The Evil Within

Het gebrek aan actie mis je soms, maar de intrigerende wereld en het vlotte sluipwerk geven een spannende duik in Mikami's verdraaide brein.

Key events

Bethesda: 'Rage en The Evil Within krijgen mogelijk sequels'

Bethesda-topman Pete Hines geeft in een interview aan dat zowel Rage als The Evil Within voldoende exemplaren hebben verkocht om vervolgen te rechtvaardigen.

"Ik denk dat beide games voldoende verkocht zijn om aan sequels te kunnen beginnen. Ik doe verder geen uitspraken over waar we op dit moment wel en niet aan werken. Momenteel hebben we al heel wat in ontwikkeling," aldus Hines.

The Evil Within is een survival horror game die in 2013 is uitgebracht. De game is gemaakt door Tango Gameworks, de studio van Resident Evil-bedenker Shinji Mikami. Rage is in 2011 gelanceerd en was de eerste nieuwe IP voor id Software sinds de originele Quake.

Lees meer...

Eurogamer Benelux weekoverzicht: week 21

Met onder andere The Witcher 3, Need for Speed en Project CARS.

Drukke week achter de rug en daardoor geen tijd gehad om de laatste nieuwtjes te lezen? Geen zorgen, want Eurogamer Benelux geeft je elke zondag een overzicht met de hoogtepunten van de afgelopen week.

Uitgever Bethesda Softworks onthult dat je The Executioner DLC voor The Evil Within vanuit een first-person perspectief speelt. Normaal gesproken speel je de horrorgame in third-person. Het nieuwe camerastandpunt is te zien in onderstaande trailer.

Eurogamer Benelux weekoverzicht: week 18

Met onder andere Call of Duty: Black Ops 3 en de gratis PlayStation- en Xbox-games in mei.

Drukke week achter de rug en daardoor geen tijd gehad om de laatste nieuwtjes te lezen? Geen zorgen, want Eurogamer Benelux geeft je elke zondag een overzicht met de hoogtepunten van de afgelopen week.

The Evil Within - The Consequence DLC review

The Evil Within - The Consequence DLC review

Op vertrouwde wijze onvertrouwde paden betreden.

In de tweede en laatste uitbreiding van The Evil Within lost ontwikkelaar Shinji Mikami een reeks mysteries op terwijl hij je voortdurend verbaasd achterlaat. Zo transformeren de subliem ontworpen omgevingen nog vaker dan voorheen, wat in doldwaze mindfucks resulteert. De rol van detective Juli Kidman en haar relatie met het geheimzinnige bedrijf Mobius wordt daarentegen met de minuut duidelijker en tegelijkertijd schimmiger. Zonder grote risico's te nemen bouwt The Consequence gestaag verder op de voorgaande The Assignment DLC (review), maar grijpt ook terug naar de actie uit de hoofdgame.

De zakelijke verhouding tussen Kidman en haar duistere werkgever verandert aan het einde van The Assignment in een contractbreuk, waardoor de detective nu meer dan ooit voor haar leven vreest. De mysterieuze man in het pak komt je in meerdere vormen achterna, en Ruvik en zijn weerzinwekkende wezens bezorgen je wederom een hoge bloeddruk. Deze bloedstollende spanning is consistent en biedt ook de nodige adempauzes die meer van het verhaal onthullen. Zo wordt duidelijk hoe Kidman betrokken raakte bij Mobius en hoe het psychotische STEM-systeem tot stand is gekomen.

De stealth-gameplay die in de voorgaande uitbreiding werd geïntroduceerd, is niet compleet onverminderd terug. Wapens maken een glorieuze comeback maar nemen nog geen kwart van de uitbreiding in beslag. Uiteindelijk geeft dit The Consequence een dynamischer tempo dan The Assignment. Het sluipen tussen de kermende mutanthonden en de woedende ondoden blijft een uitdaging. Als je dan eindelijk een wapen krijgt, geeft dit mooi de ruimte om je opgekropte frustraties af te reageren.

