Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Fire Emblem Engage review - Om door een ringetje te halen

Doorstaat de vuurproef.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
Fire Emblem Engage biedt diepgang om zowel nieuwe als oude spelers geïntrigeerd te houden, met waardevolle vernieuwingen voor iedereen.

Voor de Fire Emblem Engage review speelt Menno met vuur en reist hij door de provinciën van Elyos om de twaalf ringen te bemachtigen.

Fire Emblem Engage is de eerste Nintendo-game van 2023. Met het nieuwe deel in de langlopende reeks gaat Nintendo terug naar de traditionele Fire Emblem-beleving: het laat de drie huizen achter zich en schotelt je een lineair verhaal voor. Met het nieuwe vliegende eiland de Somniel waarop je je leger versterkt en de Emblem Rings die een grote rol spelen zijn er heel wat features. Toch zou de game voor nieuwe spelers toegankelijker moeten zijn, terwijl hij voor oude spelers genoeg uitdaging en diepgang biedt. Doorstaat Fire Emblem Engage deze vuurproef?

Fire Emblem Engage heeft een simpele opzet. Eens in de duizend jaar wordt er ongelofelijk veel kracht uitgeleend aan degene die alle twaalf zogenaamde Emblem Rings in bezit heeft. Dat is dan ook het doel dat de antagonist Sombron nastreeft, om op die manier de regio Elyos over te nemen. Gelukkig is protagonist Alear de Divine Dragon ontwaakt, die datzelfde doel voor ogen heeft. Het tempo van het verhaal van Engage zit goed: na een mooi en emotioneel begin krijg je een duidelijk doel en neemt de spanning toe zodra je personages zien wat een moeilijke taak het verkrijgen van de ringen wordt. Je ervaart meermaals plottwists, maar de herhaling van sommige gebeurtenissen ondermijnt hun verrassing. Tevens hebben de hoofdstukken van een uur de ideale lengte om telkens een te spelen. Hoewel het verhaal op sommige momenten voorspelbaar en vanzelfsprekend verloopt, weet het zeker ook spanning vast te houden en is het los ook voor iedere speler goed te begrijpen.

Cover image for YouTube videoFire Emblem Engage Review - Doorstaat de vuurproef

Het zoeken naar twaalf ringen terwijl er een gigantisch, rivaliserend leger op de loer ligt gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. Daarom is het belangrijk dat jouw leger goed is voorbereid. Op het vliegende thuiseiland de Somniel kun je je manschappen van sterkere wapens, relaties en voorwerpen voorzien via winkels en zij-activiteiten. Echter zijn die zaken alleen nodig wanneer Fire Emblem Engage echt uitdagend wordt, dus kijk je er verder weinig naar om. Wel nuttig is dat je in het hoofdgebouw het niveau van de gebieden op de wereldkaart kunt verhogen, waardoor je in die gebieden meer voorwerpen verzamelt. Dat is handig wanneer je materialen of geld voor upgrades tekortkomt. Je speelt ook beloningen vrij door achievements te behalen wat op een aangename manier meer uitdaging en doelstellingen geeft. Ten slotte kun je op de Somniel sporten om je kracht te verhogen, huisdieren vergezellen en gaan vissen. De Somniel is een fijne plek om tot rust te komen en biedt genoeg opties voor upgrades en extra uitdaging, al werd die enkel gebruikt wanneer dat echt noodzakelijk was.

Nu je manschappen strijdklaar zijn, trek je eropuit om de Emblem Rings in ontvangst te nemen. In Engage neem je in elk hoofdstuk deel aan gevechten. Die gebeuren zoals vanouds op een grid waarover je je legers voortbeweegt. Dankzij meerdere moeilijkheidsgraden en de langzame opbouw in moeilijkheid is de combat voor nieuwe spelers goed te leren. Er is een breed arsenaal aan klassen: lancers, swordsmen, archers, magicians en meer. Archers houd je het best op afstand, magicians genezen bondgenoten, lancers reizen verder, enzovoort. De klassen zijn daardoor tactisch inzetbaar en zijn dankzij het duidelijke onderscheid onmisbaar. Er zijn nog heel wat andere factoren: tijdens gevechten zorgt drijfzand ervoor dat je minder ver kunt reizen, gebruik je kanonnen om vijanden van een afstand te beschieten en breek je breekbare voorwerpen voor een verrassingsaanval. Verschillende bezigheden tussendoor zoals het waarschuwen van bewoners en oprapen van voorwerpen, en objectives zoals het bereiken van bepaalde gebieden bevorderen de variatie. De oplopende moeilijkheidsgraden van de gevechten en maps van Fire Emblem Engage zitten ijzersterk in elkaar en bieden genoeg diepgang en afwisseling voor nieuwe en oude spelers van de franchise.

