Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Game of Thrones - Episode 4: Sons of Winter review

Betreedt bekend terrein.

Sons of Winter stelt teleur door het missen van zowel spanning als urgentie.

Let op! Deze review bevat spoilers uit de derde aflevering. Het wordt je dan ook afgeraden om verder te lezen als je de derde aflevering nog niet hebt gespeeld.

De situatie in Game of Thrones is op zijn zachtst gezegd deprimerend. Sons of Winter verandert hier weinig aan. Gared Tuttle bevindt zich in de cel na een recente aanvaring met de moordenaar van zijn zus en vader. Zijn zoektocht naar de North Grove wordt hierdoor dan ook iets gecompliceerder. House Forrester heeft nog altijd te kampen met de gewelddadige bezetting door House Whitehill. Zowel Mira als Asher Forrester zitten tot hun nek in de problemen in een poging hun familie te hulp te schieten.

Het kan goed kloppen dat dit je allemaal bekend in de oren klinkt. Er is namelijk sinds de tweede aflevering maar bar weinig veranderd aan de situaties van de verschillende hoofdpersonen. House Forrester wordt vernederd door House Whitehill, Mira speelt haar politieke spel in King's Landing, Asher probeert een leger te huren in Essos en Tuttle bevindt zich nog steeds in Castle Black. Telltale Games blijft het verhaal maar uitbreiden en de conclusie is nog lang niet in zicht.

Je mist dan ook de urgentie van Sons of Winter. Hoewel de verschillende situaties op een andere manier zijn aangekleed, betreed je voornamelijk bekend terrein. De meeste actiescènes vind je aan Asher's zijde en bij Mira ligt de nadruk voornamelijk op het achterhalen van informatie die moet leiden tot de levering van de Ironwood van haar familie. Vanuit het perspectief van House Forrester weeg je nog steeds de keuze af tussen rebelleren tegen Gryff Whitehill of wachten op het juiste moment om toe te slaan.

Het komt de kwaliteit van het verhaal niet ten goede. Sinds de cliffhanger van de eerste aflevering vaart de serie dan ook op een veilige koers. Hier en daar zit er een twist in het verhaal, maar schokkende conclusies zijn er nog niet te bekennen. De serie had er baat bij gehad om een tipje van de sluier op te lichten. In plaats daarvan stapelen de vragen zich op en zijn de antwoorden nog ver buiten bereik. Sons of Winter mist zo de nodige spanning en valt in een herhaling van bekende situaties.

Hoewel de aflevering daardoor een teleurstellende aangelegenheid is, bevat het toch een aantal interessante momenten. Er is dan wel weinig veranderd aan de ellendige omstandigheden voor House Forrester, toch ontwaar je een sprankje hoop voor de familie. Nadat ze zich lang nederig hebben opgesteld en continu met elkaar in conflict gelegen hebben, vormen ze nu een front tegen hun overheerser. Het zorgt ervoor dat de dynamiek tussen de personages verandert en het breekt met het eenzijdige gevoel van misère dat tussen hen speelde.

In Essos zorgt de beperkte maar overtuigende rol van Daenerys Targaryen voor een hoogtepunt in de aflevering. Gelegerd voor de stadsmuren van Meereen staat ze voor een belangrijk keerpunt in haar leven. De interactie met Asher is kort, maar dankzij de sterke vertolking van stemactrice Emilia Clarke levert het een mooi moment op. Ook de eendimensionale persoonlijkheid van huursoldaat Beshka krijgt eindelijk wat diepte. Haar verleden met Meereen geeft meer inzicht in haar huidige situatie en zorgt ervoor dat ze boven haar figurantenrol uitgroeit.

Wat minder indruk maakt, is de beperking die Telltale Games nog steeds oplegt in de bewegingsvrijheid van de verschillende personages. In de paar uur dat het duurt om de aftiteling van Sons of Winter te bereiken, heb je hoogstens een paar minuten vrij rondgelopen. Bovendien is de interactie met de omgeving oppervlakkig, waardoor je eigen invloed dan ook steeds onbeduidender wordt.

Sons of Winter is een teleurstellende aflevering. Er zit weinig beweging in het verhaal en het mist de nodige urgentie door een herhaling van bekende situaties. Het verhaal van de familie Forrester blijft interessant, maar de spanning is eruit. Zolang Telltale Games de conclusies van de verschillende verhaallijnen tot de laatste aflevering blijft uitstellen, gaat hier ook in het volgende hoofdstuk geen verandering in komen.

Sons of Winter is nu verkrijgbaar voor de pc, Mac, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Android en iOS.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Game of Thrones (Telltale)

Android, iOS, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC, Mac

Related topics
Over de auteur

Lenne Kuin

Redacteur

Rolt nog met regelmaat diverse huis- en tuinartikelen in Katamari Damacy op. Verliest zich echter ook met gemak in role-playing games en point-and-click adventures.

Reacties