Doom

De gemaakte concessies staan soms in de weg, maar DOOM op de Nintendo Switch is zeker een geslaagde port.

Vroeger, toen alles beter was... Toen je nog met computers en kabels moest slepen om tegen je vrienden te kunnen spelen. In Retrofiel gaat een van de redacteurs van Eurogamer Benelux terug naar de goede oude tijd. Met het oog op het vijfentwintig jarige jubileum van Doom blikt Johnny terug op het eerste deel uit de serie.

DOOM review - Deal met de duivel

DOOM review - Deal met de duivel

Deal met de duivel.

De aankondiging van DOOM op de Nintendo Switch kwam als een demonische invasie bij een heldere hemel. De gelauwerde en vooral uiterst bloederige first person shooter van id Software maakt voor het eerst sinds tijden de sprong naar een Nintendo-platform. Ontwikkelaar Panic Button heeft bergen verzet om dit voor elkaar te krijgen, maar het is nu toch echt mogelijk om door hordes demonen te scheuren. Dat is te zeggen, als je met een aantal haken en ogen genoegen kunt nemen.

Op het eerste gezicht is DOOM op de Switch een wonderbaarlijk geslaagde port. De game bevat alle DLC, waaronder arcade mode en alle toevoegingen aan de multiplayer. De levels, wapens en ook de classic maps zijn allemaal present, zonder enige aanpassing. Ook audiovisueel zit de sfeer er net zo goed in, dankzij de demonische rode gloed en de loeiharde metal. De bloederige en belonende actie is behouden gebleven, ook al draait de game met 30 frames per seconde. Bovendien zijn de laadtijden niet veel langer dan die van de andere consoles. Panic Button heeft een geweldige prestatie neergezet door deze game naar de hybride console te brengen.

Maar deze prestatie is niet geleverd zonder een aantal opofferingen. Hoewel de game over het algemeen vloeiend draait, dipt de framerate wanneer er meer vijanden ten tonele verschijnen. Daardoor presteert de game vooral op de hogere moeilijkheidsgraden en in hectische multiplayer matches slechter. Een bijkomend effect van de dips is dat de game soms in slow-motion beweegt. De graphics zijn een beetje wazig, wat vooral opvalt als je de game in docked mode speelt. Tot slot is de tekst in docked mode ook slecht te lezen, vanwege een klein lettertype en dezelfde waas die over de 3D modellen zit. Het is nog altijd onmiskenbaar DOOM, maar dat eist zijn tol op de Switch.

Lees meer...

Doom op de Nintendo Switch bevat geen SnapMap Editor

Daarnaast staat het mutliplayer gedeelte niet op de cartridge.

Uitgever Bethesda laat weten dat Doom op de Nintendo Switch geen SnapMap editor bevat. De level editing tools zaten tot dusver wel in iedere uitgave van de game. Daardoor kunnen Switch-eigenaren zelf geen levels maken of uitwisselen.

FeatureEurogamer Benelux kiest de Games van het Jaar 2016

De persoonlijke favorieten van de redactie.

Is er echt alweer een jaar voorbij? Jazeker, en wat voor één. Of je nu graag vijanden aan gort schiet, magische monsters verslaat of uren rondzwerft om bij de ene berg te raken, 2016 bood voor elk wat wils. Naar goede gewoonte reiken de redacteurs van Eurogamer Benelux zijn jaarlijkse medaillepaar uit: per redacteur een voor zijn Game of the Year (goud) en een voor zijn runner-up (zilver). Het was door de waaier aan topgames niet altijd even makkelijk, maar het is ons toch gelukt. Nu is het vol spanning wachten op wat 2017 ons gaat brengen. Cheers!

Vroeger, toen alles beter was... Toen iconische gamepersonages nog niet allemaal gereboot waren. In Retrofiel gaat een van de redacteurs van Eurogamer Benelux terug naar de goede oude tijd. Met het uitkomen van de nieuwe Doom kijkt Samuel terug naar zijn favoriete deel in de serie, het nachtmerrieachtige Doom 64.

Doom eindelijk in Duitse winkelrekken

Kleine 17 jaar na release.

Maar liefst zeventien jaar heeft het geduurd tot Doom en Doom II legaal in de Duitse winkelrekken naast andere games mogen komen te liggen. Bethesda besloot na de overname van id Software in 2009 het oude Doom-verbod aan te vechten, met succes. De Duitse overheidsdienst Gevaarlijke Media voor Jongeren zei dat het verbod kon opgeheven worden omdat Doom intussen nog weinig jongeren zal aanspreken.