Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Forgotton Anne review - Grafische pracht van een andere wereld

Geanimeerd avontuur.

Forgotton Anne is een visueel pareltje met een meeslepend verhaal, maar weet op vlak van gameplay niet te overtuigen.

Het Japanse Studio Ghibli is een waar icoon. Sinds de jaren tachtig staat de animatiestudio garant voor kwalitatief hoogstaande films die al meermaals de grenzen binnen het animegenre hebben verlegd. Veel andere studio's hebben sindsdien geprobeerd om in de voetsporen te treden van Studio Ghibli-oprichter Hayao Miyazaki, meestal tevergeefs. Ontwikkelaar ThroughLine Games doet met Forgotton Anne echter een meer dan verdienstelijke poging om de grafische stijl van Studio Ghibli te combineren met een meeslepend verhaal en interessante personages. Hoewel de gameplay weinig om het lijf heeft, compenseert de game dat met pure charme.

Raak jij ook keer op keer sokken kwijt na elke wasbeurt? Of weet je na uren zoeken nog altijd niet waar je je favoriete boek hebt gelegd? Volgens ThroughLine Games is het antwoord nochtans eenvoudig: al die voorwerpen komen simpelweg terecht in The Forgotten Lands, een parallelle wereld waarin verloren voorwerpen kunnen praten en een nieuw leven proberen uit te bouwen. Met de hulp van meester Bonku en hoofdpersonage Anne zijn die voorwerpen vooral naarstig op zoek naar een manier om terug te keren naar hun rechtmatige eigenaars in de echte wereld. Een groep rebellen probeert echter om die terugkeer te dwarsbomen, en het is dan ook aan Anne om orde op zaken te stellen. Toegegeven, het verhaal blinkt niet meteen uit in originaliteit. Dat compenseert de game echter ruimschoots met kleurrijke personages en uitgebreide keuzemogelijkheden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de titels van Telltale Games slaagt ThroughLine Games er wel degelijk in om je steeds impactvolle keuzes voor te schotelen. Zo blijft de manier waarop je omgaat met een personage in het begin van de game je achtervolgen tot de credits een zevental uur later van het scherm rollen. Aangezien de ontwikkelaar zelfs de meest onbelangrijke personages treffend neerzet, worden je keuzes des te ingrijpender. Zelden heb je zo'n sympathie gevoeld voor een pratende schoen, leeslamp of handdoek.

Ook de grafische pracht van de game draagt bij tot de immersie. De cutscenes alleen al lijken rechtstreeks weggelopen uit de betere animefilm, maar ook tijdens het spelen is de game een visueel pareltje. Alle voorwerpen, personages en achtergronden zijn met de hand getekend en getuigen van een enorm oog voor detail. Vooral de manier waarop ThroughLine Games speelt met schaduwen is ronduit indrukwekkend: licht en duisternis weerspiegelen mooi op Anne en haar omgeving, en slagen er vaak in om bepaalde scènes nog beter in de verf te zetten.

Op vlak van gameplay slaagt de ontwikkelaar er echter niet in om het hoge niveau van het verhaal en de graphics te evenaren. Tussen de vele cutscenes door baant Anne zich al puzzelend en platformend een weg door The Forgotten Lands. Op beide vlakken schiet de game echter tekort. In de platformsecties mist Forgotton Anne de precisie die je gewend bent van 2D-platformers zoals Super Meat Boy en Rayman Legends. Bovendien is er een gebrek aan uitdaging en variatie.

De puzzelsecties weten evenmin te overtuigen. Die puzzels bestaan voornamelijk uit het manipuleren van stroomcircuits om toegang te krijgen tot het volgende gebied. Hoewel dat een stuk uitdagender is dan het platformen, is ook hier de variatie ver zoek. Dat alles zorgt ervoor dat de gameplay van Forgotton Anne het uitstekende verhaal al snel belemmert in plaats van aanvult . Daardoor kijk je tijdens het spelen vooral uit naar de volgende cutscene.

De uitstekende soundtrack is dan wel weer een verademing. De muziek van het Copenhagen Philharmonic Orchestra weet steeds opnieuw te verrassen en geeft elke scène dat tikkeltje extra diepgang. Ook de stemacteurs slagen erin om zelfs de meest onbelangrijke nevenpersonages op een memorabele manier neer te zetten. Het draagt allemaal bij tot de sterke emotionele impact van de game en zorgt ervoor dat elke keuze die je maakt ook betekenisvol aanvoelt.

Forgotton Anne is een game met twee gezichten. De gameplay weet niet te overtuigen en getuigt van weinig creativiteit. Dat compenseert ThroughLine Games echter met een meeslepend verhaal, ijzersterke personages en prachtige graphics. Die elementen maken van Forgotton Anne een gedenkwaardig avontuur waarbij je steeds vol plezier uitkijkt naar een volgende wondermooie cutscene of een ontmoeting met een nieuw zonderling personage.

Forgotton Anne is nu beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC nog gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.

Reacties