Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Fight Night Champion (hands-on)

Boks ouwe!

Het kon eigenlijk niet lang meer uitblijven: een boksgame met een storyline. Er zijn immers al heel wat uitstekende boksfilms gemaakt met boeiende verhaallijnen vol drama en persoonlijke ontwikkeling. Waarom datzelfde format dus ook niet overbrengen naar een game? Natuurlijk is topfranchise Fight Night hier de uitgelezen kandidaat voor.

Want de modus waar het allemaal om draait is de Champion modus. Hierin volg je het leven van de fictieve bokser Andre Bishop. Deze kerel wil de top bereiken en doet alles om zover te komen, en dat betekent veel trainen en natuurlijk ook veel wedstrijden winnen. Fight NIght is de eerste sportgame van EA waarbij je ook echt het leven van een enkel personage gevolgd wordt.

Helaas hebben we op het EA Showcase-event weinig van de storyline aanschouwd. Het ging toch vooral om de matches zelf. Zoals we van Fight Night gewend zijn, ziet het er allemaal weer fantastisch goed uit. Alle boksers zien er levensecht uit en raken gedurende een wedstrijd steeds meer bezweet en komen onder alsmaar grotere blauwe plekken en andere verwondingen te zitten.

Het is wat dat betreft niet vreemd dat deze game voor het eerst een volwassenen-rating mee krijgt in de winkels. Nog niet eerder heeft een vechtgame de verwondingen zo geloofwaardig weergegeven. Datzelfde geldt voor de boksers zelf, waar ook veel grootheden tussen zitten. Allemaal zijn ze even herkenbaar, inclusief hun typerende vechtstijl en gezichtsuitdrukkingen.

De besturing is aan de ene kant wat versimpeld, maar aan de andere kant ook uitgebreider gemaakt. Je hoeft minder complexe bewegingen te maken met de analoge stick, maar tegelijkertijd kun je wel meer soorten stoten aanroepen door de analoge stick in een bepaalde richting te duwen. Ook nieuw is dat de wat simpele haymaker nu vervangen is door een zogenaamde heavy punch modifier waarmee je alle reguliere stoten net dat beetje extra kracht mee kunt geven.

We hebben alvast het eerste kwartier uit de game.

Fight Night Champion is een game die je snel oppakt en zonder al teveel moeilijkheden mee weg speelt. Tegelijkertijd zit er veel diepgang en complexiteit in en is het zeker niet zo makkelijk om van iemand te winnen. De game draait heel erg om het plaatsen van de juiste stoten en het effectief omgaan met je uithoudingsvermogen. Op die manier win je niet zomaar door simpelweg te button bashen.

Heb je een eerdere Fight Night gespeeld, dan lijkt het er op dat ook Champion weer de moeite waard wordt. De gameplay is verder verfijnd en de storyline belooft veel moois buiten de multiplayer en de Legacy Mode. Hierin werk je jezelf op authentieke wijze van de amateurs naar de absolute top van het bokswereldje. Bovendien is de multiplayer uitgebreid met gyms, waarin je eigen toernooitjes kunt spelen of het samen met anderen tegen andere gyms op kunt nemen. Een clansysteem in een boksgame dus. Waarom ook niet?

Reacties