De compleet nieuwe functie van Engage zijn de Emblem Rings. Zodra je een ring bezit, kun je er een bondgenoot mee uitrusten, waardoor die op spectaculaire wijze een bekend Fire Emblem-personage uit vorige games oproept. Nostalgie voor oudere Emblem-spelers en de kracht van het oproepen maakt het gevecht drie beurten lang een spektakel. In die drie beurten beschik je namelijk over meer vaardigheden en vernietigende aanvallen. Het samenspel gebruik je vooral wanneer je de confrontatie aangaat met de sterkste vijanden. Zelfs het uitrusten van de ring geeft het personage al betere statistieken en speciale vaardigheden waardoor bijvoorbeeld nieuwe verplaats- of verdedigingsmogelijkheden beschikbaar worden. Daardoor kun je specifieke Emblems aan personages met klassen linken waar de vaardigheden perfect bij passen. De nostalgische Emblems zorgen voor een diepere laag aan maatwerk voor gevorderden en geven ieder gevecht een epische climax.

Wanneer je terug op de Somniel bent, stel je je vaardigheden ook op de proef bij de Tower of Trials met drie verschillende gamemodi: Tempest Trials, Relay Trials en Outrealm Trials. In Tempest Trials speel je meerdere maps op rij om materialen vrij te spelen en deelnemende bondgenoten XP-punten te geven. Die functie gebruik je nauwelijks aangezien de hoofdlevels van het verhaal al genoeg afwisseling voorschotelen. Relay Trials speel je online met andere personen waardoor het lijkt op een reguliere battle met een bondgenoot. De opvallendste functie van de Tower of Trials zijn de Outrealm Trials. Daarin zet je zelf maps in elkaar of speel je maps van andere spelers, waarin je het tegen hun leger opneemt. Je kampt echter met redelijk beperkte mogelijkheden en voorwerpen bij het ontwerpen. De Tower of Trials introduceert met Outrealm Trials dus een nieuwe en innovatieve ervaring voor de Fire Emblem-reeks maar het zijn allemaal duidelijk zij-activiteiten die tweede viool spelen tegenover het hoofdverhaal.

Kleine kritiekpunten daargelaten is Fire Emblem Engage op een nog heel ander vlak krachtig. Grafisch stapt Fire Emblem Engage af van de stijl van Three Houses en die nieuwe stijl werkt erg goed. Zowel docked als handheld geniet je van scherpe beelden en cinematics waarbij het schitterende kleurgebruik op momenten met zonlicht en zonsondergangen meteen in het oog springt. Ook op prestatievlak zit de game ontzettend goed in elkaar. De soundtrack heeft een aantal memorabele tracks die climaxmomenten bevorderen. De sfeer van Fire Emblem Engage is aan alle kanten aanwezig en trekt je mee door het epische verhaal van de Divine Dragon.

Fire Emblem Engage vertelt een simpel verhaal met een aantal twists die voor de nodige spanning zorgen, maar die worden daarna regelmatig herhaald. De combat is zoals vanouds sterk en iedereen kan ze op verschillende niveaus gebruiken en aanpassen. De Emblem Rings geven een diepere laag aan de combat en spelen een grote rol in het verhaal, wat hen een erg waardevolle toevoeging maakt. Ook de Somniel die ruimte geeft om te vissen, vaardigheden en uitrusting te verbeteren en Trials te beoefenen is verfrissend tussen gevechten door. De trials en de map creator geven de game ondanks de beperkte opties nog wat meer afwisseling. Het doel om een Fire Emblem game te maken die ideaal is voor nieuwkomers van de serie en daarnaast genoeg uitdaging biedt voor ervaren spelers is daarmee vervuld. Fire Emblem Engage is een ring die aan iedere vinger past.

Voor de Fire Emblem Engage review speelde Menno op de Nintendo Switch, waar de game exclusief lanceert.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article

Fire Emblem

Nintendo GBA

Fire Emblem Engage

Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Menno Burgers avatar

Menno Burgers

Redacteur

Menno begon op zijn zesde met gamen en heeft het nooit meer losgelaten. Tegenwoordig is hij vaak te vinden in Sea of Thieves waar je hem van verre al aan ziet komen, oppassen geblazen dus!

Reacties