Dissidia Final Fantasy NT

Door de nadruk op online samenspel beperkt Dissidia: Final Fantasy NT de nicheserie tot een nog kleinere doelgroep.

Belangrijke events

Dissidia: Final Fantasy NT review - Op en neer

Kameraadschap is een belangrijk thema in de Final Fantasy-games. Al sinds het eerste deel is het concept van een party uitbouwen onlosmakelijk met de RPG-serie verbonden. Nu vertaalt die aanpak zich ook naar de Dissidia-reeks. In Dissidia: Final Fantasy NT zijn gevechten niet langer 1-op-1, maar 3-versus-3. De vraag is nu of de focus op teamwork ook in deze fighting-spinoff iets toevoegt, of dat het een al chaotisch concept niet alleen maar onoverzichtelijker maakt.

In de kern is het gevechtssysteem weinig veranderd ten opzichte van de vorige Dissidia-delen. Nog steeds wordt er een onderscheid gemaakt tussen Bravery-aanvallen en HP-attacks, die je op strategische wijze afwisselt om de vijand te verslaan. Het lijkt ingewikkeld, maar door de heldere tutorials heb je het gauw in de vingers. Doordat je met twee aparte levensbalken te maken hebt, word je gedwongen om tijdens de matches goed op te letten en constant je opties af te wegen. Zodra je een succesvolle HP-aanval inzet, keert je Bravery immers kort terug naar nul en ben je kortstondig een gemakkelijk doelwit. Offensief en defensief spelen wisselen elkaar op die manier telkens af. Hoewel de basis dus simpeler is dan het lijkt, ontbreekt verder enige informatie over de movesets van de vechters. En dat is een probleem, omdat die erg van elkaar verschillen.

Dissidia: Final Fantasy NT heeft geen gebrek aan personages, 28 in totaal. De grootste verdienste van ontwikkelaar Team Ninja is dat ze allen duidelijk hun eigen unieke speelstijl hebben, en dat hun rollen goed op samenspel gent zijn. Fysieke vechters als Cloud, Squall en de Warrior of Light richten zich op het toebrengen van zoveel mogelijk schade, maar hebben een klein bereik. Een magir zoals Y'shtola is meer een support-personage, waarmee je magische traps op de grond legt om vijanden tijdelijk in te verstrikken. Zelf heeft ze relatief weinig HP, waardoor tanks als Exdeath of Garland haar moeten beschermen.

Lees meer...

Dissidia: Final Fantasy NT open beta aangekondigd

Square Enix heeft laten weten wanneer de Dissidia: Final Fantasy NT open bta van start gaat in het Westen.

De open bta loopt van 12 januari tot 21 januari. Meer details komen later. Zo is het bijvoorbeeld nog niet bekend of je PlayStation Plus nodig hebt om mee te doen aan de bta, of met welke personages je kunt spelen.

In Japan draait de open bta vanaf 23 december tot 7 januari. Belangrijk detail is dat de bta alleen in de weekenden toegankelijk is. Het is goed mogelijk dat dat in het Westen ook gebeurt. 12 januari valt nu eenmaal op een vrijdag.

Lees meer...

FeatureDissidia: Final Fantasy NT is even complex als chaotisch

Maar toch niet zo ingewikkeld als het lijkt.

In Dissidia: Final Fantasy NT gaan bekende Final Fantasy-personages met elkaar op de vuist in nostalgische levels, terwijl op de achtergrond een blik vol remixes uit geliefde soundtracks wordt opengetrokken. Ongegeneerde fanservice dus. Noem het gerust Super Smash Bros. la Square Enix. De door Team Ninja (Dead or Alive, Ninja Gaiden) ontwikkelde vechtgame is al sinds 2015 in Japanse arcadehallen te vinden en komt begin 2018 tevens voor de PlayStation 4 uit. Voor het eerst kan ook het Westen aan de slag met de game.