Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 22 gameplay - Wat is er nieuw en anders in FIFA 22?

Alles over HyperMotion, visuals, teams en nog meer.

Het leven kent een aantal zekerheden. Een daarvan is elk jaar de lancering van een nieuwe FIFA-titel. Ontwikkelaar EA Sports brengt over het algemeen geen drastische wijzigingen in de FIFA 22 gameplay aan, maar zet elk jaar eerder de puntjes op de i.

Wat is de HyperMotion-technologie die de studio dit jaar als stokpaardje presenteert? Hoe hebben de makers de FIFA 22 graphics weer naar een hoger niveau getild? En welke clubs of andere licenties schitteren door afwezigheid? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de vernieuwingen in de gameplay.

Op deze pagina:

Cover image for YouTube videoFIFA 22 | Official Reveal Trailer

FIFA 22 gameplay - Wat is de nieuwe technologie HyperMotion?

De allergrootste nieuwigheid in FIFA 22 is HyperMotion. Zoals je kunt lezen moet FIFA 22 de grootste veranderingen voor de reeks in jaren betekenen. HyperMotion staat daarbij centraal.

Op basis van de nieuwe Xsens-technologie worden bewegingen van spelers namelijk tijdens oefenwedstrijden opgenomen. Gedaan dus met de statische omgeving van een 'motion capture' studio: de bewegingen moeten er vloeiender dan ooit uit zien.

Bovendien maakt HyperMotion gebruik van een systeem gebaseerd op artificiële intelligentie (AI) waarbij de game via 'machine learning' eigenlijk leert welke animaties het meest gepast zijn in een specifieke situatie. Dat zorgt volgens EA voor maar liefst 4.000 nieuwe animaties.

Er zijn nog andere grote nieuwigheden. 'Composed ball control' maakt komaf met de FIFA-animaties van vroeger, waar balaannames zo kort mogelijk waren om het spel snel te houden. Balaannames kunnen in FIFA 22 namelijk verschillende contacten met de bal bevatten. Volgens EA zorgt dat niet voor een trager spel, maar net meer vloeiende wedstrijden. Spelers kunnen de bal zo makkelijk in de richting sturen die voor hen tactisch nuttig is. Ook 'explosive sprint' is nieuw en laat je speler als een raket uit de startblokken schieten bij een balaanname.

FIFA 22 verbetert volgens EA ook de AI van computergestuurde spelers. Dit kan namelijk al heel wat jaren op kritiek rekenen bij ervaren FIFA-spelers. Computergestuurde spelers in FIFA 22 zouden nu op een meer intelligente manier defensieve posities kiezen, of meer strategisch oprukken om je aanval te helpen. De data van de Xsens-opnames werd geanalyseerd om zo beter de positionering van spelers in echte situaties in te schatten.

Op het vlak van gameplay krijgt FIFA 22 maar liefst drie nieuwe formaties. Het is nu immers mogelijk om met een 3-5-1-1, 5-4-1 of 5-2-3 te spelen. Ook de 4-3-2-1- en 3-4-2-1-formaties krijgen een update. Daarin zullen de RF en LF nu van positie wisselen met de CF.

Een kleine maar belangrijke wijziging voor wie zijn controller graag gezond houdt: je kunt in FIFA 22 goal celebrations van je tegenstander nu uitschakelen.

Cover image for YouTube videoFIFA 22 | Official Gameplay Trailer

Welke teams zitten er niet in FIFA 22?

Het leek er lange tijd op dat EA zo goed als elke belangrijke licentie van concurrent Konami had afgesnoept, zeker nadat PES geen Champions League rechten meer had. Konami heeft de handschoen echter opnieuw opgenomen en richt zich nu vooral op de Italiaanse Serie A. Juventus is daardoor in FIFA al enkele jaren vervangen door Piemonte Calcio. Vorig jaar kwam daar ook AS Roma bij, dat nu in FIFA als Roma FC door het leven gaat.

Konami zet zijn Italiaanse offensief echter verder, en heeft voor nu ook een exclusiviteitsdeal met Atalanta gesloten. Volgens geruchten wordt de revelatie van de afgelopen seizoenen in FIFA 22 daarom omgedoopt tot Bergamo Calcio.

Daarnaast is er nog meer slecht nieuws voor FIFA-spelers, want ook de wereldbeker van volgend jaar zit vermoedelijk niet in FIFA 22. Dat kampioenschap vindt immers pas in de winter van 2022 plaats, waardoor je volgend jaar dus naar alle waarschijnlijkheid FIFA 23 moet aanschaffen om de Nederlanders of Belgen virtueel richting de overwinning te helpen.

Voor wie toch zou twijfelen: ja, PSG zit in FIFA 22.

De FIFA 22 release is nabij. Als je niet kan wachten, dan heb je waarschijnlijk wel interesse in de FIFA 22 Early Access waarmee je de game al vroeger kan spelen. We hebben ook uitgebreide informatie over wat er allemaal nieuw is aan de FIFA 22 gameplay, het nieuwe FIFA 22 FUT, de FIFA 22 Career Mode en natuurlijk ook FIFA 22 Volta. Ook zijn de eerste FIFA 22 Player Ratings er, met de Bundesliga ratings, La Liga ratings, Premier League ratings, Serie A ratings en Ligue 1 ratings. Als je nog specifieker wil gaan, hebben we zelfs overzichten van de beste middenvelders, beste aanvallers, beste keepers, beste verdedigers en beste talenten voor je. Vergeet ook zeker niet dat de FIFA 22 Web app ontzettend handig is!


FIFA 22 graphics - Hoe heeft EA Sports de visuals verbeterd?

De next-genversies van de vorige FIFA-game geven ons alvast een voorproefje van waartoe de nieuwe consoles in staat zijn. De gezichten van spelers werden nog nooit zo gedetailleerd weergegeven, grote stadia hebben nu een eigen intro, en er is eindelijk een breder cameraperspectief.

EA bouwt op grafisch vlak verder op deze basis. Er is echter meer oog voor detail dan ooit. Voor de wedstrijd begint dragen de spelers een trainingspak. Pas daarna trekken ze hun wedstrijdoutfit aan. Ook worden ze vlak voor de wedstrijd vergezeld door kinderen, die zo even hun grote idolen kunnen leren kennen. Net zoals bij een echte match dus.

Daarnaast zullen verschillende sterspelers er dit jaar opnieuw een stuk beter uitzien dankzij een volwaardige 'facial scan'. Welke spelers dat zijn, is nog niet bekend. Als we echter kijken naar de drie spelers met de hoogste rating die het momenteel nog met een voorgemaakt gezicht moeten stellen, komen we uit bij Arthur (Juventus), Marcos Acuna (Sevilla) en Robin Gosens (Atalanta). Vooral die laatste lijkt ons gezien zijn uitstekende seizoen bij zowel Atalanta als de Duitse nationale ploeg een zekerheid voor een meer gedetailleerd gelaat.

Als laatste grote grafische verandering zijn er de meer dan 4.000 nieuwe animaties in FIFA 22 dankzij HyperMotion. Daarover kun je meer hierboven lezen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

FIFA 22

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties