Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Game die depressie helpt bestrijden wordt gepubliceerd

SPARX (Universiteit van Auckland) werkt even goed als persoonlijke therapie.

SPARX, een fantasy role-playing game (RPG) ontwikkeld door de Universiteit van Auckland (Nieuw-Zeeland) die gebruikers helpt hun depressie te behandelen, wordt gepubliceerd. Amerikaanse organisatie LinkedWellness geeft het spel uit.

Tijdens klinische testen bleek SPARX (Smart, Positive, Active, Realistic, X-factor thoughts) even effectief als persoonlijke therapie. Onder jongeren met milde tot matige depressie bleek remissie (vermindering van de verschijnselen) beter dan bij standaard een-op-een therapie. Remissie na het spelen van SPARX bleek tijdens het onderzoek 43,7% terwijl remissie na persoonlijke behandeling slechts 26,4% bedroeg.

Het aanbieden van een RPG als behandeling heeft bijkomende voordelen. Naast de effectiviteit van SPARX, is het spel goedkoper en beter te verspreiden waardoor mensen die lijden aan depressie makkelijker toegang krijgen tot hulp. Het gebruiken van SPARX is bovendien anoniem wat de doelgroep (jongeren) gevoelens van schaamte bespaart.

Het gepubliceerde artikel beschrijft de proefpersonen, de zeven levels van het spel en wat ze teweegbrengen, hoe depressie en de vermindering van de aandoening werd gemeten, en de resultaten van de studie. Vooral het ontwerp van de zeven levels zijn goed gekozen: een grot waar de speler uit moet komen (vind hoop), een vulkanisch landschap met haar uitbarstingen (emoties beheersen) en berggebieden waar de speler klimt (problemen overwinnen) lijken goede analogen.

Wanneer SPARX uitkomt en op welke platformen is nog onbekend. In de tussentijd kunnen spelers geïnteresseerd in spellen gebaseerd op depressie Actual Sunlight en Depression Quest spelen. Deze twee spellen (een adventure en een RPG) zijn gemaakt door twee mensen die ook leiden aan depressie. Actual Sunlight en Depression Quest zijn beiden gratis te spelen en Actual Sunlight staat momenteel op Steam Greenlight.

Getagged als
Over de auteur
Dirk Schuit avatar

Dirk Schuit

Zieltjesverliezer

Dirk is een Einzelgänger met een voorliefde voor co-op.

Reacties