Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 23 cover - Schittert Mbappé wederom als coveratleet?

Samen met een Kerrsverse voetballer.

Het WK 2022 voor mannen vindt in de winter plaats, dus het is een relatief rustige voetbalzomer. Met het EK voor vrouwen, de eerste oefenwedstrijden van het nieuwe seizoen en de transfercarrousel op volle toeren begint het echter alweer te kriebelen. Daarnaast zijn er de eerste tekenen van leven van EA Sports’ voetbalgame. Naast een releasedatum en de nieuwe features gonst het van de geruchten wie er op de FIFA 23 cover mag pronken. Die eer is namelijk alleen voor de crème de la crème onder de profvoetballers weggelegd.

Wie krijgt dit jaar de eer om op de FIFA 23 cover te mogen pronken? Is het Robert Lewandowski die eerder dit jaar door de voetbalbond is uitgeroepen tot de beste speler ter wereld? Schittert de in bloedvorm verkerende Karim Benzema net zo hard op de cover als in de Champions League? Of tapt Electronic Arts eens uit een ander vaatje en is bijvoorbeeld de 40-jarige eindbaas Zlatan Ibrahimovic het covermodel? De definitieve keuze is echter minder spannend, want ook dit jaar staat Kylian Mbappé op de cover van FIFA 23.

Sinds de eerste telg uit de langlopende voetbalgamereeks staan er altijd profvoetballers op de cover. Zo stonden op de allereerste cover van FIFA International Soccer (1993) David Platt en Piotr Swierczewski, die waarschijnlijk alleen bij verstokte voetbalquizfanatici een lampje doen branden. Met de groei aan populariteit van de FIFA-games groeide echter ook de allure van de zogenaamde coveratleten. Onder meer David Beckham, Dennis Bergkamp en Thierry Henry waren al snel op de voorkant van EA Sports’ voetbalgame te zien. Later voegden ook sterren als Ronaldinho, Wayne Rooney, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zich hieraan toe. Het is daarom een mooie eer voor Kylian Mbappé om zich bij dit gezelschap van voetbalgrootheden aan te sluiten.

Denk je aan Mbappé, dan denk je automatisch aan geld. Zo maakte hij in 2018 met maar liefst 180 miljoen euro de op één na hoogste transfer ooit. Real Madrid probeert hem daarnaast zo’n beetje elke transferperiode over te halen om voor de Koninklijke te komen spelen, maar met een astronomisch weeksalaris van bijna 1 miljoen euro in het vooruitizcht was de verleiding van bijtekenen niet te weerstaan. Ook schnabbels zoals zijn eigen schoenenlijn bij Nike en nauwe samenwerking met EA leggen hem geen windeieren op. Toch moet gezegd worden dat Mbappé buiten alle commercie om ook genereus is en zich inzet voor diverse goede doelen.

Het is inmiddels de derde keer dat de Fransman als ‘covermodel’ gepresenteerd wordt. Dat is niet zo vreemd gezien de immense populariteit van de 23-jarige superster. Mbappé was afgelopen seizoen met respectievelijk 28 en 5 doelpunten (gedeeld) topscorer van zowel de Franse competitie als beker. Aangezien ‘Donatello’ ook dit seizoen in een PSG-shirt speelt, is het daarnaast aannemelijk dat hij Edison Cavani uit de boeken schiet als clubtopscorer aller tijden. De ongrijpbare spits excelleert in dribbelen, afmaken en is bovendien pijlsnel; een ware plaag voor elke verdediger. Al met al is de keuze voor Mbappé op de FIFA 23 cover is daarom meer dan begrijpelijk.

Hoewel Mbappé wederom de voorkant van de Standard Edition siert, moet hij die voor de Ultimate Edition delen met een ander persoon. Voor het eerst in de langlopende geschiedenis van de FIFA-reeks is er namelijk ook een vrouwelijke voetballer op de wereldwijde cover te zien: Sam Kerr. De Australische is topscorer aller tijden van de Amerikaanse vrouwenvoetbalcompetitie en speelt momenteel voor Chelsea. Hoewel ze nog geen Ballon d'Or Féminin of The Best FIFA Women's Player gewonnen heeft, staat ze wel steevast op de shortlist. Kerr staat net als Mbappé bekend om haar snelheid en behendigheid, met ook een neusje voor de goal.

Ontwikkelaar EA Sports heeft laten weten de FIFA-games inclusiever te willen maken. Naar verwachting worden de Women's Super League (Engeland) en Division 1 Féminine (Frankrijk) als eerste vrouwelijke competities toegevoegd. Met de verschijning van Kerr op de Ultimate Edition en de Australische/Nieuw-Zeelandse versie van de Standard Edition is het echter niet de eerste keer dat er een vrouwelijke voetballer op de cover staat. Zeven edities geleden maakte het vrouwenvoetbal haar debuut in de voetbalgame. Toen stonden Alex Morgan, Christine Sinclair en Stephanie Catley samen met Lionel Messi op de cover van de Amerikaanse, Canadese en Australisch editie.

Read this next