Lees meer...

The Evil Within - The Assignment DLC review

The Evil Within - The Assignment DLC review

Mikami's nieuwe universum ontvouwt zich stilletjes.

Wanneer de aftiteling van The Assignment-DLC verschijnt, zou je zweren dat je zojuist een compleet andere game dan The Evil Within hebt gespeeld. In de uitbreiding neem je namelijk de rol aan van detective Juli Kidman, de partner van Sebastian Castellanos. Ditmaal ontneemt ontwikkelaar Tango Gameworks op genadeloze wijze al je wapens, en is sluipen je enige reddingsmiddel in deze levendige hallucinatie. Het desbetreffende personage hield een nogal schimmige reputatie aan de hoofdgame over, waardoor het nooit duidelijk was bij welke partij ze nu écht hoorde.

Gaandeweg beantwoorden de twee hoofdstukken die je speelt een hoop onopgeloste vragen. De surrealistische draai die The Evil Within aan diens genre geeft, is daarbij intact gebleven, en de spanning blijft bloederig vastkleven.

De verdraaide wereld van het psychische STEM-systeem is de plaats delict en strategie is nog steeds een vereiste om te overleven. Zonder kogels voelt het gehijg van Mikami's gruwelijke wezens echter een stuk drukkender dan tevoren. Met een handvol gameplaymechanismen overboord, werpt de studio van Shinji Mikami er enkele nieuwe in.

Lees meer...

The Evil Within: The Assignment DLC heeft releasedatum

En daar mag een trailer natuurlijk niet bij ontbreken.

Uitgever Bethesda heeft bekendgemaakt dat The Evil Within: The Assignment vanaf 10 maart voor de pc, Xbox 360 en Xbox One verkrijgbaar is. Een dag later komt de downloadbare uitbreiding (DLC) naar de PlayStation 3 en PlayStation 4.

Eurogamer Benelux kiest de Games van het Jaar 2014

De persoonlijke favorieten van de redactie.

Wat is jouw favoriete game van 2014? De kans bestaat dat je een ander antwoord op die vraag had verwacht dan je nu geeft, omdat verscheidene van de grootste titels zijn uitgesteld naar 2015. Hoopte je Batman: Arkham Knight, The Witcher 3: Wild Hunt, Battlefield Hardline, Tom Clancy's The Division of The Order: 1886 dit jaar nog in je armen te sluiten? Dan had je pech.

The Steam Exploration Sale is van start gegaan

The Evil Within, Lords of the Fallen en meer in de uitverkoop.

Valve is de Steam Exploration Sale gestart, waarbij duizenden pc- en Mac-games zijn afgeprijsd. De kortingen gelden van 26 november t/m 2 december en iedere dag worden er enkele titels uitgelicht die dan nog extra voordelig te koop zijn.

The Evil Within review

The Evil Within review

Een collage van krankzinnigheid.

Alles went, zelfs bloederige poelen vol rottende karkassen en afgerukte ledematen. The Evil Within zorgt er echter voor dat er nooit een gevoel van veiligheid ontstaat. Als een nachtmerrie waarin waanzin en werkelijkheid niet van elkaar te onderscheiden zijn, beland je in de ene nare situatie na de andere. De adempauzes die je tussendoor krijgt, zijn broodnodig in deze collage van krankzinnigheid. Maar zodra je je op je gemak voelt, is het vaak een kwestie van minuten voor je weer in paniek met je wapen staat te zwaaien.

De nieuwe titel van Shinji Mikami keert terug naar het genre dat de ontwikkelaar eigenhandig heeft opgebouwd. Het brein achter verschillende Resident Evil-titels was de laatste jaren vooral bezig met extravagante actiegames als Vanquish en Shadows of the Damned, en liet het bronmateriaal eventjes voor wat het was. Zijn nieuwe studio Tango Gameworks heeft echter als doel om de klassieke survival-horror mechanieken voor de nieuwe generatie gamers gebruiksklaar te maken. En dat is gelukt zonder daarbij compromissen te stellen.

