Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Games met apen

Laat de bananen maar aanrukken.

Er zijn weinig dieren die zo dicht bij de mens staan als apen. Ze komen in alle maten en gewichten, van het kleine goudkopleeuwaapje tot de grootse gorilla. Sommige onder ons jagen er op uit puur winstbejag en anderen doen er alles aan om ze te beschermen. Verscheidene oude religies en culturen aanbeden ze als (half)goden met specifieke aandacht voor hun wijsheid. Zo nu en dan komen ze zelfs voor in videogames en ter ere van Donkey Kong Country Returns gaan wij op zoeken naar een deel van deze games.

Alhoewel je niet als een aap speelt, is de eerste titel waaraan je denkt ongetwijfeld de Monkey Island-serie. De avonturen van Guybrush Threepwood zitten vol verwijzingen naar apen met als absolute uitschieter natuurlijk het mysterieuze Monkey Island, waar de apen aan Monkey Kombat doen. Deze versie van blad-steen-schaar ligt volledig in de lijn van absurde grappen die de serie zo kenmerken. Laten we ons zeker ook niet deze running joke vergeten: "Look behind you, a three-headed monkey!"

Het originele Monkey Island ligt al een hele tijd achter ons, maar vorig jaar kwam de Special Edition nog uit!

Een gamereeks die dan weer volledig rond apen draait is de (Super) Monkey Ball-franchise. Sinds 2001 weten de vier schattige aapjes AiAi, MeeMee, Baby en GonGon vele (vooral Japanse) harten te veroveren. Door het tilten van de speelwereld moet je de protagonisten heelhuids van de ene naar de andere kant brengen. Hierbij mag je niet van het speelveld vallen. Extra's zijn te verdienen door het verzamelen van bananen. Het origineel uit de arcades bezat zelfs een controller in banaanvorm.

De volgende game kan ons misschien problemen opleveren met GAIA, maar mag zeker niet ontbreken. Spank the Monkey is een online hit die al jaren meedraait en vaak gekopieerd werd. De opzet is zo simpel als iets, maar des te verslavender. Geef zo hard als je kan een mep aan de (plastieken) aap en kijk aan welke snelheid hij wegvliegt. Dat het Amerikaanse slang is voor masturbatie zal aan de vele niet Engelstaligen spelers voorbij gaan.

Niet enkel een aap, maar ook een weerwolf én een hagedis in Rampage!

Van masturbatie gaan wij naar wat ongetwijfeld de aap is met het grootste lid aller primaten. In Peter Jackson's King Kong is niemand minder dan Kong de hoofdrolspeler. Deze uit de kluiten gewassen gorilla kreeg voor de verandering eens een degelijke game gebaseerd op de remake van de bioscoopklassieker. Naast stoere acties zoals vechten met dinosaurussen toont deze grote loebas ook zijn hart door verliefd te worden op actrice Ann Darrow (Naomi Watts). Iets zegt mij dat die relatie alleen maar platonisch kan zijn.

Het was dan ook niet moeilijk om te zien waar Midway de inspiratie haalde voor George in Rampage. Met de drie gemuteerde monsters George (aap), Lizzy (hagedis) en Ralph (weerwolf) moet je steden terroriseren door gebouwen te vernietigen en mensen op te eten. De serie kende maar een matig succes op consoles. Het laatste deel dateert ondertussen al uit 2006 en kwam uit voor de GameCube, PlayStation 2 en Wii.