Call of Duty: Modern Warfare 3

Spotlight

Belangrijke events

Op 4 november 2014 komt Call of Duty: Advanced Warfare uit voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. In de aanloop hiernaar vertelt Yvo over de geschiedenis van de Call of Duty-serie. In dit tweede artikel: hoe Activision met de shooter-reeks het imperium verder uitbreidt, en de keerzijde van succes.

FeatureE3 2012 vooruitblik: Microsoft

"X marks the spot", ook dit jaar?

46.800 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2011, afkomstig uit alle uithoeken van de wereld om gedurende drie dagen in totaal meer dan tweehonderd verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2011 konden maken? In de aanloop naar de E3 2012 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in CaliforniŽ ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Nieuwe details bekend over geannuleerde third person Call of Duty

Nieuwe details bekend over geannuleerde third person Call of Duty

Project werd al opgedoekt voordat Modern Warfare uitkwam.

Website The Verge heeft meer details blootgelegd over de third person spinoff van Call of Duty die Activision in ontwikkeling had. Tot nu toe was het bestaan van die game vooral een geloofwaardig gerucht.

De game ging Devil's Brigade heten en was al negen maanden in ontwikkeling toen Activision besloot het project stop te zetten. Dit was in 2007, vlak voordat de eerste Modern Warfare de consoles bestormde en Call of Duty uitgroeide tot een wereldwijd fenomen.

Er werkte maar een klein team aan Devil's Brigade maar ze hadden wel een demo van vijftien minuten klaar die de grote bazen moest overtuigen meer aandacht en geld aan het project te schenken. De demo demonstreerde dat Devil's Brigade meer strategisch gericht was en dus op een lager tempo speelde dan normale Call of Duty-games. Ook waren squad commands en parkour moves aanwezig als onderdeel van de gameplay.

Lees meer...

Verrassing! Activision is hard aan het werk aan een nieuwe Call of Duty-game die in november van dit jaar moet verschijnen. Tijdens een vergadering met investeerders kon Activision Publishing Chief Eric Hirschberg al wat vage info kwijt over de game.

Het met veel bombarie aangekondigde Call of Duty: Elite platform dat een soort van hub moest worden voor alle zaken gerelateerd aan CoD en naadloze zou integreren met het onlangs gelanceerde Call of Duty: Modern Warfare 3 (lees er hier onze review op na), heeft er enkele moeilijke weken opzitten, maar lijkt nu eindelijk te werken zoals het hoort.

Call of Duty: Modern Warfare 3 review

Call of Duty: Modern Warfare 3 review

Het uur van de waarheid.

GalliŽrs en Romeinen, Communisten en Westerlingen, Microsoft en Apple, mijn buren en mijn huisdieren: het zijn allemaal groeperingen die elkaar naar het leven staan en daar geen doekjes om winden. Hetzelfde kan gezegd worden over de makers van Modern Warfare 3 en de studio achter Battlefield 3. Vooral die laatste maakte op verschillende manieren duidelijk het razend populaire Call of Duty van de troon der FPS-games te willen stoten. Ondertussen liggen beide games in de winkelrekken en is de strijd der titanen grotendeels gestreden. Zoals op het einde van elke oorlog wordt het tijd om de balans op te maken. Redacteur Jasper had het nog gemakkelijk bij het schrijven van zijn Battlefield 3 review, ik moet de vraag die op ieders lippen brandt beantwoorden. Het is de vraag die het afgelopen jaar voor ontelbare verhitte internetdiscussies heeft gezorgd en heel wat weg heeft van een waar dilemma: Battlefield 3 of Modern Warfare 3?

Alle games uit de Modern Warfare reeks spelen als een rollercoaster, en in deeltje drie lijkt die structuur meer dan ooit geperfectioneerd te zijn. Het is zonder twijfel de indrukwekkendste en meest diverse Call of Duty tot op heden. Het ene moment trakteer je vijanden op een kogelregen vanuit een bestelwagen terwijl je een zandstorm ontwijkt, het volgende manoeuvreer je een speedboot tussen twee reusachtige, zinkende schepen, vervolgens lig je languit in het gras nietsvermoedende bewakers te snipen en nog wat later vuur je raketten af vanuit een hightech oorlogsvliegtuig. Ontploffingen volgen elkaar op met de regelmaat van de klok en slow-motion is net als opzwepende muziek een spanningsopwekker die op exact de juiste momenten in wordt gezet. Zelfs Hollywood zou het niet zo goed kunnen.

