving. Wederom experimenteert Square met thema’s die grenzen aan het fantastische, maar de geweldige dialogen, het snelle tempo en de maturiteit van de thematiek en van (bepaalde) personages weten de sfeer goed te zetten.

Lees meer...

Volgende Final Fantasy zal anders zijn

Eerder open-world dan lineair.

Motomu Toriyama, een van de grote namen achter Final Fantasy XIII, heeft in een interview laten dat de volgende story driven FF-game de lineaire aanpak meer naar de achtergrond zal schuiven om plaats te maken voor een open-world opbouw.

PS3-versie FFXIII bevat extra's

Alles heeft te maken met Final Fantasy XIV.

Sinds kort ligt Final Fantasy XIII in de winkelrekken en onze redacteurs zwoegen momenteel keihard om het spel volledig te doorspelen zodat we jullie kunnen voorzien van een degelijk onderbouwde mening. Op ons finale oordeel zal het dus nog een paar daagjes wachten zijn, maar Square Enix geeft alvast aan dat mensen die de PS3-versie van de game in huis hebben gehaald onverwachts enkele extra's krijgen.

"Final Fantasy XIII op PS3 superieur"

Aldus onze collega's van Digital Foundry.

Onze collega's bij Eurogamer.net maken er steeds een punt van om populaire games die op meerdere platformen verschijnen met elkaar te vergelijken. Deze keer is het de beurt aan Final Fantasy XIII, de langverwachte RPG die binnen enkele dagen op de PlayStation 3 en Xbox 360 uitkomt. In het Digital Foundry-segment geeft Eurogamer.net aan dat wanneer je beide consoles in huis hebt, de PS3-versie van het spel absoluut de bovenhand heeft.

FeatureFinal Fantasy XIII

Vragen voor Square Enix, én hands-on.

Final Fantasy XIII ligt binnen twee weken in de winkelrekken. Hoog tijd dus om de laatste prangende vragen voor te leggen aan het team. Square Enix nodigde de pers uit voor een exclusieve kijk op deze wereldbefaamde serie en we pakten uiteraard zelf de controller even vast.

Insomniac: "FFXIII is op PS3 beter"

"Superieure versie is die op console Sony"

Binnen twee weken verschijnt Final Fantasy XIII voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Heel wat mensen kijken uit naar deze RPG van Square Enix, maar welke versie moet je nu in huis halen wanneer je beide consoles in huis hebt? Wel, volgens James Stevenson van Insomniac (Ratchet & Clank, Resistance) zal dat de PS3-versie worden.

S-E bekent valse FFXIII screens

Pre-productie screens per ongeluk verspreid.

Square-Enix heeft bekent dat de screenshots die ze vorige week de wereld instuurden om de grafische verschillen tussen de Xbox360- en PS3-versies van Final Fantasy XIII te illustreren vals zijn. De screenshots waren virtueel identiek, met als enige verschil de aanwezigheid van PS3-knoppensymbolen in het ene screenshot en Xbox360-knoppensymbolen in de andere.

Final Fantasy XIII in 3D?

In Japan is het al half werkelijkheid.

3D lijkt het buzzwoord te worden van 2010, en dan vooral wanneer we een kijkje nemen naar de hoeveelheid bioscoopfilms die van deze populaire technologie gebruik gaan maken. Ook binnen de game-industrie ontdekt men stilaan de kracht van de derde dimensie, en vandaag laat Square Enix weten dat ze hun meest succesvolle reeks misschien wel willen upgraden.

Verwarring rond mogelijke DLC FFXIII

Het doosje van het spel is de boosdoener.

Ongeveer tien dagen geleden liet redacteur Jasper ons weten dat er mogelijk downloadable content zou komen voor Final Fantasy XIII. Er was toen al wat onduidelijkheid of Square Enix daadwerkelijk plannen had om DLC voor hun RPG uit te brengen, en vandaag zitten we alweer met de handen in het haar.

FFXIII voor X360 op drie DVD's

In tegenstelling tot één Blu-Ray voor PS3.

Square Enix heeft zonet laten weten dat Final Fantasy XIII voor de Xbox 360 op drie DVD's zal verschijnen. Het Japanse bedrijf gaf in het verleden al aan dat ze niet boven dat aantal zouden gaan, en ze hebben zich aan hun belofte kunnen houden.

FFXIII was oorspronkelijk PS2-game

Maar toen kwam de PS3 op de proppen.

Aangezien de reeds verschenen trailers van Final Fantasy XIII adembenemend mooi zijn, zal het voor velen als een verrassing komen dat de game oorspronkelijk ontwikkeld werd als PS2-titel. Dat vertelde Yoshinori Kitase, producer van FF XIII, onlangs aan Official Playstation Magazine.

Krijgt FFXIII DLC?

Tegenstrijdige berichten bereiken ons.

In een interview met Official Playstation Magazine Benelux zegt FFXIII-producer Yoshinori Kitase dat downloadable content wel degelijk onderweg is voor de game.

Inhoud Collector's Edition FFXIII bekend

Voor de fans uiteraard een natte droom.

