Call of Duty: Modern Warfare 3 Features

Op 4 november 2014 komt Call of Duty: Advanced Warfare uit voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. In de aanloop hiernaar vertelt Yvo over de geschiedenis van de Call of Duty-serie. In dit tweede artikel: hoe Activision met de shooter-reeks het imperium verder uitbreidt, en de keerzijde van succes.

FeatureE3 2012 vooruitblik: Microsoft

"X marks the spot", ook dit jaar?

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in CaliforniŽ ter plaatse is om verslag uit te brengen.

FeatureCall of Duty: Elite

De toekomst van de FPS-ervaring?

Onder de codenaam "Call of Duty: Beachhead" kregen we een uitnodiging om op de E3-beurs het geheime project onder ogen te krijgen. De wildste geruchten deden de ronde, men vermoedde zelfs op een bepaald moment dat er onder die bewuste naam een Third Person Shooter of actiegame van Call of Duty in de maak was. Bij het betreden van de presentatiekamer wordt echter duidelijk dat het project intussen al officieel werd voorgesteld via de trailer die onderaan het artikel te vinden is. Beachhead is namelijk het speciale online project dat intussen door het leven gaat als Call of Duty: Elite.

FeatureCall of Duty: Modern Warfare 3

De trilogie komt tot een einde.

Het is voor Infinity Ward een bewogen twee jaar geweest. Vijf maanden na de release van hun indrukwekkende game Modern Warfare 2 liep de halve studio leeg door interne strubbelingen. Hoe snel dat de studio weer tegen volle kracht zou kunnen werken, was op dat moment niet duidelijk. Maar met behulp van Sledgehammer staat dan toch twee jaar na de laatste game van de originele studio de derde Modern Warfare in de steigers. Activision strooide gretig met informatie van hun nieuwste Call of Duty-game, en sommige details zijn vrij verrassend.

FeatureDe Microsoft E3-conferentie

Wij vellen ons oordeel over de aankondigingen.

Vorig jaar pakte Microsoft, het bedrijf dat ons nu alweer enkele jaren geleden de Xbox 360 bracht, op de E3 groots uit met Kinect. De bewegingssensor zou voor gamers een gloednieuwe manier van besturen betekenen, en moest in theorie de levensduur van de Xbox 360 gaan verlengen met enkele jaren. Tegelijkertijd zou de hardcore gamer, die nog steeds het liefst videospellen met behulp van een fysieke controller speelt, voorzien blijven worden van kwalitatieve, daarop steunende software. Ondertussen zijn we een jaar verder, en zopas kregen we op de persconferentie van Microsoft te horen of ze die belofte zullen houden.

FeatureCall of Duty: Legal Warfare

Het plotse ontslag in kaart gebracht.

De videogamewereld heeft er weer een schandaal bij. Vorige week werden Jason West en Vince Zampella, eigenaars van ontwikkelingstudio Infinity Ward, aan de deur gezet door uitgever-eigenaar Activision Blizzard wegens 'ongehoorzaamheid' en 'contractbreuk'. Infinity Ward is de studio achter de Call of Duty- en Modern Warfare-reeks en met Modern Warfare 2 was Infinity Ward in november 2009 verantwoordelijk voor de meest succesvolle lancering van een entertainmentproduct ooit. Op een luttele vier dagen tijd, nog voordat de game goed en wel uitgebracht was in Europa, had Activision al 4.7 miljoen exemplaren verkocht, goed voor een omzet van zo'n 370 miljoen dollar. Momenteel flirt de game met de kaap van 10 miljoen verkochte exemplaren en heeft Modern Warfare 2 Activision Blizzard al meer dan een miljard dollars opgebracht.