Skip to main content

Ga jij op Pokémon Adventure in het van Gogh Museum in Amsterdam?

Exclusieve merchandise, kunstwerken, activiteiten en meer.

“Je kunt volgens mij de Japanse kunst niet bestuderen zonder vrolijker en gelukkiger te worden. Ze doet ons terugkeren naar de natuur, ondanks onze opvoeding en ons werk in een wereld vol conventies”, aldus Vincent van Gogh aan zijn broer Theo in september 1888.

Het gebeurt niet vaak dat er een groot media- en gamingfenomeen naar Nederland komt voor een unieke ervaring. Net daarom is de samenwerking tussen Pokémon en het van Gogh Museum in Amsterdam ter ere van het 50-jarige bestaan van het museum zo bijzonder. In het museum zijn naast de honderden werken van Vincent van Gogh nu ook meerdere Pokémon-activiteiten te beleven en exclusieve merchandise te verkrijgen. Pokémon x van Gogh loopt tot en met 7 januari 2024.

Bekijk op YouTube

Op de eerste verdieping bevindt zich de expositie waar zes bekende werken van Vincent van Gogh in een Pokémon-jasje zijn gestopt. De schilderijen zijn gemaakt door de bekende illustratoren Naoyo Kimura, sowsow en Tomokazu Komiya. Je vindt er een versie van het beroemde zelfportret met vilten hoed met een Pikachu, Sunflora fleurt op tussen van Goghs zonnebloemen en Snorlax en Munchlax liggen in een slaapkamer gebaseerd op het gelijknamige schilderij, terwijl in de rest van de kamer Pokémon-referenties te ontdekken zijn. De fantastisch gedetailleerde schilderijen zijn een mooi fundament voor de verdere activiteiten.

Aan de informatiebalie in het atrium van het museum kun je namelijk een Pokémon Adventure-speurtocht starten. Door middel van vragen die je meer over van Gogh en zijn werken leren, word je door het museum geleid. Wanneer je de speurtocht volledig afrondt, kun je aan de informatiebalie een exclusieve Pikachu-promokaart ophalen. Dat is overigens meteen de enige manier om die kaart in Nederland te verkrijgen. Trek de Detective Pikachu-jas maar aan, en speur het museum rond!

Rietveldgebouw 0 is ingericht om jong en oud Pokémon te laten tekenen. Door middel van video-instructies wordt een workshop gegeven over het tekenen van een Pikachu. Handig als extra houvast voor wie niet altijd even handig is met potlood op papier.

In het winkeltje van het museum is exclusieve Pokémon merchandise te koop. T-shirts, balpennen, Art Prints en meer bieden naast de promokaart een volledige collectie van Gogh-gethematiseerde Pokémon-voorwerpen. Daarnaast zijn er ook in Pokémon Center-winkels exclusieve van Gogh-spullen verkrijgbaar. Inwoners van Europa zullen daarvoor wel wat verder moeten reizen, want Europa heeft nog geen toegang tot die online Pokémon Center-winkels.

Naast alle activiteiten in het museum is er ook digitaal lesmateriaal voor scholieren gemaakt. Daarin wordt de samenwerking met Pokémon als startpunt gebruikt om jongeren meer te leren over de inspiratie die van Gogh uit Japanse kunstwerken haalde.

Het van Gogh Museum biedt met de Pokémon-expositie en Adventure-activiteit een unieke ervaring voor jong en oud. Voor ouders en scholen is het een ideale manier om kinderen met de werken van Vincent van Gogh en kunst in het algemeen kennis te laten maken. Bovendien is exclusieve merchandise altijd een mooie toevoeging aan je kamer of outfit. Pokémon x van Gogh Museum is een mooi uitgewerkte samenwerking voor alle leeftijden en bewijst de kracht van (gecombineerde) kunstvormen.

Wie de expositie wil bezoeken, kan met een ticket langsgaan bij het museum gelegen aan het Museumplein in Amsterdam. Tickets zijn alleen online beschikbaar.

Read this next