Nog anderhalve maand wachten en Final Fantasy XIII ligt eindelijk bij ons de winkels. Rond de dertiende editie mogen we echter niet klagen gezien Square Enix slechts vier maanden nodig zal gehad hebben om de Japanse versie klaar te stomen voor een Westerse release, terwijl dit in het verleden vaak een jaar tijd en beslag nam.

Westerse FFXIII eindelijk klaar

Lip-sync bijgewerkt voor Engels

Motomu Toriyama, man van Square-Enix, heeft gezegd dat ze eindelijk klaar zijn met werken aan de westerse versie van het langverwachte Final Fantasy XIII. Zoals het een Japanner beaamt verontschuldigde hij zich ook voor de lange wachttijd van vier maanden tussen de Japanse release en die in het westen.

Content geschrapt uit Final Fantasy XIII

Blijkbaar genoeg om nóg een game te maken.

Redacteur Michaël raapte al zijn moed bij mekaar om een preview rond het langverwachte, en waarschijnlijk gigantisch grote Final Fantasy XIII te schrijven, maar blijkbaar zullen we toch enkele segmenten uit het spel moeten missen. Dat laat Isamu Kamikokuryou, de verantwoordelijke art director, ons weten in een interview.

FeatureFinal Fantasy XIII

Een uitgebreide kijk op de gevechten.

Final Fantasy XIII is uit in Japan, maar wij moeten nog een zestigtal dagen wachten om de nieuwste telg uit de Square Enix stal aan den lijve te kunnen testen. Sinds de eerste aankondigingen waren de devs behoorlijk karig met informatie uit te delen. Wij Europeanen kennen voornamelijk de trailermovies die ondertussen ettelijke miljoenen keren bekeken werden. Hoog tijd dus om een iets completere kijk te geven op de game gebaseerd op informatie vanuit het verre Oosten.

FFXIII verkoopt als een gek

Geen verrassingen in Japan.

Sinds zijn release in Japan vorige donderdag heeft Square-Enix maar liefst 1.516.532 exemplaren van Final Fantasy XIII verkocht. Volgens Media-Create, het bedrijf dat dit soort cijfers bijhoudt in Japan, ging dat gepaard met de verkoop van maar liefst 250.000 PlayStation3-consoles. Niemand dat er aan twijfelde, maar zo blijkt maar weer eens dat Final Fantasy nog steeds één van de grootste franchises in Japan is.

Final Fantasy XIII verschijnt in maart

Heel stuk vroeger dan verwacht!

Toen we jullie vier dagen geleden lieten weten dat er vandaag naar alle waarschijnlijkheid een releasedate voor het langverwachte Final Fantasy XIII zou opduiken hadden we nooit durven dromen dat de RPG van Square Enix al in maart 2010 richting de winkelrekken verscheept zou worden. De datum ligt nu echter vast nadat de countdown op de officiële site van de game op nul kwam te staan.

Vrijdag meer info Final Fantasy XIII

Waarschijnlijk een releasedate.

Op de officiële site van Final Fantasy XIII stond zopas een vreemd raadsel...dat fans na enkele tientallen minuten al wisten te ontcijferen. Dit stond er te lezen: "A puzzle for FINAL FANTASY XIII fans! Solve this anagram to find out what lies ahead: A Henchmen Inventor Tent Unto. Check back Monday for the answer!"

Square-Enix heeft per ongeluk de releasedatum van Final Fantasy XIII laten lekken in een promotiefilmpje, zo heeft fansite Finalfantasy-xiii.net ontdekt. In het filmpje is duidelijk 2009.12.17 te zien, de gekke manier waarop Japanners 17 december 2009 schrijven. Verwacht wordt dat Square-Enix die datum bevestigd aan het publiek op de première party van de Tokyo Game Show, wat overigens vandaag is.

Wat brengt Square Enix naar de TGS?

Ontwikkelaar denkt ook aan DLC voor FFXIII.

De Tokyo Game Show komt steeds dichterbij en ontwikkelaars maken zich stilaan op om hun grote kanonnen nogmaals boven te halen in Japan. Vooral Oosterse studio's zien de TGS als dé uitgelezen kans om hun titels groots voor te stellen, en natuurlijk hoort ook Square Enix bij die categorie.

Release FFXIII gelijktijdig op PS3/360

Allebei in de lente van 2010.

Heb je zowel een PlayStation 3 als Xbox 360? Dan wensen we je veel succes met het maken van dé keuze. Welke keuze? Die van het gewenste platform voor je Final Fantasy XIII-exemplaar.

"Final Fantasy XIII op 3 dvd's voor 360"

Dat hoopt Yoshinori Kitase van Square.

Een voordeel dat de PS3 heeft ten opzichte van de Xbox 360 is het feit dat het apparaat Blu-Ray discs kan lezen. Aangezien hier veel meer data op opgeslagen kan worden, is het niet (nog) niet nodig om meerdere discs voor games te gebruiken. In het geval de Xbox 360 is dit wel het geval. Menig Japanse RPG is op meer dan één schijfje verschenen.