Skip to main content

FIFA 22 hands-on preview en interview - De grootste veranderingen voor FIFA in jaren?

HyperMotion steelt de show.

Hoewel de FIFA 22 releasedatum nog enkele maanden veraf ligt, konden wij de afgelopen dagen al aan de slag met de game. Tegelijk kregen we ook de kans om FIFA 22 lead producer gameplay Sam Rivera te interviewen. De goedlachse ontwikkelaar was maar al te blij om onze vragen te beantwoorden. Zoals je kunt lezen in ons overzicht met alle FIFA 22 release, gameplay, icons en alles wat we weten zijn er flink wat nieuwigheden in FIFA 22. Dit artikel focust echter enkel op de gameplay, en vooral op het nieuwe HyperMotion animatiesysteem.

Wie beweert dat FIFA nooit verandert behalve kleine aanpassingen aan de speelsnelheid, lijkt er dit jaar namelijk aan voor de moeite. Volgens EA is HyperMotion in het bijzonder een belangrijke innovatie, waardoor FIFA 22 als blauwdruk voor de reeks moet dienen voor de komende vijf à tien jaar. Motioncapture gebeurt deze keer niet langer in een steriele 'mocap'-studio: via Xsens-technologie worden bewegingen op het veld tijdens oefenwedstrijden tussen spelers vastgelegd. Daarna wordt er machinelearning gebruikt om het animatiesyteem van de game te 'trainen'. Terwijl je speelt, berekent het algoritme op het moment zelf welke animatie voor welke situatie het meest geschikt is. Dat moet voor een grotere en meer realistische moveset zorgen.

Bekijk op YouTube

De nieuwe 'composed ball control'-feature is daar een mooi voorbeeld van. Animaties voor balaannames waren vroeger zo kort mogelijk om het spel snel te houden, maar in FIFA 22 verandert dat dankzij HyperMotion. Balaannames kunnen nu ook verschillende contacten met de bal bevatten. Maakt dat de gameplay echter niet te traag? "Wij vinden dat de game niet trager is, maar net meer vloeiend", aldus Rivera. "Spelers hebben het dankzij deze feature makkelijker dan ooit om de bal in een richting te sturen die voor hen tactisch interessant is. En bovendien hebben we een nieuwe 'explosive sprint'-feature om het tempo van de game hoog te houden."

Het lijkt misschien alsof HyperMotion uit het niets komt, maar volgens Rivera werd de Xsens-technologie al lang geleden voorbereid. "We zijn lang vóór de productie van FIFA 21 begonnen, want het is logistiek een hele klus om via Xsens op te nemen," aldus Rivera. Ook het ontwerpen van het machinelearning proces is veel werk. Maar volgens Rivera vertaalt die moeite zich naadloos naar de game: in totaal zijn er namelijk 4.000 nieuwe animaties in FIFA 22. Rivera schijnt ook grootse plannen te hebben voor HyperMotion in de toekomst, al kan hij nog niet veel meer kwijt. "Het opnemen van bewegingen met Xsens is een 'ongoing' proces dat zeker nog veel potentieel heeft, maar ik kan nog niet meer zeggen over hoe het gebruikt zal worden in de toekomst," grijnst hij.

FIFA 22 gameplay hands-on preview - HyperMotion moet voor veel nieuwe animaties zorgen.

De kracht van de PlayStation 5 en Xbox Series X en S (en Google Stadia) is volgens EA onontbeerlijk, want HyperMotion is niet aanwezig op de PS4, Xbox One en Switch versies van FIFA 22. Ook in de pc-versie van FIFA 22 is Hypermotion niet aanwezig. Hoewel het ongetwijfeld bedoeld is om de specs laag te houden, rijst de vraag waarom HyperMotion dan niet gewoon als een 'setting' kan worden geïmplementeerd die je kunt aan- en uitschakelen? Rivera kon echter geen antwoord geven op die vraag, en gaf aan dat dit voer is voor de hoge bonzen. Ook de vraag of HyperMotion zal opduiken in andere EA sportgames zoals Madden en NHL kon niet beantwoord worden.

Tot slot pakt FIFA 22 ook de AI van computergestuurde spelers aan, een aspect dat al heel wat jaren op kritiek kan rekenen. Volgens EA is die nu flink verbeterd. Computergestuurde spelers kiezen op een meer intelligente manier defensieve posities of rukken op een meer strategische manier op om je aanval te helpen. Dit gebeurt echter niet via het machine learning algoritme. In plaats daarvan werd de data van de Xsens-opnames geanalyseerd om beter positionering van spelers in echte situaties in te schatten. "De kracht van de nieuwe consoles zorgt dat de computergestuurde spelers meer keuzes ter beschikking hebben en daardoor dus ook realistischer posities kiezen."

Bekijk op YouTube

De FIFA 22 release is nabij. Als je niet kan wachten, dan heb je waarschijnlijk wel interesse in de FIFA 22 Early Access waarmee je de game al vroeger kan spelen. We hebben ook uitgebreide informatie over wat er allemaal nieuw is aan de FIFA 22 gameplay, het nieuwe FIFA 22 FUT, de FIFA 22 Career Mode en natuurlijk ook FIFA 22 Volta. Ook zijn de eerste FIFA 22 Player Ratings er, met de Bundesliga ratings, La Liga ratings, Premier League ratings, Serie A ratings en Ligue 1 ratings. Als je nog specifieker wil gaan, hebben we zelfs overzichten van de beste middenvelders, beste aanvallers, beste keepers, beste verdedigers en beste talenten voor je. Vergeet ook zeker niet dat de FIFA 22 Web app ontzettend handig is!


Ook de goalkeeper werd aangepakt om betrouwbaarder te zijn. "Op een bepaald moment tijdens de ontwikkeling slaagden we er zelfs niet meer in om te scoren," lacht Rivera. "In het algemeen zijn de attributen en mogelijke posities van de keepers veel meer diepgaand en ga je ook meer controle hebben. Tot slot zijn ook de animaties van de keepers veel beter."

Tijdens het spelen van de bèta build van de game, werd de impact van deze wijzigingen nog niet meteen duidelijk. Je computergestuurde teamgenoten nemen nog steeds frustrerende beslissingen wat betreft positionering - zowel offensief als defensief. En ook HyperMotion lijkt niet meteen de aardverschuiving die het belooft. Ja, sommige animaties zijn inderdaad vloeiender dan vroeger. De tackles in het bijzonder zien er zeer goed uit in FIFA 22. Maar je merkt nog vaak dat spelers wisselen tussen 'pre-set' animaties: bewegingen stoppen plots, spelers glijden een klein beetje over het veld, en starten dan hun volgende beweging. Het wordt wachten tot de finale versie van de game om een oordeel te vellen over hoe vloeiend en impactvol HyperMotion is.

FIFA 22 is naar eigen zeggen een van de meeste ambitieuze titels in de reeks in jaren. Tijdens de hands-on preview komen alle nieuwigheden nog niet goed tot hun recht, dus het is afwachten of de game zijn ambities uiteindelijk waarmaakt. En hoe zit het met Career Mode, FIFA Ultimate Team, Volta en Pro Clubs? Veel vragen; op 1 oktober krijgen we antwoorden.

Read this next