Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Flight Simulator controller aanbevelingen: onze keuzes voor budget, mid-tier en high-end joystickconfiguraties

Hoe je jezelf zoveel mogelijk kunt laten onderdompelen in een game.

Na 14 jaar is Microsoft Flight Simulator eindelijk terug en brengt een scala aan nieuwe spelers met zich mee die de luchtruimte willen veroveren.

Als het je eerste keer is kan het ietwat overweldigend zijn. Alvorens je achter de stoel van een Cessna-voertuig of een complex monster als een Boeing 747 kruipt, zijn er al tal van instellingen en opties die je kunt overwegen. Welke controllers je wilt gebruiken, bijvoorbeeld.

Deze pagina geeft je een overzicht van de vele Flight Simulator hardware opstellingen die je kunt overwegen - hetzij een Xbox controller hetzij een volledig paneel met instrumenten, pedalen en een stuurknuppel.

Op deze pagina:

Kan je een Xbox controller gebruiken met Microsoft Flight Simulator?

Microsoft Flight Simulator is flexibel en biedt zowel casual spelers als pilootfanaten een manier om planeet Aarde te verkennen.

Een Xbox controller is een prima optie om gelijk aan de slag te gaan met Microsoft Flight Simulator

Daarom biedt het een verscheidenheid aan controlleropties aan, zoals een muis en toetsenbord of een modulaire cockpit met meerdere schermen en randapparatuur.

Je kunt Microsoft Flight Simulator prima spelen met een Xbox controller. Toch heb je een toetsenbord nodig voor specifieke besturingen zoals het veranderen van de simulatietijd of het instellen van de autopiloot.

Als je geïnteresseerd bent in deze, bedenk dan wel dat er later dit jaar een update uitkomt in de vorm van de Xbox Series X controller. Mits je nog een aantal maanden kunt wachten.

Mocht je wat meer immersie willen, dan zijn er meerdere opties met betrekking tot hardware specifiek voor vliegsimulaties.

Onder meer hier kun je een Xbox One controller kopen op Bol.com.

De budget Microsoft Flight Simulator-hardware en joystickconfiguratie

Als je meer wilt dan een controller, dan is een goedkope HOTAS wellicht een optie. HOTAS staat voor 'hands-on throttle-and-stick'.

De Thrustmaster T.Flight HOTAS kost ongeveer 50 euro. Let wel dat de voorraad bij retailers en online winkels schaars kan zijn en dat de prijs kan schommelen.

De Thrustmaster T.Flight HOTAS One.

Het is vrij rechttoe rechtaan en voelt goedkoop aan, maar voldoet meer dan genoeg in zijn functie en is zeker een stap omhoog in vergelijking met een Xbox controller. Hij heeft ook verschillende knoppen die je zelf kunt instellen met wat je zelf wilt en een z-axis op de stuurknuppel om het roer te besturen.

Voor iets meer dan 100 euro kun je een T.Flight HOTAS samen met de T.Flight roerpedalen kopen, waarmee je hoogstwaarschijnlijk de beste manier hebt gevonden om met een budget je vliegervaring te evenaren.

Onder meer hier kun je een Thrustmaster T16000M FCS Flight Pack Hotas kopen op Bol.com.

De mid-tier Microsoft Flight Simulator-hardware en joystickconfiguratie

Je hebt de smaak te pakken en je wilt wat meer spenderen aan je systeem? Je eerste doel is om je stuurknuppel te vervangen zodat je accurater kunt vliegen en - nog belangrijker - beter de ervaring van het vliegen evenaart.

Je kunt in eerste instantie niet fout gaan met het Logitech Pro Flight Yoke systeem, welke ongeveer 140 euro kost en meegeleverd wordt met een gashendeleenheid. Deze opstellingen zijn overigens volkomen modulair. Een Logitech Pro Flight Yoke combineert dus prima met Thrustmaster's T.Flight roerpedalen om zo je cockpit samen te stellen.

De Logitech G 945-000004 Saitek Pro Flight Yoke System.

Als je een luxueuzere stuurknuppel wilt, dan is de Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition wat je zoekt, die volledig naar de stuurknuppel van de A320 is gemodelleerd.

Je kunt hem afzonderlijk gebruiken zonder de andere perifere apparatuur en ziet er heel discreet uit op je bureau (mocht je snel even een vlucht willen maken). Een gashendeleenheid die hiermee gepaard gaat, staat in de planning voor later dit jaar, welke overigens ook met de TCA Sidestick wordt gebundeld als onderdeel van de Thrustmaster TCA Officer Pack Airbus Edition.

De high-end Microsoft Flight Simulator-hardware en joystickconfiguratie

Mocht je nou helemaal gek van Microsoft Flight Simulator zijn en je wilt de ultieme vliegervaring in je slaapkamer, wees dan bereid om aardig wat geld neer te leggen.

Als we het hebben over de roerpedalen, dan is de Thrustmaster TPR Pendular Rudder het serieuze werk. Onthoud echter wel dat het aardig wat ruimte in beslag neemt dus maak maar wat ruimte onder je bureau vrij.

Thrustmaster biedt ook een premium HOTAS in de vorm van de Thrustmaster Warthog aan, welke wellicht meer is bedoeld voor militaire doeleinden dan Microsoft Flight Simulator maar niettemin heel luxueus aanvoelt.

Hoe een Honeycomb Alpha Flight Controls en een Thrustmaster TFP pedal opstelling eruitzien. (Alsook een Thrustmaster-knuppel.)

Als je een elitestuurknuppel wilt, dan is de Honeycomb's Alpha Flight Controls waarschijnlijk je beste optie. Ze zijn mooi ontworpen, voelen degelijk aan en hebben genoeg knoppen en schakelaars om aan de slag te gaan.

Bovendien zijn ze niet al te te duur. Ze kosten rond de 230 euro. Let wel dat als je ook de gashendeleenheid wilt aanschaffen - die er binnenkort aankomt en er al even luxueus uitziet - je ongeveer net zoveel moet betalen.

Als je echt heel serieus bent, dan kun je ook naar speciaalzaken in de third-partymarktplaats kijken, zoals VKB Controllers.

Spelen met hardwareopstellingen en controllerconfiguraties is een van de geneugden en ellendes van het spelen van sims en met Microsoft Flight Simulator kun je eindeloos doorgaan.

Onder meer hier kun je een Hotas Warthog Flight Stick kopen op Bol.com. Ook kun je onder meer hier een Hotas Warthog Dual Throttles kopen op Bol.com.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties