Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Final Fantasy 15 - Release date, gameplay, trailers, collector's edition

UPDATE: PlayStation 4 Pro ondersteuning.

Final Fantasy 15 heeft een lange weg bewandeld. De game werd in 2006 als Final Fantasy Versus 13 aangekondigd, maar door een moeizame productie en de komst van de volgende generatie consoles besloot het team het roer om te gooien. Nu, bijna tien jaar later, staat Final Fantasy 15 aan de horizon en is het tijd om te kijken wat we nu echt weten over de nieuwe creatie van Square Enix.

Setting

Eos. Een moderne wereld met middeleeuwse invloeden. Door oorlog is het koninkrijk Lucis het enige dat nog een Crystal bezit, die de stad van mystieke energie voorziet. De stad wordt beschermd door een magische barrière die door de koning in stand wordt gehouden. Hierdoor woedt er een koude oorlog tussen het koninkrijk en de andere naties. Een vredesverdrag met het keizerrijk Niflheim moet hier een einde aan maken.

Als onderdeel van dat vredesverdrag wordt hoofdpersonage Noctis aan prinses Lunafreya uitgehuwelijkt. Hij vertrekt samen met zijn vrienden Ignis, Gladiolus en Prompto naar de stad Altissia, waar het huwelijk zal plaatsvinden. Het keizerrijk heeft echter slechte bedoelingen en de vredesonderhandelingen lopen op een verhitte strijd uit. Het is aan Noctis en zijn reisgenoten om een einde aan het geweld te maken.

De steden zijn op echte locaties geïnspireerd. Zo lijkt Altissia op Venetië, heeft de regio Leide wat van het Amerikaanse platteland weg en zijn er ook invloeden van Tokyo te vinden. Auto's en treinen zijn een normaal fenomeen, maar hier en daar zijn er oude kastelen en andere middeleeuwse invloeden te bespeuren.

Gameplay

Aan het roer van deze Final Fantasy staat Hajime Tabata, die voorheen aan Crisis Core en Type-0 heeft gewerkt. Hij heeft een passie voor westerse open-world games, en dit wordt in het design van Final Fantasy 15 weerspiegeld. Hij mikt erop om de game voor casual spelers toegankelijk te maken. Dat gezegd zijnde, wil hij met de open wereld en het gevoel van avontuur ook de hardcorefans van de serie plezieren.

De toegankelijkheid komt in de vorm van de twee modi tijdens combat: Active en Wait. Met Active Combat bestuur je Noctis en controleer je direct zijn acties. Maar je hoeft geen combo's uit het hoofd te leren, want er zijn twee primaire actieknoppen voor aanvallen en verdedigen. Door een van die ingedrukt te houden, doet Noctis de rest. De andere teamleden bestuur je niet, maar je kunt ze wel oproepen om een combinatieaanval uit te voeren. In Wait Modus stopt de actie als je geen invoer geeft, waarna er een balk langzaam leegloopt. Zolang de balk niet leeg is, kun je rustig je tactieken plannen. Je kunt op elk gewenst moment tussen de Active- en Wait-modus schakelen.

Magische spreuken zijn ditmaal items die je moet craften. Door magische essenties uit de wereld te absorberen en die met items te combineren, bouw je spreuken op maat. Zo kun je uiterst krachtige ijsspreuken ontwikkelen, maar ook bijvoorbeeld een genezend vuur door Fira met een potion te combineren. Je kunt één spreuk bij je dragen, die je als een granaat op je doel werpt.

Iedereen in je groep heeft ook skills buiten de gevechten. Noctis vist, Ignis kan koken, Gladio heeft een survival-skill en Prompto maakt foto's. Hoewel het nog niet geheel duidelijk is wat alle skills precies inhouden, kunnen ze allemaal in level stijgen en heeft Tabata aangegeven dat ze allemaal belangrijk zijn. Zelfs Prompto's vakantiekiekjes, die je via Social Media direct kunt delen.

Summons zijn ook weer aanwezig en dragen dit keer de naam Archeans. Hoe groter de Archean, des te krachtiger hij is. Vanwege hun imposante gestalte kun je ze niet oproepen wanneer er onvoldoende plaaats is, zoals in een grot. Sommige Archeans vind je simpelweg, andere willen je eerst in een gevecht testen alvorens ze hun krachten aan je uitlenen. Let er wel op dat je niet te veel op ze rekent: je krijgt namelijk geen Experience Points als je monsters met een Archean verslaat.

