Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Games om in de zomerse sfeer te blijven: deel 1

Hou de winter op afstand met wat virtuele zonneschijn.

De dagen zijn alweer aan het inkorten en voor velen is ook het einde van de zomervakantie in zicht. Voor alle gamers die nog wat langer van de heerlijke zomersfeer willen genieten, is deze lijst met games samengesteld, die het gevoel geeft dat de zomer nooit zal verdwijnen.

Je vraagt je af waarom er 'deel 1' in de titel staat? Er is ook een Games om in de zomerse sfeer te blijven: deel 2 met meer games die spontaan zomerhitjes in je hoofd doen afspelen!

Far Cry 3

Eender welke game uit de Far Cry-franchise had hier kunnen staan, maar de derde telg van Ubisoft wordt over het algemeen als de beste en mooiste titel uit de reeks beschouwd. Net zoals de originele Far Cry en diens spin-offs, speelt dit multiplatform juweeltje zich af op een tropisch eiland. Het toerisme zit er echter op een nog lager pitje dan dat van Egypte door het leger bloeddorstige huurlingen die de touwtjes er in handen heeft.

Jij kruipt in de huid van Jason Brody, een jonge kerel die zijn vrienden uit de handen van de nu al legendarische schurk Vaas Montenegro moet zien te redden. Tussen het moorden en vernielen door is er echter ook tijd voor ontspanning. Zo kan je een pleziertochtje maken met één van de vele land- en watervoertuigen, een verkoelende duik nemen of jacht maken op de lokale fauna. En als je daarmee klaar bent, kan je je ook nog wagen aan de hilarische zijsprong genaamd Far Cry 3: Blood Dragon.

Crysis

Uit dezelfde stal als de eerste Far Cry, maar qua gameplay toch behoorlijk verschillend. Het tropisch eiland keert terug, maar in deze grafisch baanbrekende game speel je niet zomaar een malloot met een stapel loodspuwers. Neen, je trekt het high-tech pak aan van Nomad. Deze gevechtsuitrusting stelt hem in staat om onzichtbaar te worden of tijdelijk te beschikken over de spierkracht van de Hulk. De arme Aziaten die weerwerk proberen te bieden, houden het dus niet al te lang droog.

Een vakantiebestemming is Crysis' eiland echter niet. De weinige strandlopers die er aanvankelijk waren, zijn allemaal weggevlucht nadat het eiland halverwege het spel volledig bevriest. Maar hey, dan krijgen de schildpadden eindelijk hun verdiende rust. Crysis' twee opvolgers stappen eerder over naar een betonnen jungle, maar zijn zeker ook de moeite waard.

Donkey Kong Country

In het land van Donkey Kong schijnt de zon altijd. Op de volgende game in de reeks, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, na dan. Sinds de Nintendo 64 levert deze reeks puike, maar ook vrij moeilijke platformgames af. De recentste titels kan je op de Wii U en de 3DS terugvinden.

Samen met familieleden Diddie en Dixie Kong trekt de Godfather der apen in gameland doorheen zijn eiland om de kwaadaardige dieren die zijn voorraad bananen hebben gestolen een kopje kleiner te maken. Daarbij krijgen ze de hulp van enkele bevriende dieren zoals een neushoorn. Waar Mario muntjes verzamelt, grijpen de Kongs elke banaan die ze tegenkomen. Wat had je dan gedacht?

Monkey Island

Eén titel uit de Monkey Island reeks kiezen is zo goed als onmogelijk aangezien het stuk voor stuk schitterende point and click spellen zijn en ze zich allemaal situeren in een warm klimaat. In dit product van gamegoeroe Tim Schafer laat je Guybrush Threepwood doen waar je zin in hebt. Deze kluns droomt over het piratenleven, wilde avonturen op de zeven wereldzeeën en veel waardevolle schatten, maar bezit geen enkele kwaliteit die van een goede piraat wordt verwacht. Toch is het hij die door middel van een hoop onwaarschijnlijke gebeurtenissen en bizarre oplossingen van al even bizarre puzzels keer op keer de wereld redt van spookkapitein LeChuck.

De eerste twee avonturen, The Curse of en Return to Monkey Island werden in een nieuw jasje gestopt. De rest van de games, inclusief de recentere iteraties van TellTale Games, zijn via diverse digitale kanalen te verkrijgen. Wie het zwaardere denkwerk achter zich wil laten, kan zich wagen aan LEGO Pirates of the Caribbean. Het piratengehalte in deze LEGO versies van de vier films met Jack Sparrow moet zeker niet onderdoen voor dat van Monkey Island.

Super Mario Sunshine

Deze Mario game voor de GameCube focust volledig op waterpret. Ieders favoriete loodgieter arriveert op het eiland Delfino, maar wordt bij aankomst beschuldigd van massavervuiling. Alhoewel hij er niets mee te maken heeft, besluit de dappere dikkerd toch om alle viezigheid op het eiland op te kuisen. Dit doet hij met zijn gekende springwerk en de FLUDD, een systeem dat schoon water schiet en alle modder doet wegvloeien. Alhoewel Super Mario Sunshine vaak als het zwarte schaap van Mario's consoletitels wordt gezien (het verscheen tussen Super Mario 64 en Super Mario Galaxy, twee klassiekers van formaat) is dit spel van de vorige generatie zeker het proberen waard. En zomerser dan dit vind je ze ook haast nergens.