Dragon Quest Builders

Dragon Quest Builders brengt het beste van RPG's en Minecraft samen in een game waarin je fantasie de vrije loop krijgt.

Key events

Dragon Quest Builders review - Precies volgens de blauwdruk

Dragon Quest Builders heeft zich op de Nintendo Switch gevestigd, nadat de PlayStation-spelers al meer dan een jaar geleden aan deze game mochten sleutelen. Ontwikkelaar Square Enix heeft met Dragon Quest Builders twee genres met elkaar verenigd en een unieke hybride van Dragon Quest en Minecraft ontworpen. In de oorspronkelijke Dragon Quest Builders review zijn echter een aantal haken en ogen aangekaart, en het is al snel duidelijk dat die nog steeds aanwezig zijn.

Op technisch vlak heeft Square Enix echter puik werk geleverd. De game draait uitstekend op de Nintendo Switch, zowel docked als in handheld-modus. Op de tv geniet je van 60 frames per seconde en knisperende graphics die zich kunnen meten met de PlayStation 4-versie van de game. Handheld wordt de framerate weliswaar gehalveerd, maar de game blijft stabiel en soepel draaien waardoor de ommezwaai niet bijzonder storend is. Dat maakt Dragon Quest Builders op de Switch meteen de meest speelbare mobiele versie die verkrijgbaar is. Deze versie laat de PlayStation Vita-versie met zijn lage framerate en resolutie ver achter zich.

In Dragon Quest Builders speel je de Builder, letterlijk de enige op aarde die nog weet hoe je gebouwen maakt. Dat maakt je meteen de meest interessante persoon, aangezien de wereld jaren geleden verwoest is door Dragonlord, de eindbaas van de allereerste Dragon Quest op de NES. 's Nachts droomt de Builder van de gebeurtenissen uit die eerste game, maar het is onduidelijk of het zijn eigen herinneringen zijn of slechts visioenen uit het verleden. Het verhaal draagt Dragon Quest Builders op overtuigende wijze van stad naar stad en is erg welkom in een genre dat normaliter geen rode draad heeft.

Lees meer...

Er zijn een aantal universele wijsheden: praat niet met vreemden, eet geen snoep van de grond en zeg niet toe als een megalomane tovenaar je aanbiedt om samen met hem de wereld over te nemen. Dat laatste heeft de held uit Dragon Quest voor de NES nooit meegekregen, en nu is de wereld vergaan. Het is aan jou als legendarische Builder om de wereld weer te herstellen. Dragon Quest Builders verscheen in 2016 voor de PlayStation 4 en de PlayStation Vita, en sindsdien is Square Enix druk bezig om de Switch-versie blokje voor blokje op te bouwen.

Dragon Quest Builders review - Staat als een huis

Wat zou er gebeuren als de held van een epische RPG bij de eindbaas aankomt en zijn aanbod accepteert om de wereld met hem te regeren? Dan krijg je Dragon Quest Builders. De game is echter geen traditionele RPG, maar één waarin je à la Minecraft bouwt wat je maar wilt. De Dragon Quest-reeks is in Japan razend populair omdat het toegankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Ook in Dragon Quest Builders wil ontwikkelaar Square Enix toegankelijkheid als fundering neerleggen. Lukt dat ook, of zakt de game als een kaartenhuis in elkaar?

De charme van Dragon Quest Builders komt meteen naar voren dankzij de unieke en eenvoudige look. Die oogt modern, maar grijpt ook terug naar het NES-tijdperk. De character designs van Akira Toriyama en de blokkerige omgeving botsen niet met elkaar. De charmante visuals worden bijgestaan door een soepele framerate en een humoristisch script, dat op een soms brutale en schunnige manier de sfeer van de game versterkt. De game is overigens een vervolg op het alternatieve einde van Dragon Quest 1, waar de held faalt om de wereld te redden. Dragon Quest Builders leunt echter niet te zwaar verhaal van zijn dertigjarige voorganger, waardoor er ruimte is voor een eigen identiteit.

Simpel verwoord is Dragon Quest Builders een RPG met Minecraft-elementen. Jij bent de legendarische Builder, de enige die na de verwoesting van de wereld nog weet hoe je iets moet bouwen. De godin roept je op om de verwoeste dorpen te herstellen, zodat de overlevenden van de apocalyps weer een thuis krijgen. Vol verwondering kijken de mensen toe als je met wat aarde de huisjes opknapt. Ze rennen op je nieuwe bouwwerk af om je vervolgens toe te juichen. Hun onbedwingbare enthousiasme is een voortdurende bron van voldoening, waardoor je steeds weer met plezier de wijde wereld intrekt om hun volgende verzoek in te willigen.

Lees meer...

E3 2016 - Square Enix toont Dragon Quest Builders gameplay

Tijdens de livestream van Square Enix is gameplay van Dragon Quest Builders getoond.

De game speelt zich af in een alternatieve versie van de wereld uit Dragon Quest 1, waar het kwaad heeft overwonnen en de wereld heeft vernietigd. Het is aan jou de taak om de verschillende continenten in het koninkrijk te herbouwen.

Je speelt in een derdepersoonsperspectief, en de game draait om het vergaren van grondstoffen in de vorm van blokken. Die blokken zijn vervolgens te plaatsen hoe je wilt. Naast dorpen kun je ook vallen bouwen om monsters te verslaan.

Lees meer...