Tabata rekent voor de main storyline zo'n 40 tot 50 uur alvorens je hem uitspeelt, maar wil je alles zien en doen, dan ben je al gauw 200 uur kwijt. Om sneller de wereld te verkennen, heb je voertuigen tot je beschikking. Naast de inmiddels iconische Regalia, kun je ook van Chocobo's en treinen gebruikmaken. Bovendien kan de Regalia tegen het einde van de game zelfs zodanig omgebouwd worden dat hij kan vliegen. Je kunt zelf rijden, of je door Ignis automatisch naar een bestemming laten rijden.

Extended Universe

Het verhaal gaat verder dan de gebeurtenissen in de game. De Kingsglaive: Final Fantasy 15 film laat zien wat er in het koninkrijk Lucis gebeurt terwijl Noctis op reis is. De titel deelt zijn naam met de elite organisatie die de taak heeft om de koning te beschermen. In de film spelen onder andere Aaron Paul (Breaking Bad), Lena Headey (Game of Thrones) en Sean Bean (Lord of the Rings). Dan is er de Brotherhood Final Fantasy 15 anime-miniserie. Op het moment van schrijven zijn er gratis twee afleveringen op YouTube te bekijken. De serie vertelt het achtergrondverhaal van Noctis, Gladio, Ignis en Prompto en telt in totaal zes afleveringen.

De Final Fantasy 15 VR Experience geeft je een andere kijk op de game. Vanuit het oogpunt van Prompto speel je een on-rails first person shooter, à la House of the Dead. Je speelt het gevecht tegen de Behemoth uit Episode Duscae opnieuw, en als beloning voor je overwinning mag je samen met Cindy een ritje in de Regalia maken. Tabata heeft aangegeven dat de VR Experience gratis is voor spelers die Final Fantasy 15 op de PlayStation 4 hebben gekocht. Een exacte releasedatum is echter nog niet bekend. Het is namelijk onduidelijk of de VR Experience direct met de game wordt geleverd, of als DLC wanneer de PlayStation VR-headset beschikbaar is.

Tot slot is er Justice Monsters Five, een pinball game die zowel in Final Fantasy 15 bestaat alsook op je mobiele telefoon. In de game schiet je monsters - in de vorm van Orbs - op vijanden af om ze te verslaan. Er zijn bekende boss-monsters om tegen te vechten, zoals Ifrit en Odin. De game komt eind augustus uit voor iOS en Android-toestellen, en later dit jaar moet de game ook voor Windows 10 beschikbaar zijn. Justice Monsters Five is ook in de hoofdgame te spelen.

PlayStation 4 Pro ondersteuning

Ook Final Fantasy 15 is een van de games met PlayStation 4 Pro ondersteuning. Volgens Square Enix krijgt de game twee beeldopties. Allereerst is er de mogelijkheid om op 4K resolutie en 30 frames per seconde te spelen. Daarnaast behoort 1080p60 ook tot de mogelijkheden. De laatste optie wordt middels een update in december uitgebracht en is dus niet direct bij de lancering beschikbaar.

Releasedatum en speciale edities

De Final Fantasy 15 releasedatum is 30 september voor de PlayStation 4 en Xbox One. Naast de reguliere uitgave zijn er ook een aantal speciale edities verkrijgbaar, zoals de Final Fantasy 15 Deluxe en Ultimate Editions.

Digitale pre-order

 • De game
 • Extra wapen: Masamune
 • '16-Bit Buddies'-skin voor je auto
 • Voorwerp: Vishengelset
 • Exclusief thema (PS4-versie)

Deluxe Edition

 • SteelBook met artwork door Yoshitaka Amano
 • Kingsglaive Blu-Rayfilm
 • Outfit: Royal Rainment voor Noctis
 • Extra wapen: Masamune
 • 'Platinum Leviathan'-skin voor je auto

Ultimate Collectors Edition (Deze editie is uitverkocht)

 • Alles van de Deluxe Edition
 • SteelBook met artwork van Ignis en Prompto
 • SteelBook met artwork van Noctis en Gladiolus
 • Brotherhood Final Fantasy 15 Blu-ray
 • Special Soundtrack Blu-ray
 • The Art of Final Fantasy 15 artbook
 • Noctis Play Arts Kai-figuur
 • Voorwerp: Travel Pack
 • Voorwerp: Camera Kit
 • Voorwerp: Gourmand Set

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

Final Fantasy XV

PS4, Xbox One, PS3

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties