Assassin's Creed: The Ezio Collection

Assassin's Creed: The Ezio Collection bundelt drie fantastische games, maar biedt weinig meerwaarde tegenover de oorspronkelijke versies.

Wanneer wordt een plaats daadwerkelijk jouw plaats? Het is een vraag waar we niet veel over nadenken, maar die we vaak genoeg tegenkomen. Wanneer wordt een huis jouw thuis of een normaal kantoor jouw werkplek? Misschien heeft het met onze ervaring te maken, die bekende plaatsen anders doet voorkomen dan ze eigenlijk zijn. Onze herinneringen veranderen ruimtes in plaatsen die er voor niemand anders hetzelfde uitziet. Ook in games is dat het geval, wanneer we digitale plekken tot leven wekken met onze ervaringen - net zolang tot ze als een eigen plek aanvoelen.

Assassin's Creed: The Ezio Collection review - Geen echte renaissance

De Assassin's Creed-reeks maakt momenteel een formatieve periode door. Voor de eerste keer sinds 2009 houdt de serie een pauze in zijn jaarlijkse releaseschema. Om de reeks opnieuw uit te vinden, aldus Ubisoft. De uitgever grijpt met Assassin's Creed: The Ezio Collection terug naar het verleden en wil zo de leegte dit jaar toch invullen.

Hoe toepasselijk voor een reeks die zich zo met het verleden bezighoudt om een remaster uit te brengen. Zoals de naam al doet vermoeden, bundelt The Ezio Collection de drie avonturen van Ezio Auditore da Firenze. De Italiaanse Assassin loste volgens velen het ware potentieel van de Assassin's Creed-reeks in. Assassin's Creed 2, Assassin's Creed Brotherhood en (in mindere mate) Assassin's Creed Revelations worden immers als het hoogtepunt van de serie beschouwd. Ubisoft beseft dat maar al te goed.

Qua gameplay zijn de games hetzelfde gebleven. Het wankele gevechtssysteem uit Assassin's Creed 2 is volledig intact. Je staat nog altijd vaak te wachten om een vijand te counteren die liever wolken lijkt te tellen dan je daadwerkelijk aan te vallen. Brotherhood en Revelations maken daarentegen gebruik van een counter chaining-systeem, waardoor je als een ware wervelwind een hoop vijanden snel om zeep helpt. Het lost de trage combat van Assassin's Creed 2 op, maar maakt de gevechten soms net iets te gemakkelijk.

Lees meer...

Tommy François van Ubisoft laat weten dat de studio meer tijd nodig heeft om zowel de Assassin's Creed als de Far Cry serie vernieuwend te maken. Hierdoor komt er wellicht een langere periode tussen de release van de games.