Skip to main content

FIFA komt met eigen FIFA-games zonder EA

Vanaf FIFA 25 zonder EA.

FIFA komt vanaf 2024 met eigen FIFA-games. Dat bevestigt FIFA-president Gianni Infantino na zijn herverkiezing. Daarmee gaat de organisatie rechtstreeks de concurrentie aan met 'EA Sports FC', de spirituele opvolger van FIFA 23.

Het zit er bovenop tussen FIFA en EA. Eind 2021 raakte bekend dat FIFA maar liefst 1 miljard dollar vroeg van EA om de FIFA-licentie te verlengen na het WK van 2023. Daarnaast kreeg EA ook beperkingen opgelegd om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren, zoals een verbod op de verkoop van NFT's en andere digitale goederen.

Vorig jaar raakte bekend dat de twee partijen niet tot een overeenkomst konden komen en dat FIFA 23 de laatste FIFA-game van de hand van EA Sports zou zijn. EA Sports gaat in zijn eentje, en zonder FIFA-licentie, verder met EA Sports FC. EA Sports FC zou dit najaar in de winkelrekken moeten liggen.

Dit betekent echter niet dat EA Sports FC geen officiële licenties meer heeft. EA heeft nog steeds de rechten op 17.000 spelers, 700 teams en 30 competities, waarvan verschillende zelfs exclusief zijn voor EA Sports FC. De komende EK's en WK's zullen we echter niet meer kunnen naspelen.

Waar EA het pad van 'EA Sports FC' bewandelt, zal FIFA dus verder gaan met FIFA 25 en verder. Wie die game zal maken is nog niet bekend, maar Infantino belooft wel gauw nieuws daaromtrent.

Read this next