Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Forza Motorsport 6 review

Verkeert in goede staat.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Ondanks een lang aanslepende carrièremodus biedt Forza Motorsport 6 een fantastische race-ervaring.

De regen valt met emmers uit de lucht. Je ruitenwissers doen hun best om je voorruit vrij te houden. De banden van je Renault Clio glijden vervaarlijk over de plassen op het circuit. Het enige dat telt, zijn de achterlichten van je voorligger, die je koste wat het kost wilt inhalen. Nog geen twee minuten later kruip je op een zonovergoten piste aan boord van een echte racewagen. Je vlamt over het asfalt, zo snel dat je half verwacht dat je auto gaat opstijgen. Dat alles is Forza Motorsport 6. Dat alles en nog veel meer.

Turn 10 Studios neemt racen erg serieus. Wanneer je Forza Motorsport 6 voor de eerste keer opstart, zie je een filmpje: 'waarom wij racen'. Het is melodramatisch, maar de toon is wel onmiddellijk gezet. De studio uit Washington wil de race-ervaring zo authentiek en zo episch mogelijk te maken. Daar is het wonderwel in geslaagd.

De game houdt daarbij zowel rekening met beginners als raceveteranen. Dat is ook de kracht van Forza 6. Je kunt de game zo moeilijk of zo makkelijk maken als je zelf wilt. Wil je graag een meer arcade-achtige ervaring, waarin je geen rekening hoeft te houden met allerlei kleine details? Dat kan. De game doet veel automatisch als je dat wilt, van upgrades zoeken voor je favoriete voertuig tot remmen in een bocht. Wil je meer controle hebben, dan kan dat ook. Schade aan je auto staat standaard uit en de rewind-functie staat automatisch aan, maar al die hulpmiddelen kun je afzetten. Je kunt ook je auto minutieus afstellen, van de druk in je banden tot de hoogte van je vering. Zo maak je de game zo diep als je zelf wilt.

Forza Motorsport 6 heeft een standaard progressiesysteem. Win races, verdien geld, koop auto's, win meer races. Je kent het ongetwijfeld uit andere racegames. Wanneer je een level stijgt, krijg je de kans om aan het rad van fortuin te draaien. Het is een euforisch moment wanneer je voor de eerste keer een gouden prijs wint en een auto met een waarde van twee miljoen mee naar huis mag nemen. Na een paar keer verdwijnt dat gevoel echter. Er zijn heel wat verschillende divisies waarin je kunt racen, zoveel dat er na een campagne of twee al wat sleur in komt.

Om voor wat meer variatie te zorgen, introduceert Forza Motorsport 6 ook enkele nieuwigheden die het racen wat moeilijker maken, zoals racen in de regen en in de nacht. Deze zijn allebei interessante twists op het standaard racewerk. Nachtelijke ritjes zijn gitzwart, met enkel je eigen koplampen en die van je voor- en tegenliggers om de baan te verlichten. De regen is echter het meest indrukwekkend. Je ziet vaak weinig en zodra je ruitenwissers je vooruit hebben afgeveegd, stapelen de regendruppels zich alweer op. Bij grote plassen kan je auto zelfs gaan aquaplanen.

Zelfs in het heetst van de strijd houdt Forza Motorsport 6 een stabiele framerate aan. Wanneer er 23 andere auto's rond je rijden en regen onophoudelijk tegen je voorruit klettert, duikt de game niet onder de 60 frames per seconde. Heel indrukwekkend, vooral wanneer je alle aanwezige details bekijkt.

Niet iedere track valt echter 's nachts of in slecht weer te bezoeken, slechts een minderheid. Sommige locaties zijn wat dat betreft te begrijpen, zoals Abu Dhabi. Andere zijn minder logisch, zoals een paar pistes in de Verenigde Staten. Nacht en regen zijn ook niet te combineren. De ontwikkelaar vindt de twee samen te moeilijk, maar qua sfeer zou het alvast een winnende combinatie zijn geweest.

Turn 10 Studios gooit af en toe een Showcase Event je richting uit. Daarin stap je aan boord van een speciale wagen om een historische race of circuit mee te maken. Hiermee wil de studio de anders wat monotone carrièremodus af en toe onderbreken. Dat is ook nodig, want voortdurend met dezelfde auto's in dezelfde klassen racen wordt snel saai. De ex-presentators van Top Gear zijn ook aanwezig. Ze leggen je in geuren en kleuren de geschiedenis van bepaalde pistes en wagens uit. De game blijft echter soms de melodramatische toer opgaan, zoals wanneer de vertellers racewagenchauffeurs vergelijken met soldaten tijdens de oorlog.

Er is meer te doen dan enkel carrièreracen. In Free Play race je met je vrienden. In Test Drive verken je iedere track in de game. Wil je even onthaasten, dan is een solo-rit op een regenachtige Nürburgring met wat muziek op de achtergrond een echte aanrader. Echte liefhebbers van details kunnen hun auto in de ForzaVista-modus van naderbij bekijken. Alle wagens zijn liefdevol en waarheidsgetrouw nagebootst. Zelfs de kleinste details kloppen: het ventilatieroostertje in je Mercedes C-klasse ziet er exact hetzelfde uit als het echte exemplaar.

Forza Motorsport 6 is een ervaring. Racefreaks vinden er alle kleine details in die voor hen zo belangrijk zijn, maar ook indien je gewoon een potje wilt racen, vind je er zeker je gading. Je kunt jezelf constant blijven uitdagen, via multiplayer of de (te) lange carrièremodus. Of je maakt een ritje in de regen en besteedt daarna uren aan de fotomodus. Forza is een serie met al heel wat kilometers op de teller. Met nummertje zes komt er nog geen vertraging in.

Forza Motorsport 6 is nu verkrijgbaar voor Xbox One.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Kenneth De Muyt avatar

Kenneth De Muyt

Redacteur

Houdt van lange wandelingen op het strand, zonneschijn, explosies en mysterieuze tombes verkennen.

Reacties