Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 22 review - Het zit hem in de details

Het gras is niet altijd groener...

FIFA 22 introduceert enkele noodzakelijke verbeteringen, maar is uiteindelijk niet de next-gen sprong voorwaarts die het belooft.

In onze FIFA 22 review maakt Michiel zijn jeugddroom waar door FCE Meetjesland richting de Champions League te dribbelen.

De Belgische kater van het afgelopen Europees kampioenschap is intussen verteerd en de verschillende nationale competities zijn alweer enkele weken volop aan de gang. Hoog tijd dus om ook in virtuele versie van 's werelds belangrijkste bijzaak de jaarlijkse pagina om te slaan. 2020 was voor FIFA op veel vlakken een overgangsjaar met een - weliswaar grafisch indrukwekkende - next-gen update die pas weken na de officiële release beschikbaar was. Met FIFA 22 belooft Electronic Arts daarom een voetbalervaring die volledig met de kracht van de nieuwe consolegeneratie in het achterhoofd is ontwikkeld. Speelt FIFA 22 in de Champions League of blijft het hangen in vierde provinciale?

Het buzzword in de marketingcampagne van EA was dit jaar ongetwijfeld HyperMotion, en dat is niet zonder reden. De klassieke motion capturing van individuele spelers heeft plaatsgemaakt voor de nieuwe Xsens-technologie. Daarmee zijn niet alleen meer animaties dan ooit opgenomen, maar zijn die bovendien vastgelegd tijdens volwaardige wedstrijden van 11 tegen 11 topspelers. Koppel daar nog intelligente machinelearning aan die miljoenen frames aan wedstrijdbeelden heeft geanalyseerd, en je krijgt een ronduit indrukwekkend eindresultaat. Balaannames zagen er nooit realistischer uit en bij het zien van een brutale tackle voel je bijna zelf de pijn in het onderbeen van je tegenstander.

Bekijk op YouTube

Dat betekent echter niet dat de animaties in FIFA plots perfect zijn. Ook dit jaar blijft het overslaan van animaties bij momenten zichtbaar. Bij de overgang van een loopactie naar een schot, bijvoorbeeld, zie je af en toe nog eens een voet in een onmogelijke hoek plooien of een onnatuurlijk snelle beweging maken. Toegegeven, het komt minder vaak voor dan vroeger, dus HyperMotion is zonder twijfel een enorme stap in de goede richting. Hou er wel rekening mee dat die nieuwe technologie enkel op de nieuwe consoles en Stadia beschikbaar is. Op de PlayStation 4, Xbox One, en om onbegrijpelijke redenen ook op de pc moet je het met een pak minder pracht en praal stellen.

Op het vlak van gameplay zijn de aanpassingen dit jaar eerder subtiel. Wel merk je al snel dat scoren in FIFA 22 heel wat meer moeite vergt. De intelligentie van je keeper is flink opgekrikt, en ook je verdedigers bewegen zich een stuk slimmer over het veld. Vooral de aanpassingen aan de doelmannen verdienen alle lof. Afgezien van een jammerlijke blunder tijdens het allereerste potje van mijn reviewsessie kon ik het sluitstuk van mijn defensie op weinig foutjes betrappen. Ook je verdedigers slagen er dit jaar consequent in om hun linie te houden. Het enige nadeel van al die verbeteringen is dat countervoetbal meer dan ooit wordt beloond, al is dat een kleine prijs die je betaalt in ruil voor een realistischer wedstrijdverloop.

Qua modes en competities is het deze keer met een vergrootglas naar significante vernieuwingen zoeken. Zo heeft enkel de Career-modus in FIFA 22 - na jaren verkommeren - de nodige extra aandacht gekregen. De belangrijkste wijziging daarbij is dat je je eigen team kunt creëren en naar de top coachen. Verwacht daarbij geen eindeloze creatieve mogelijkheden, al is het een verademing om eindelijk het shirt en de vlag van je favoriete jeugdploeg na te maken. In mijn versie van FIFA 22 is FCE Meetjesland momenteel dan ook goed op weg om zich voor het eerst in zijn geschiedenis richting de top van de Jupiler Pro League te knokken. Gerechtigheid zal geschieden!

Bekijk op YouTube

De laatste noemenswaardige wijziging vind je dit jaar in Volta. Je spelers beschikken vanaf nu over een zogeheten 'Signature Ability'. Daarmee kun je gedurende een korte periode de doelpogingen, tackles of pure snelheid van je speler verbeteren. Momenteel lijkt de impact daarvan nog relatief beperkt, al valt het nog af te wachten hoe de meta zich rond die mechanics gaat ontwikkelen. Verder is er ook de nieuwe Volta Arcade-modus waarin je online enkele luchtigere minigames kunt uitvechten. Hoewel die toevoegingen op zich niet slecht zijn, mis je nog steeds Volta's entertainende verhaalmodus van enkele jaren terug.

FIFA 22 introduceert een reeks kleine vernieuwingen en verbeteringen. Toch oogt het eindresultaat magertjes voor de eerste volwaardige next-gen FIFA. HyperMotion biedt weliswaar een solide basis waar de reeks nog jaren op kan teren, maar slaagt er niet in om het eeuwige probleem van 'animatieskippen' op te lossen. Met uitzondering van de mogelijkheid om je eigen team te creëren, is er qua nieuwe modi bijzonder weinig nieuws onder de zon. Uiteindelijk zijn de verbeterde intelligentie van je keeper en verdedigers de enige noemenswaardige wijzigingen die je wedstrijd na wedstrijd zult merken. EA heeft dan ook nog werk voor de boeg om FIFA helemaal klaar te stomen voor de nieuwe consolegeneratie. Dit jaar is het eindresultaat een voetbalgame die de Champions League niet zal winnen, al is het bij momenten ook aangenaam vertoeven in de Conference League.

De FIFA 22 review van Michiel gebeurde op de Xbox Series X.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article

FIFA 22

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Michiel De Coninck avatar

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.
Reacties