Skip to main content

Final Fantasy 15 - 5 dingen die je moet weten

Familie-, vriendschaps- en autobanden.

Na bijna tien jaar turbulente ontwikkeling is Final Fantasy 15 vanaf deze week verkrijgbaar. Je speelt als Prins Noctis, en samen met je drie kameraden Gladiolus, Ignis en Prompto trek je door je koninkrijk om je land terug te nemen. Naast de game geeft Square Enix ook een mobiele game, film, en animeserie uit die het verhaal van de game meer diepgang geven. Met die uitgebreide spin-offs op diverse platformen zet de uitgever vol op het nieuwste deel van de Japanse RPG-serie in.

Fantasie in de realiteit geworteld

In tegenstelling tot de middeleeuwse en steampunk-settings van voorheen, lijkt de wereld van Final Fantasy 15 op die van ons. De spelwereld is ontworpen om allereerst op de hedendaagse wereld te lijken. Daarna voegde Square Enix fantasievolle elementen zoals monsters en magie toe. Om de spelwereld te creëren, deden de ontwerpers onder andere in Tokyo, Venetië en de Bahama's inspiratie op.

Bekijk op YouTube

Road trip

In de game staan de band tussen vrienden en familie en de reis van Noctis en co. centraal. De reis die de vier hoofdpersonages doormaken moet daarom aan de roadtrip van hechte vrienden denken, niet aan een groep helden die uit verschillende windstreken komen en elkaar niet kennen. Tijdens de trip groeit Noctis ook van een onzekere prins tot een volwaardige opvolger van de koning uit.

Enkel controle over Noctis

In het Active Cross Battle-systeem vecht je enkel met Noctis. De handelingen van Gladiolus, Ignis en Prompto bestuurt de kunstmatige intelligentie. Wel geef je de AI regels mee waar je drie kameraden vervolgens naar vechten. Toch krijg je de mogelijkheid om tijdens de gevechten het overzicht te behouden. De game kent namelijk niet enkel een actievolle Battle Modus waarin je snel handelt en beslissingen maakt. Je kunt wisselen naar een instelling waarmee gevechten langzamer verlopen. Door te kiezen uit verschillende modi bepaal je zelf het tempo en de moeilijkheid van de gevechten.

Ook mobiele games, film en animeserie

Naast de consolegame lanceren er enkele andere titels binnen het Final Fantasy 15-universum. Mobiele game Justice Monsters Five is een replica van het in-game-arcadespel. King's Knight: Wrath of the Dark Dragon is een tweede mobiele game. De vijfdelige animeserie Brotherhood: Final Fantasy 15 is gratis op YouTube te bekijken. Kingsglaive: Final Fantasy 15 is een CGI-film die gebeurtenissen parallel met de game toont. A King's Tale: Final Fantasy 15 is beat 'em up met een retro-uiterlijk. Ten slotte heeft de game in Europa ook twee gratis demo's gekregen: Episode Duscae en de Platinum Demo.

Bewogen ontwikkeling

In 2006 werd Final Fantasy 15 voor het eerst getoond. In tien jaar tijd is de PlayStation 3-exclusieve titel sterk veranderd. Aanvankelijk heette de game Final Fantasy Versus 13 en was Tetsuya Nomura de regisseur ervan. Nomura zag de game als onderdeel van een trilogie en zelfs even als musical. Inmiddels is Nomura door Hajime Tabata vervangen, en komt de game niet meer op de PlayStation 3 maar op de PlayStation 4 en Xbox One uit. Personages, verhaal en engine zijn op de schop genomen.

Nog meer over de game weten? Lees dan ons uitgebreid overzicht van alle cruciale Final Fantasy 15 informatie. In een eerder nieuwsbericht lees je bovendien wat de Final Fantasy 15 Day One patch bevat.

Read this next