Dat betekent dat je geregeld met zweethanden een hoofdstuk afsluit. Als Sebastian Castellanos vecht, sluip en ren je door hordes verminkte wezens en andere gevaren. Hij beweegt soepel, maar is geen lenige atleet. De dertien in een dozijn detective bevindt zich in een duistere, surrealistische wereld nadat hij met zijn collega's een uiterst wrede plaats delict heeft onderzocht. Zoals het een goede pulpproductie betaamt, werkt deze absurditeit in het voordeel van The Evil Within.

Lees meer...

Patch pc-versie The Evil Within verwijdert zwarte balken

Patch pc-versie The Evil Within verwijdert zwarte balken

Update maakt het ook mogelijk om de game op 60 fps te spelen.

De pc-versie van The Evil Within is gepatcht. Het is nu onder andere mogelijk om de game 60 frames per second (fps) te spelen. Er is ook een optie toegevoegd die je het zogenaamde 'letterbox'-effect uit laat schakelen.

De patch is er specifiek op gericht om deze nieuwe features zo goed mogelijk te laten werken. Overige verbeteringen aan The Evil Within zijn onder andere de mogelijkheid om de game in 'windowed mode' op te starten. De volledige patch-notes lees je op het officiële Bethesda-forum.

De patch lijkt eerdere uitspraken van de uitgever tegen te spreken. Zo gaf Bethesda aan dat The Evil Within voor 30 frames per second ontworpen zou zijn. Ook de versies voor spelcomputers houden die fps-standaard aan.

Lees meer...

The Evil Within: cheats, debug commands en unlockables

Wees onoverwinnelijk, loop door muren, oneindig veel ammo en speel in slow-motion dankzij deze cheats!

Horrormeester Shinji Mikami keert terug met The Evil Within, een game die met recht de noemer survival horror draagt. Munitie is schaars en je kan niet veel klappen incasseren voor je het loodje legt.

'The Evil Within praktisch onspeelbaar zonder eerste patch'

De onlangs gelanceerde PlayStation 4-versie van The Evil Within is praktisch onspeelbaar zodra je er voor kiest de game niet direct te updaten. Dat concluderen de technici van Digital Foundry, die de survival-horror titel uitvoerig hebben getest.

The Evil Within downloadt een zogenaamde 'day one patch,' maar pas wanneer je de game een keer hebt opgestart en de spelcomputer hebt aangesloten op internet. Sluit je de game niet af om de patch te downloaden en te installeren maar ga je gewoon spelen, dan ervaar je op technisch vlak een behoorlijk andere game dan de mensen die de patch wel eerst installeren.

In onderstaande video is het verschil te zien. Versie 1.0 kampt met een framerate die rond de 20 frames per seconde hangt en daar soms onder duikt. "Het is bijna onmogelijk om je geweer te richten met 15 frames per seconde," aldus Digital Foundry. Versie 1.01 houdt over het algemeen een stabiele 30 frames per seconde aan.

Lees meer...

Meest opvallende gamereleases van de maand oktober

Met o.a. Super Smash Bros. 3DS, The Evil Within en Bayonetta 2.

Iedere maand komen er weer nieuwe games bij en daardoor is het soms nog wel eens lastig bij te houden wat je dit keer weer te wachten staat. Daarom lees je op Eurogamer Benelux voortaan aan het einde van iedere maand een overzicht van de meest opvallende aankomende titels. Dit is slechts een greep uit het volledige aanbod, dus check ook zeker de volledige lijst van releasedata.

The Evil Within voice-over cast onthuld

Met stemmen uit Dexter en Watchmen.

De cast die in The Evil Within de stemmen verzorgt is bekendgemaakt door uitgever Bethesda. Zo verlenen onder andere acteurs en actrices uit Watchmen en Dexter hun stemmen aan de survival-horror game van ontwikkelaar Tango Gameworks.

The Evil Within komt week vroeger uit

UPDATE: Ook in Europa.

UPDATE: Via een officieel persbericht laat uitgever Bethesda weten dat The Evil Within ook in Europa een week vroeger uitkomt. De game komt dus uit op 17 oktober 2014 in plaats van op 24 oktober 2014.

The Evil Within twee maanden uitgesteld

En de Fighting Chance Pack onthuld als pre-order bonus.

Uitgever Bethesda Softworks maakt bekend dat horrorgame The Evil Within twee maanden is uitgesteld. De game komt op 24 oktober uit en stond eerder gepland voor een release in augustus.

Hoe Shinji Mikami de horrorkoning wil blijven in The Evil Within

Hands-on sessie jaagt Sander de stuipen op het lijf.

Door een dikke, drabbige substantie van lichamelijke ontbinding en liters bloed probeer ik de weg te vinden in een vleesgeworden hel. De donkerrode massa komt tot aan m'n middel, en de geur van de rompen en ledematen waarmee de plas wordt gevuld is bijna te ruiken. Wanneer de uitgang eindelijk in zicht is, beginnen de karkassen in de poel van verderf levendig te bewegen. Omkeren heeft geen zin. De enige weg naar buiten is dwars door de ondoden heen. Was ik nu maar wat zuiniger geweest met mijn dierbare kogels.

Releasedatum The Evil Within bekend

Shinji Mikami's horrorgame uit in augustus.

Uitgever Bethesda Softworks maakt vandaag de releasedatum bekend voor The Evil Within. De survival-horrorgame lanceert op 29 augustus voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

In Londen is de Eurogamer Expo losgebarsten. Onze Britse collega's houden daar jaarlijks een eigen gamesevenement. Dit keer zijn onder andere de Xbox One en de PlayStation 4 op de beursvloer speelbaar. Helaas, een ticket boeken heeft geen zin meer. De show is volledig uitverkocht: 70.000 bezoekers maken er hun opwachting.

Bethesda: Nintendo kan lesje leren van Sony en Microsoft

"Communiceer beter met derde partijen."

Nintendo dient beter te communiceren met derde partijen, als het bedrijf wil dat externe ontwikkelaars hun games naar de Wii U brengen. Dat zegt Bethesda-topman Pete Hines bij een aflevering van Bonus Round op GameTrailers.

Sony toont gameplay van The Evil Within

Sony toont gameplay van The Evil Within

Praten ook over dynamische AI en de zoektocht van het hoofdpersonage.

Sony praat in onderstaand filmpje met Bethesda's Pete Hines over hun horrorgame The Evil Within. Daarnaast wordt er eindelijk ook gameplay getoond.

De twee mannen hebben het onder meer over de dynamische AI. Een level opnieuw spelen garandeert niet dat de aanwezige vijanden op dezelfde manier zullen reageren op jouw acties. Daarnaast kunnen je tegenstanders ook voor dood spelen wanneer je ze hebt aangevallen. Kom je daarna dichterbij, dan vallen ze je aan.

Je zal ook nooit genoeg kogels hebben om alle tegenstanders in een level te vellen. Daarmee grijpen ze terug naar de gameplay van de eerste Resident Evil games. Slim omgaan met je beperkte voorwerpen of de sluipweg kiezen, zal je een beter resultaat opleveren dan je pistool leeg te knallen op de eerste de beste vijand.

Lees meer...

Bethesda's nieuwe game heet The Evil Within

Bedenker Resident Evil staat aan het roer.

Bethesda heeft eindelijk de game onthuld waar ze al enkele dagen mysterieus over doen. Het spel heet The Evil Within en zal volgend jaar verschijnen.