Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Football Manager 2012 (hands-on)

Wij spelen scheidsrechter.

Football Manager behoeft haast geen introductie meer, deze legendarische reeks neemt al jarenlang het voortouw wat voetbal management games betreft. Er is concurrentie, maar steeds weer weet Sports Interactive hoe ze hun tegenspelers moeten uitkappen. Binnen een kleine maand komt de nieuwste titel uit de reeks eraan, wij keken al even hoe de game speelt.

Football Manager is een harde game. Zelfs met de beste ploeg kan je tegen een ondermaats team gaan verliezen met een monsterscore als je niet weet wat je aan het doen bent. Bovendien is er ook steeds een grote factor geluk aanwezig. Games die je wint, kan je met dezelfde opstelling in een replay makkelijk met drie goals verschil winnen. Eigen aan koning voetbal uiteraard, maar het ontsiert het spelverloop wel aangezien jij alle verantwoordelijkheid draagt.

In vorige versies was het al snel duidelijk dat Sports Interactive simpelweg de meest realistische ervaring neerzet en de meest up-to-date spelersdatabase heeft, maar we waren toch niet wild over het gebrek aan een degelijke uitleg bij alle pijltjes en cijfertjes. Het internet biedt altijd raad, maar waarom kon de game dit niet gewoonweg zelf aanbieden? Goed om weten dus dat de ontwikkelaar enkele tutorials heeft voorzien die je toch iets extra uitleg geven over hoe jouw beslissingen een impact hebben, en dat een uitgebreidere handleiding zowel online als offline te raadplegen valt.

Nu leer je dus iets sneller waar het allemaal om draait in Football Manager 2012. Je leert een club besturen, lonen in het oog houden, coaches en training beheren, scoutingopdrachten aanmaken. Je leert hoe je zelf je eigen tactiek kan maken, wat veel van de eigenschappen betekenen, maar de link met je spelers en hun stats wordt nog wel niet perfect gelegd hier. Als laatste leer je ook tijdens de match je tactiek bijsturen, ook hier was iets meer concrete info welkom over de fijne details. Voor nieuwkomers is deze informatie echter een grote stap voorwaarts.

Keer op keer worden er match, engine en gameplay-verbeteringen voorgesteld. In essentie blijft FM 2012 wel dezelfde als al haar voorgangers. Je kijkt naar een overzicht aan nieuwsfeiten en statistieken waarna je specifieke handelingen stelt. Merk je dat je belangrijkste spits drie maanden out is en je geen goede vervanger hebt, dan zoek je best snel naar een nieuwe om te kopen. Krijg je een maandelijks overzicht voor je ogen, dan bedenk je best wanneer je spelers kan laten rusten zodat ze fris zijn voor de belangrijke matchen. Transferspeculaties, aanpassingen aan trainingsschema's voor individuele spelers en je relaties met teamleden, fans en bestuur regel je zo goed als allemaal vanuit het hoofdscherm.

Welke zijn dan de echte verbeteringen? De matchengine ziet er wederom een stuk beter uit. De makers hebben zelfs een schoudercamera voorzien voor hoogtepunten als een vrije trap en een penalty, mooi detail hoewel de overgang naar je vorige standpunt wat bruusk is. Daarnaast zijn de spelersmodellen terug een stukje verfraaid. Ze zien er goed uit en individuele spelers zijn naar behoren te herkennen aan haartooi, grootte en voorkomen. De animaties zijn nog steeds vanouds, maar voldoende om het spelverloop weer te geven. De commentaartekst is oud en ondertussen overbodig wegens repetitief, misschien een idee om daar in volgende editie iets nieuw mee te doen.

Footage uit Football Manager 2012.

'Nieuw' missen we eigenlijk wel wat in deze game. We hebben het allemaal al wel eens eerder gezien ondanks de vele verbeteringen die eigenlijk onder de facade doorgaan. Goed, je kan nu tijdens onderhandelingen individuele eisen vastzetten, maar dat kon je mits goed bestuur (™ Yves Leterme) en wat onderhandelingsskills ook al wel in FM 2011. Je kan nu ook later landen toevoegen om bij te managen of om de controle over te nemen, tof maar niet spectaculair. Je tactisch overzicht bevat nu ook de rankings van teams op vlak van verdediging, middenveld en aanval, zo kan je makkelijker in een oogopslag nagaan welke tactieken kunnen werken en welke niet. Hoewel vele verbeteringen niet meteen spectaculair zijn, blijken enkele wel een schot in de roos.

Maar FM 2012 blijft ondanks deze kritische noot zonder concurrent lijkt ons. De game mag dan geen talloze innovatieve aspecten hebben zoals enkele jaren geleden nog, toch blijft dit zonder twijfel één van de beste titels op het speelveld. De kleine aanpassingen zorgen voor een licht verbeterde ervaring, de hernieuwde match engine zal je tactisch vernuft op verbeterde wijze tonen en uiteraard is de gehele spelers en landen-database dik in orde. We verwachten haast niets anders, en die realisatie zegt het eigenlijk helemaal. Er kan maar één kampioen spelen, wij voorspellen dat het deze blijft.

Football Manager 2012 zal vanaf 21 oktober beschikbaar zijn voor de PC.

Reacties