Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Football Manager 2024 review - Geeft je vleugel(verdediger)s

Toekomstbestendige manager.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Football Manager 2024 biedt efficiënte opties en tactische dynamiek die steunen op een solide simulatiebasis.

In de Football Manager 2024 review van Nathan lees je hoe Sports Interactive met een moderne match engine zijn eigen toekomst verzekert.

Deze review is gebaseerd op de bètaversie van Football Manager 2024 die expliciet door de uitgever als reviewversie ter beschikking werd gesteld.

Al enkele jaren breidt ontwikkelaar Sports Interactive zijn Football Manager-reeks met sleutelconcepten van het moderne voetbal uit. Zo zijn de Staff Meeting van FM 2022 en de Squad Planner van FM 2023 inmiddels niet meer weg te denken, maar hebben ze de reeks niet in een stroomversnelling gebracht - de toevoeging van de licenties voor de Europese bekertoernooien ten spijt. In Football Manager 2024 legt de studio echter een opvallende nieuwe basis die niet alleen de huidige titel naar een hoger niveau tilt, maar ook een fantastisch fundament voor toekomstige versies legt.

De instelling voor standaardsituaties is in Football Manager 2024 volledig omgevormd. Je doorloopt een gegidste set-up met een voorkeur voor elke situatie en een aanbeveling van de technische staf. Als resultaat krijg je per situatie een duidelijke rolverdeling van alle spelers. Die zijn in de preview door nummers gemaskeerd, want achterliggend kiest het systeem automatisch de beste speler uit de startelf. Klik je een nummer aan, dan zie je om wie het gaat. Het grootste voordeel ten opzichte van de vorige edities is evident: je hoeft niet meer voor elke mogelijke basiself een scenario uit te schrijven. Wie minder belang aan dit aspect hecht, ondervindt wel het nadeel dat je niet enkel de scenario’s aan de gloednieuwe ‘Set Piece Coach’ kunt delegeren zodat je zelf de spelersranglijst maakt. Het is dus alles of niets. In beide gevallen echter verhoogt deze nieuwe set-up je efficiëntie drastisch.

De echte sterren van de Football Manager 2024-show zijn de tactiek en de match engine. Sports Interactive voegt de rol van ‘Inverted Full-Back’ toe en bewijst daarmee opnieuw dat het de vinger aan de pols van het moderne voetbal houdt. In navolging van Manchester City-rechtsachter Kyle Walker heeft die functie in combinatie met een libero in de centrale verdediging (de ‘John Stones’-rol) een opvallend effect. Zo ging in mijn Bayern München-save Upamecano als libero naar het middenveld, en vulde Laimer als rechtsachter het gat dat Upamecano in de centrale positie achterliet op. Soms ging Upamecano zelfs aan ‘regista’ Kimmich voorbij, terwijl de logische afstand tussen de twee gerespecteerd bleef. De nieuwe ‘Inverted Full-Back’ verhoogt zo je tactische mogelijkheden en daagt je creativiteit uit.

Football Manager 2024 review - Scenario's voor standaarsituaties stel je in ongeacht je basiself (met Thomas Müller erin uiteraard).

Creatieve ideeën kunnen alleen slagen als de match engine die tactiek helder uitbeeldt en hier scoort Football Manager 2024 de hoogste punten. Spelers voeren niet enkel hun eigen tactische rol uit, maar passen zich ook meer aan andere spelers aan. Enerzijds blijven ze constant in beweging en laten ze telkens de juiste ruimte tussen elkaar; anderzijds zetten ze vloeiender druk of lopen ze bij het einde van de pressing duidelijker terug. Het resultaat is soepelere passing, slimmer afsnijden van passlijnen en dynamisch positiespel. Bovendien zijn zowat alle animaties verbeterd. Ballen wijken realistisch tegen een been af of de verdediger maakt een subtiel sprongetje tegen een voorzet. Dribbels richting de verdediging glijden meer maar stoppen ook op het juiste moment. Daarnaast baden de stadions afhankelijk van de weersomstandigheden in natuurlijker licht. Dat alles heeft rechtstreeks impact op de uitvoering van je tactiek, want alles is zichtbaarder in actie omgezet. Het maakt van Football Manager 2024 een krachtige en elegante voetbalsim.

Een fijne extra zijn de nieuwe transferopties. Wanneer je nu de zaakwaarnemer van een speler over de marktinteresse bevraagt, genereert dat meteen interesse vanuit clubs die snel in actieve aanbiedingen overgaan. Of je huurt een tussenpersoon: verschillende agenten verzorgen aanbiedingen tegen een commissieprijs. Je hebt kortom veel minder problemen dan vroeger om spelers kwijt te raken, zelfs als er geen enkele club vooraf interesse had getoond. Bovendien zijn die opties een perfecte aanvulling op de Squad Planner van FM 2023 en geven de nieuwe Targets (een streefdoel zoals een aantal goals of assists) een incentive aan spelers om bij de club te blijven en hun best te doen. Inkomende en uitgaande transferopties zijn in Football Manager 2024 nog beter in balans.

Football Manager 2024 review - Een makelaar genereert marktinteresse voor een speler. Zeg maar dag met je handje, Bouna Sarr!

Ten slotte wil Sports Interactive de nationale managers met een vernieuwde National Pool bedienen. Je beschikt nu over een handig overzicht met een suggestie vanuit de technische staf waarmee je een speler direct oproept of laat vallen. Snel vergelijken doe je middels een pop-upvenster dat de huidige elf toont. Daarnaast helpt de ‘geschiktheid’ op basis van de tactiek en de rol je op weg, omdat die heel sterk varieert van speler tot speler. Zo is Youri Tielemans uitstekend als spelmaker, maar slechts “oké” als pure balveroveraar. In de bètaversie die voor deze review werd verstrekt staat deze functionaliteit echter nog niet helemaal op punt: vaak staat er een negatief advies bij de ene geblesseerde speler maar niet bij de andere, of het is onduidelijk waarom een vermoeide speler de voorkeur heeft boven een fitte. Als de ontwikkelaar dit punt optimaliseert, vormt het een waardevolle toevoeging.

Sports Interactive levert met Football Manager 2024 een volwaardige telg in de reeks af, die meer dan ooit als game op zichzelf staat. Met de set-up voor de standaardsituaties denk je ongedacht de basiself vlotter een algemeen scenario uit, of je overhandigt die volkomen aan de Set Piece Coach. De twee nieuwe transferopties sluiten naadloos op de Squad Planner aan en laten je sneller je doel van het perfecte elftal bereiken. Tactiek en match engine stelen echter de show. De ‘Inverted Full-Back’ schenkt je nog meer tactische opties die tijdens de wedstrijd volwaardig tot leven komen. Positiespel, passlijnen en vloeiende bewegingen van speler over bal tot doelnet blazen zowel Football Manager 2024 als de hele reeks nieuw leven in. De toekomst is verzekerd.

Voor de Football Manager 2024 review speelde Nathan op de pc. Football Manager 2024 komt op maandag 6 november 2023 uit voor de pc, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Football Manager 2024

Video Game

Related topics
Over de auteur
Nathan Van Coillie avatar

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Van achter zijn toetsenbord beoordeelt Nathan games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Reacties