De makers gunnen je geen seconde om op adem te komen en er is zelfs eindelijk een relatief deftige en gemakkelijk te volgen verhaallijn aanwezig. Het is enkel een beetje jammer dat er in het begin geen compilatiefilmpje is dat de gebeurtenissen uit de eerste twee delen nog eventjes opfrist. We krijgen namelijk voor een laatste keer te maken met Soap, Price en Nikolai die de ultra kwaadaardige bad guy Makarov voor eens en voor altijd het zwijgen moeten opleggen. Oh ja, en onderweg wordt ook nog eventjes Wereldoorlog 3 ontketend. Er zijn tevens een aantal nieuwe speelbare personages van de partij die voor de nodige afwisseling zorgen.

Lees meer...

Call of Duty: Modern Warfare 3 krijgt lage MetaCritic score

Ontwikkelaar roept hulp in van de fans.

Ondanks de gematigd positieve reviews die Call of Duty 3: Modern Warfare krijgt van diverse websites en magazines, lijkt de modale speler minder tevreden over Activision jongste. Althans, als we mogen afgaan op de lage scores die de game sinds enkele dagen op Metacritic toebedeeld krijgt.

We hoeven je vast niet te vertellen dat vanaf morgen de langverwachte nieuwe telg in de Call of Duty serie het overgrote deel van de beschikbare plaats in alle gamesrekken van zowat iedere gamesverkoper ter wereld zal inpalmen. Nuja, enkele Franse winkels buiten beschouwing gelaten dan, want dit weekend zou in Frankrijk maar liefst een hele vrachtwagen vol exemplaren van de game ontvreemd zijn.

Krijg MW1 gratis bij pre-order MW3 op PC

Enkel geldig op Steam en Activision's site.

Modern Warfare-fans hebben kans op een goede deal want momenteel is er een actie gaande op Steam en Activision's officiŽle digitale winkel die elke gamer die Modern Warfare 3 pre-ordert, gratis en voor niks Call of Duty 4: Modern Warfare krijgt.

Cheaters niet welkom in Modern Warfare 3

Infinity Ward treft nieuwe maatregelen.

Infinity Ward belooft om met Modern Warfare 3 beter werk te leveren in het eeuwige gevecht tegen cheaters dan met Modern Warfare 2 op PC. Die game was twee jaar geleden al snel platgelopen door gamers die mods hadden geÔnstalleerd om de multiplayersessies in hun eigen voordeel te laten uitdraaien. Robert Bowling, community man van Infinity Ward zegt nu in een interview met Gamespy dat de developer veel werk heeft gestoken in systemen die dit verhinderen.

Modern Warfare 3 Xbox 360 Achievements

Hoe verdien je op 8 nov. je gamerscore?

De volledige lijst achievements van Modern Warfare 3 is verschenen! Nieuwsgierigen kunnen nu al eens spieken naar wat ze zoal zullen moeten doen in deze topper om die duizend achievementpoints in de wacht te slepen. Pas wel op, want er staan spoilers tussen!

"Verkoopcijfers MW3 zijn irrelevant"

Aldus Infinity Ward, de ontwikkelaar.

Robert Bowling, een man die bij ontwikkelaar Infinity Ward de rol van creative strategist vertolkt, heeft laten weten dat het zijn studio helemaal niet uitmaakt hoeveel exemplaren er van Call of Duty: Modern Warfare 3 over de toonbank gaan.

Geen Modern Warfare 3 Prestige Edition

Wel "Hardened Edition" op komst.

De release van Call of Duty: Modern Warfare 3 komt stilaan dichterbij, maar het afgelopen weekend kwam ontwikkelaar Infinity Ward met wat minder goed nieuws op de proppen. Er zal namelijk geen "Prestige Edition" van Modern Warfare 3 uitgebracht worden.

Details MW3: Hardened Edition gelekt

Details MW3: Hardened Edition gelekt

Een jaar gratis Call of Duty Elite!

De inhoud van de Modern Warfare 3 Hardened Edition zijn gelekt op Wired. Activision bevestigt noch ontkent het nieuws, maar er volgt waarschijnlijk meer nieuws tijdens Call of Duty XP.

Aangenomen dat het lek juist is, zal het volgende in de Hardened Edition zitten:

De game met unieke disc art.

Lees meer...

West en Zampella krijgen gelijk

Er zijn genoeg bewijzen voor een rechtszaak.

Rechter Elihu Berle heeft geoordeeld dat er genoeg bewijzen zijn in de zaak van Jason West en Vince Zampella tegen uitgever Activision. Dat meldt de Hollywood Reporter.

FeatureCall of Duty: Elite

De toekomst van de FPS-ervaring?

Onder de codenaam "Call of Duty: Beachhead" kregen we een uitnodiging om op de E3-beurs het geheime project onder ogen te krijgen. De wildste geruchten deden de ronde, men vermoedde zelfs op een bepaald moment dat er onder die bewuste naam een Third Person Shooter of actiegame van Call of Duty in de maak was. Bij het betreden van de presentatiekamer wordt echter duidelijk dat het project intussen al officieel werd voorgesteld via de trailer die onderaan het artikel te vinden is. Beachhead is namelijk het speciale online project dat intussen door het leven gaat als Call of Duty: Elite.

FeatureCall of Duty: Modern Warfare 3

De trilogie komt tot een einde.

Het is voor Infinity Ward een bewogen twee jaar geweest. Vijf maanden na de release van hun indrukwekkende game Modern Warfare 2 liep de halve studio leeg door interne strubbelingen. Hoe snel dat de studio weer tegen volle kracht zou kunnen werken, was op dat moment niet duidelijk. Maar met behulp van Sledgehammer staat dan toch twee jaar na de laatste game van de originele studio de derde Modern Warfare in de steigers. Activision strooide gretig met informatie van hun nieuwste Call of Duty-game, en sommige details zijn vrij verrassend.

Activision en EA in de clinch

Battlefield 3 bedreigd Modern Warfare 3

De oorlog tussen Activision en EA is volop losgebarsten. Dat bewijzen de recente uitspraken van Activision baas Bobby Kotick tegenover Battlefield 3 en de reactie van Electronic Arts daarop.

FeatureDe Microsoft E3-conferentie

Wij vellen ons oordeel over de aankondigingen.

Vorig jaar pakte Microsoft, het bedrijf dat ons nu alweer enkele jaren geleden de Xbox 360 bracht, op de E3 groots uit met Kinect. De bewegingssensor zou voor gamers een gloednieuwe manier van besturen betekenen, en moest in theorie de levensduur van de Xbox 360 gaan verlengen met enkele jaren. Tegelijkertijd zou de hardcore gamer, die nog steeds het liefst videospellen met behulp van een fysieke controller speelt, voorzien blijven worden van kwalitatieve, daarop steunende software. Ondertussen zijn we een jaar verder, en zopas kregen we op de persconferentie van Microsoft te horen of ze die belofte zullen houden.

Modern Warfare 3 officieel aangekondigd

Aan de hand van maar liefst 4 teasers!

De geruchten die vorige week de kop opstaken omtrent Modern Warfare 3 deden Activision inzien dat het geen nut meer had om langer te zwijgen over de nieuwste telg uit de meest populaire FPS-reeks aller tijden.

FeatureCall of Duty: Legal Warfare

Het plotse ontslag in kaart gebracht.

De videogamewereld heeft er weer een schandaal bij. Vorige week werden Jason West en Vince Zampella, eigenaars van ontwikkelingstudio Infinity Ward, aan de deur gezet door uitgever-eigenaar Activision Blizzard wegens 'ongehoorzaamheid' en 'contractbreuk'. Infinity Ward is de studio achter de Call of Duty- en Modern Warfare-reeks en met Modern Warfare 2 was Infinity Ward in november 2009 verantwoordelijk voor de meest succesvolle lancering van een entertainmentproduct ooit. Op een luttele vier dagen tijd, nog voordat de game goed en wel uitgebracht was in Europa, had Activision al 4.7 miljoen exemplaren verkocht, goed voor een omzet van zo'n 370 miljoen dollar. Momenteel flirt de game met de kaap van 10 miljoen verkochte exemplaren en heeft Modern Warfare 2 Activision Blizzard al meer dan een miljard dollars opgebracht.