Dirt 4

Dirt 4 voegt weinig betekenisvolle veranderingen toe tegenover Dirt Rally, maar verwelkomt succesvol nieuwe spelers en polijst de formule.

Dirt 4 review - Vuile handen

Het allereerste scherm dat je ziet wanneer je Dirt 4 opstart, geeft je de keuze tussen twee benaderingen: 'Simulation' of 'Gamer'. De eerste schotelt je hetzelfde veeleisende rijgedrag van Dirt Rally voor, terwijl de tweede meer aansluit bij de oude Dirt-games en hun semi-arcadegevoel. Het illustreert perfect de aanpak van Codemasters in hoe het deze terugkeer naar een genummerde Dirt wil benaderen: een combinatie van de toegankelijkheid van weleer en de innovaties van Dirt Rally. De studio verwezenlijkt grotendeels zijn doel, maar uiteindelijk is Dirt 4 slechts een kleine stap vooruit voor de reeks.

De geest van Dirt Rally waart namelijk overal rond. Het zeer gewichtige weggedrag en de scherpe effecten van de omgeving op je wagen leveren nog altijd een adrenalinestoot van jewelste op. Elke fout kan leiden tot een enorme crash en luisteren naar je copiloot is essentieel. In de nachtetappes transformeert Dirt zelfs bijna in een survivalhorrorgame. Dat alles behoort tot de meest intense raceactie die je in gaming kunt vinden. Net zoals Dirt Rally dus.

Het grootste onderscheid met zijn illustere voorganger is echter in de toegankelijkheid te vinden. Waar Dirt Rally amper moeite deed om nieuwe spelers welkom te heten, heeft Dirt 4 een betere aanpak. Dat is niet enkel het gevolg van de beschikbaarheid van een 'Gamer'-rijgedrag, maar ook door de aanwezigheid van uitgebreide tutorials. Filmpjes geven je een duidelijke, simpele uitleg gekoppeld aan een interface die toont wanneer je best remt en accelereert. Zodra de uitleg is afgelopen, word je achter het stuur geplaatst om de theorie in de praktijk om te zetten. Het is de perfecte benadering voor nieuwkomers, en tegelijk zijn veteranen die verdere uitleg en verdieping zoeken welkom.

Lees meer...

5 opvallende gamereleases juni

Met onder meer Tekken 7, WipEout Omega Collection en Dirt 4.

De maand juni is aangebroken. Dat betekent dat de komende weken naast - hopelijk - mooi weer geheel in het teken van de E3 2017 staan. In de gamereleases van mei kon je onder meer met Prey en Injustice 2 aan de bak. Benieuwd welke games de komende maand voor je in petto heeft? De meest opvallende releases lees je hieronder.

Bekijk: Gamenieuws van de week - #04-2017

Nieuwe studios, releases en Pocket Monsters.

Welkom terug bij ons wekelijkse overzicht van het belangrijkste gamenieuws. Deze week niet minder dan drie releases, een gloednieuwe studio en een update over ieders favoriete digitale wezentjes. Laten we maar snel beginnen!

Dirt 4 aangekondigd

Even een (v)uiltje knappen.

Ontwikkelaar Codemasters kondigt Dirt 4 aan. De game lanceert in juni op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.