Skip to main content

FIFA 23 FUT - Dit zijn de veranderingen in FIFA Ultimate Team

Alles over de FUT 23 Teamgeest, cross-play, Heroes en meer.

FIFA Ultimate Team is al jaren het populairste speltype in de FIFA-games. Hoewel EA het credo ‘never change a winning formula’ over het algemeen in ere houdt, ondergaat FUT in FIFA 23 wel de nodige veranderingen. Zo wordt in deze editie bijvoorbeeld het Teamgeest-systeem aangepast, maakt cross-play voor het eerst zijn opwachting en is er een nieuw speltype binnen FUT.

Op deze pagina:

Hier kun je FIFA 23 bij Bol.com kopen.

FIFA 23 FUT Teamgeest - Wat is er anders in de vernieuwde Chemistry?

In FIFA Ultimate Team gaat Teamgeest (Chemistry) op de schop en wordt het wat flexibeler. Voorheen was het altijd wikken en wegen om het liefste groene lijntjes tussen basisspelers te creëren. Je koppelt spelers nog steeds aan elkaar op basis van club, competitie en nationaliteit, maar in FUT 23 speelt de gekoppelde positie op het veld geen rol meer. Wel moet de speler op zijn voorkeurspositie spelen om aan de Teamgeest te kunnen bijdragen. Een nieuwe ruitindicator geeft op een schaal van 0-3 de bijdrage van een speler aan de Teamgeest weer. FUT Icons en FUT Heroes geven je selectie een uniek Teamgeest-voordeel en hebben zelf (mits op zijn voorkeurspositie) altijd de maximale Teamgeest.

FIFA 23 - FUT Teamgeest in de vorige game (links) en FIFA 23 (rechts).

FIFA 23 FUT cross-play - Spelen pc, PlayStation en Xbox eindelijk tegen elkaar?

Een van de FIFA 23 stokpaardjes is de introductie van cross-play. Dat houdt in dat voor het eerst spelers op de pc en console tegen elkaar kunnen spelen, maar wel binnen dezelfde platformgeneratie. Dat is enerzijds pc, PlayStation 5, Xbox Series X/S en Stadia; anderzijds PlayStation 4 en Xbox One. Er komt daarnaast een gedeelde FUT-transfermarkt, met uitzondering van pc die zijn eigen transfermarkt behoudt. In een later stadium komt er ook een nieuwe EA Social widget waarmee je eenvoudig spelers zoekt en vriendschapsverzoeken beheerd. Cross-play is overigens alleen in de 1v1-speltypen beschikbaar en geldt dus niet voor de 2v2-coöpspeltypen.

FIFA 23 - Overzicht van alle FUT speltypes met cross-play.

FIFA 23 FUT-momenten - Wat is het speltype FUT Moments?

FIFA Ultimate Team krijgt een nieuwe modus: FUT-momenten (FUT Moments). Het gaat daarbij om singleplayer uitdagingen, die zijn opgedeeld in verhalen met hoofdstukken en voortdurend worden bijgewerkt. De korte scenario’s kunnen variëren van het voltooien van een specifieke trainingsvaardigheid tot het wegpoetsen van een 0-2 achterstand in de slotfase van een wedstrijd. Door uitdagingen te voltooien, vergaar je de nodige FUT-sterren die je voor in-game beloningen kunt inruilen.

FIFA 23 - FUT-momenten is een nieuw speltype binnen FIFA Ultimate Team.

FIFA 23 FUT-helden - Komen er nieuwe FUT Heroes?

In de vorige FIFA-game werden naast de welbekende FUT-iconen (FUT Icons) ook FUT-helden (FUT Heroes) geïntroduceerd. Er komt een nieuwe lijst met dit keer 21 spelers memorabele spelers uit. Dit keer slaan EA en Marvel de handen ineen en worden helden zoals Yaya ‘The Citadel’ Touré, Javier ‘Octo-Boss’ Mascherano en Dirk ‘The Energizer’ Kuijt tot superhelden getransformeerd. Rondom het WK 2022 in Qatar komt er van elke FUT-held ook een FIFA World Cup-versie uit met verbeterde statistieken ten opzichte van de standaardversie.

FIFA 23 - Overzicht van alle FUT-helden.

FIFA 23 FUT Stadion - Kun je nog meer sfeer op de tribunes creëren?

EA Sports probeert altijd meer sfeer op de tribunes te creëren, maar sinds enkele jaren heb je met FUT Stadion zelf een vinger in de pap. FIFA 23 krijgt geen baanbrekende veranderingen in het creëren van thuisvoordeel, maar worden wel de puntjes op de i gezet. Geanimeerde reclameborden, TIFO’s en veldvoorwerpen moeten samen met nieuwe rookeffecten voor meer leven in de brouwerij zorgen.

Bekijk op YouTube

Read this next