Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Fortnite (PS4, PC, Xbox, mobile) tips en tricks - Leer sneller bouwen en langer overleven

Of je nu nieuw bent bij Battle Royale games, of een veteraan bent.

Fortnite is uitgegroeid tot een ontzettend populaire game. Het succes van PlayerUnknown's Battlegrounds is ondertussen zelfs voorbijgestreefd dankzij de eigen unieke aanpak van Battle Royale, en het feit dat het free-to-play is op consoles.

Vele Fortnite Battle Royale tips en tricks zullen ook gelden wanneer je andere Battle Royale games zoals bijvoorbeeld PUBG speelt, maar toch zijn er genoeg verschillen die van belang zijn. Daarom geven wij je enkele tips om zeker je volgende paar matches te winnen.

Van tips over wanneer je moet bouwen, tot het vinden van schatkisten, en de beste manieren om verborgen te blijven, hier zijn al onze Fortnite Battle Royale tips, tricks en verschillen.Meer over Fortnite Chapter 3 Season 3:


Essentiële Fortnite Battle Royale tips en tricks

Ongeacht welke Battle Royale game je speelt, er zijn een aantal tips die je altijd zullen helpen overleven.

 • Wanneer je beweegt van de ene locatie naar de andere, vermijd je best om in open ruimtes rond te lopen. Gebruik bomen, gebouwen of kliffen als dekking zodat je niet gespot wordt. Verrast worden door iemand die je niet ziet, betekent dat je zonder twijfel het loodje legt.
 • Zelfs al zit je in de veilige cirkel, ga er niet van uit dat alle andere spelers daar ook zijn. Er zullen er namelijk steeds meer binnensijpelen. Onthou dit zodat je niet zomaar in de rug wordt geschoten, en gebruik het in je voordeel wanneer je binnenkomende spelers vanop een afstand wilt neerhalen - liefst in de dekking van een gebouw.
Denk goed na over waar je precies wilt starten aan het begin van een match.
 • Zie je een andere speler of hoor je nabij geweerschoten, maak dan de afweging of je wel echt wilt nabij komen. Je kunt namelijk gemakkelijk tegenover iemand staan die zwaarder bewapend is, of tegenover een squad vijanden. Aan de andere kant kun je je ook pas mengen in een vuurgevecht wanneer het bijna afgelopen is, en de overblijvende gewonde spelers zelf opeisen. Op die manier kun je sterke wapens en ammo op een simpele manier verzamelen.
 • Speel met een headset of met goeie oordopjes! Op die manier kun je spelers namelijk dichterbij horen komen. Bewegingsgeluiden zijn in deze shooter namelijk veel luider dan in de meeste andere games, en het geeft je zo de tijd om te anticiperen op andere spelers.
 • Wapens, ammo en grondstoffen spawnen steeds in gebouwen en andere structuren. Essentieel is dat ze vooral in de meer bevolkte gebieden voorkomen. Dat betekent niet dat je meteen daar naartoe moet gaan, want iedereen rusht naar deze items. Je moet dus de risico's afwegen tussen betere loot en sterke tegenstanders. Zoek de balans en bouw genoeg vertrouwen op om de dorpjes te verkennen wanneer je arsenaal groeit. Of negeer gebouwen volledig, dat kan ook natuurlijk.
Er zijn heel veel routes naar locaties, en je kunt zelf kiezen of je andere spelers aanvalt of niet.
 • Toptip: wanneer je een gebouw binnengaat, sluit dan de deur achter je. Op die manier lijkt het alsof er niemand binnen is en kun je binnenkomende spelers verrassen. Aan de andere kant is een open deur ook een teken dat een gebouw al geloot is. Het wordt zo dus een heuse mindgame!
 • Idealiter wil je wapens voor vele situaties - shotguns voor dichtbij, rifles voor middellange afstanden, en een sniper voor de lange afstand.

Meer Fortnite tips en tricks en de verschillen met PUBG

Met de essentie uit de weg vertellen we je nog enkele andere nuttige tips. Hoe beweeg je rond, krijg je wapens en vermijd je de storm? We maken ook de vergelijking met die andere massief populaire Battle Royale game: PUBG.

Bewegen en de map gebruiken

Het is belangrijk zoveel mogelijk te weten over je omgeving. Je moet weten wat de voor- en nadelen zijn van de plek waar je je bevindt, en natuurlijk ook hoe je het snelst aan alle goede loot en chests kunt komen. Voor gedetailleerde informatie hierover, lees je best onze speciale pagina over de Fortnite map.

