Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Gamemuziek in Classic FM 2013 Hall of Fame

Uematsu (Final Fantasy) en Soule (The Elder Scrolls) staan in de top vijf.

Componisten Nobuo Uematsu (voor zijn bijdrage aan de Final Fantasy-reeks) en Jeremy Soule (met zijn The Elder Scrolls muziek) staan in de top vijf van de 2013 Hall of Fame van Classic FM. Uematsu staat met zijn Final Fantasy oeuvre op de derde plaats terwijl Soule positie vijf behaalt met de muziek voor The Elder Scrolls. Nummer vier is Ralph Vaughan Williams' Fantasia on a Theme of Thomas Tallis. De tweede plek gaat naar The Lark Ascending, wederom door Williams. De onbetwiste nummer een (de compositie staat al drie jaar aan de top van de lijst) is Sergei Rachmaninovs Piano Concerto No.2 in C Mineur. Namen als Beethoven en Mozart vind je lager terug in de lijst.

Dit jaar konden fans van gamemuziek stemmen op complete werken van componisten - de muziek van alle door Uematsu gecomponeerde Final Fantasy delen staat op een gezamenlijke derde plaats. Dit vormt een contrast met de Hall of Fame van 2012. Vorig jaar stond Nobuo Uematsu's Aerith's Theme op de 16e plaats. Deze welbekende compositie die speelt onder een van de meest emotionele scènes uit Final Fantasy VII was dat jaar de hoogste nieuwe notering. Classic FM besloot in 2013 dus alle werken van componisten als Uematsu en Soule samen te pakken. De reden hiervoor is onduidelijk maar het kan geleid hebben tot deze bijzonder hoge noteringen.

Muziek uit games wordt steeds populairder en geniet vaker waardering. Zo ontving de Journey soundtrack door Austin Wintory een Grammy nominatie voor Beste Soundtrack voor Visuele Media. De klassieke concerten waar muziek van Final Fantasy en Zelda uitgevoerd worden, trekken volle zalen. Jeremy Soule pleitte eerder ook voor concerten van zijn The Elder Scrolls werk en zijn muziekale Kickstarter project heeft meer dan zes maal zoveel opgehaald dan de doelstelling van 10.000 dollar.

Over de auteur
Dirk Schuit avatar

Dirk Schuit

Zieltjesverliezer

Dirk is een Einzelgänger met een voorliefde voor co-op.

Reacties