 • Je kunt niet neerliggen in Fortnite, zodat verschuilen in hoog gras geen optie is. Jammer!
 • Rondbewegen is veel luider dan in de meeste andere shooters - waaronder ook PUBG. Bovendien laat je een stofwolk achter wanneer je sprint, zodat spelers je al van ver kunnen zien. Vermijd dus zoveel als mogelijke open vlaktes.
Sprinten maakt je meer zichtbaar en hoorbaar voor andere spelers.
 • Je kunt hurken om jezelf wat te verstoppen, en bovendien kun je sprinten vanuit je gecrouchte positie!
 • Kogels laten een duidelijk spoor na in Fortnite, zodat het heel makkelijk is om iemand te ontdekken die vanuit dekking schiet.
 • Zie je een stapel banden, dan kun je erin wandelen om heel hoog in de lucht gekatapulteerd te worden. Zo kun je makkelijk op daken geraken, of snel ontsnappen van een belager.
Met banden kun je makkelijk op daken geraken als je zonder bouwgrondstoffen zit.

Gebruik de map en doorsta de storm

 • Gebruik altijd de kaart om je route naar de cirkel te plannen.
 • Er zijn geen voertuigen in Fortnite, maar de map is zo klein dat het veel makkelijker is om in de cirkel te geraken vooraleer de storm begint. Zelfs als de cirkel op de andere kant van het eiland is, heb je meer dan genoeg tijd om er te geraken mits wat planning.
Je kunt een tijdje overleven in de storm.
 • Je sprint kan de storm niet vermijden, maar je health gaat zo langzaam naar beneden als je erin zit dat er geen paniek nodig is.
 • Je kunt de storm ook als een tactisch voordeel gebruiken, door bijvoorbeeld van buitenaf naar binnen te schieten. Veel hangt af van je wapens, je health en je vaardigheden.
 • Doordat de map zo klein is, vinden spelers elkaar veel sneller. Hou daar bij het verkennen rekening mee!
Het eiland van Fortnite is kleiner dan in PUBG, maar toch valt er veel te verkennen.

Wapens en ammo

 • Wapens en ammo gloeien en zweven in de lucht, dus kun je vanop een afstand al zien wat je kunt oppakken.
De kleur van een wapen vertelt je hoe goed het is.
 • Je kunt ook wapens en grondstoffen krijgen uit de Treasure Chests in gebouwen. Door hun glimmend geluid hoor je ze zelfs voor je ze ziet. Ze hebben vaak speciale loot en grondstoffen, en zijn dus de moeite om te zoeken. Kijk overal - kamers, kelders en op trappen - en wees niet bang om muren te slopen.
 • Wapens werken simpeler dan in PUBG, met attachments en modifiers reeds bevestigd aan wapens.
 • Elk wapen heeft vijf graden zeldzaamheid. Als je Destiny speelt, dan zie je dat dit het exact zelfde kleurschema is. Grijs is niet zeldzaam, maar groen, blauw, purper en oranje zijn steeds zeldzamer en verhogen de DPS (Damage Per Second) van een wapen per kleur. Hoe zeldzamer, hoe meer schade dus.

Andere dingen die je nog moet weten

 • Hoe hoger je eindigt, hoe meer XP je verdient zodat je Season Battle Pass stijgt in level en je meer beloningen verdient. Hou ook de Challenges in de gaten.
 • Solo spelers mogen geen teams vormen en kunnen gebanned worden als dat gebeurt.
 • Er zijn geen plannen voor een first-person mode in Fortnite.

Fortnite Battle Royale tips voor bouwen

In Fortnite kun je muren, daken, vloeren en vallen bouwen. Een heel verschil met PUBG!

Zo kun je bruggen en torens bouwen voor dekking of een goed uitzicht, en zo je tegenstanders snel uitschakelen.

Je kan zo goed als overal bouwen.

Omdat de cirkel steeds beweegt is het niet slim om vroeg in de game veel te bouwen. Wacht tot de slotfase van een match voor je een groot bouwwerk aflevert.

Dan kun je ook de Traps inzetten die je verzameld hebt, zeker als je spelers in een enkel ingangspunt kunt concentreren.

Er zijn zowel Combat als Building controls om te leren.

Zo verspil je niet enkel tijd, maar behoud je ook je grondstoffen. Die kunnen gevonden worden 'in het wild' zoals bij wapens en ammo, door het openen van Treasure Chests en door objecten te vernielen.

Je kunt zowat alles in de game vernielen en er grondstoffen van krijgen. Switch naar je pikhouweel met driehoekje of Y op de controller, en begin maar te hakken!

Het object dat je vernielt komt overeen met een grondstof. Tonnen, houten vloeren en bomen geven je hout, terwijl metalen objecten je staal geven.

Je kunt geen voertuigen gebruiken als transport, maar wel voor grondstoffen.

Dit is zeer handig terwijl je wacht vooraleer de cirkel kleiner wordt of de timer voor de storm aftelt. Let erop dat hakken wel veel lawaai maakt en dus spelers kan aantrekken.

Je kunt vernieling ook tactisch gebruiken. Cover kan vernield worden met wapens, en je kunt vloeren van onder een speler uit halen. Veel plezier!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Fortnite

Android, iOS, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Mac, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties