Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 22 FUT Teamgeest uitgelegd - Algemene Teamgeest en Individuele Spelersteamgeest verbeteren

Hoe werkt Chemistry in FIFA 22 en hoe haal je er het meeste uit?

De Teamgeest, ook wel bekend als Chemistry, is in FIFA 22 Ultimate Team zeer belangrijk.

Sterker nog, de perfecte combinatie van Individuele Spelersteamgeest, Algemene Teamgeest en Teamgeeststijlen geeft je spelers een enorme boost. Een goede Teamgeest verbetert de spelereigenschappen van elke speler aanzienlijk. Onder de juiste omstandigheden verander je een zilveren speler in een gouden speler, of een standaard gouden speler in een zeldzame in-vorm speler.

Er komt echter wel het nodige bij Teamgeest kijken - vooral als je geen statistiekenfetisjist bent. Hier leggen we je uit waar alle cijfers op gebaseerd zijn en hoe het werkt. Kortom, lees je alles over hoe je de Teamgeest in FIFA 22 Ultimate Team verbetert.

Op deze pagina:


FIFA 22 Teamgeest uitgelegd - Hoe Algemene Teamgeest en Individuele Spelersteamgeest in FUT werkt

De Teamgeest in FIFA Ultimate Team écht begrijpen, kan zeker in het begin wat complex zijn. We beginnen daarom met de basis. Dit zijn enkele belangrijke termen die je eerst moet snappen:

 • Individuele Spelersteamgeest (Individual Chemistry) - Een score van 10 per speler.
 • Teamgeest (Chemistry) - Een score van 100 voor je gehele team.
 • Algemene Teamgeest (Overall Chemistry) - Een verborgen score, die gevormd wordt door een combinatie van Individuele Spelersteamgeest en Teamgeest. Een hoge Algemene Teamgeest verhoogt de spelereigenschappen, terwijl een lage die juist verlaagt.
 • Teamgeeststijlen (Chemistry Styles) - Modificators die bepalen welke eigenschappen je verbetert, maar ook met hoeveel wanneer je een sterke Algemene Teamgeest hebt.

In essentie wil je de Teamgeest van je spelers en je team zo hoog mogelijk houden, aangezien ze van grote invloed zijn op hoe goed de eigenschappen van je spelers zijn.

De Individuele Spelersteamgeest en Teamgeest zijn echter niet even belangrijk. Volgens ontwikkelaar EA Sports bepaalt de Individuele Spelersteamgeest voor ongeveer 75% en de Teamgeest voor ongeveer 25% in welke mate je eigenschappen stijgen. In andere woorden: het is dus veel belangrijker dat je Hazard kaart een maximum score van 10 heeft dan dat je team een totale score van 100 heeft.

Hoe werkt FIFA 22 Teamgeest en beïnvloedt het de stats van je spelers?

Nu we basisprincipes hebben uitgelegd, is het tijd om wat meer de diepte in te gaan.

Of een bepaalde eigenschap van een speler al dan niet verandert, wordt bepaald door zijn Algemene Teamgeest score. Die is net zoals Teamgeest een score op 100. Als de Algemene Teamgeest hoger dan 50 is, dan stijgen de eigenschappen van een speler. Wanneer de score echter lager dan 50 is, dan zakken ze. Is je score exact 50? Dan blijven ook je spelereigenschappen gelijk. Hoeveel of hoe weinig je statistieken veranderen, hangt dus af van hoe hoog of laag je Algemene Teamgeest is.

Over het algemeen werkt de volgende regel: hoe hoger je Algemene Teamgeest, des te hoger de boost van de statistieken met een maximum op 100. Des te verder je onder 50 Algemene Teamgeest zakt, des te groter de verlaging van de stats.

Als je wilt weten hoe de statistieken van je spelers worden beïnvloed, moet je eerst de Algemene Teamgeest kennen. Daarna moet je weten welke eigenschappen door je gekozen Teamgeeststijl worden beïnvloed. En tot slot moet je weten welke effect je Algemene Teamgeest op die Teamgeeststijl heeft.

Snap je het nog? Laten we met de eerste stap beginnen: de Algemene Teamgeest.

Hoe bereken je de Algemene Teamgeest van een speler?

 • Individuele Spelersteamgeest x 10 >> de uitkomst daarvan x 0,75
 • Algemene Teamgeest x 0,25
 • Tel de twee resultaten op

Laten we hier als voorbeeld Cristiano Ronaldo als basisspeler nemen. Stel hij heeft een Individuele Spelersteamgeest van 9 en de Algemene Teamgeest is 90. De berekening gaat dan als volgt:

 • 9 x 10 = 90 >> 90 x 0,75 = 67,5
 • 90 x 0,25 = 22,5
 • 67,5 + 22,5 = 90

De Algemene Teamgeest wordt in het bovenstaande voorbeeld 90. Dat is boven de 50, dus de spelereigenschappen van Ronaldo verhogen aanzienlijk.

Welke eigenschappen verhogen en het maximum dat ze kunnen verhogen, wordt vervolgens door de Teamgeeststijl bepaald. Daar lees je meer over in de Teamgeeststijlen guide.

Onthoud in ieder geval dat de Teamgeest score aan het begin van een wedstrijd berekend worden en dus niet door wissels of formaties worden beïnvloed.

Hoe beïnvloedt Teamgeest de eigenschappen van je spelers?

Hier is de formule:

 • Algemene Teamgeest - 50 = X
 • X : 50 = Y
 • Y x maximale verhogingswaarde (het maximum dat een eigenschap via je gekozen Teamgeeststijl kan verhogen) = verandering van eigenschap

We nemen wederom Cristiano Ronaldo met een Algemene Teamgeest van 90 als voorbeeld. Met bijvoorbeeld een Sniper Teamgeeststijl willen we de impact daarvan weten op zijn Finishing.

De maximale verhogingswaarde voor Finishing bij de Sniper Teamgeeststijl is 15. In andere woorden: een Ronaldo met 100 Teamgeest en een Sniper Teamgeeststijl krijgt +15 op zijn Finishing-eigenschap. De berekening gaat dan als volgt:

 • 90 - 50 = 40
 • 40 : 50 = 0,8
 • 0,8 x 15 = 12

Een Ronaldo-kaart met 90 Algemene Teamgeest en een Sniper Teamgeeststijl voegt dus een score van +12 aan zijn Finishing toe.

Houd daarbij rekening met het volgende:

 • De maximale verhoging, als een speler 100 Algemene Teamgeest en 10 Individuele Spelersteamgeest heeft, is 90 punten. Deze punten worden over verschillende eigenschappen verspreid, afhankelijk van de gekozen Teamgeeststijl.
 • De maximale verlaging, als een speler 0 Algemene Teamgeest en 10 Individuele Spelersteamgeest, is 25 punten op elke eigenschap.
In essentie wil je de Teamgeest van je spelers en je team zo hoog mogelijk houden.

FIFA 22 Teamgeest - Hoe je Teamgeest in FUT verbetert

Je verbetert de Individuele Individuele Spelersteamgeest en Teamgeest van een speler op een gelijkaardige manier: met een reeks factoren die bepalen of je score stijgt of daalt. Zoals eerder vermeld, wil je die scores naar respectievelijk 10 en 100 brengen.

Houd rekening met de volgende factoren die je score beïnvloeden:

 • Spelerspositie (Player Position) - De positie van je speler vind je op zijn kaart en staat in het rood, oranje of groen. Rood betekent dat hij helemaal uit positie speelt, wat een impact heeft op zijn Teamgeestscores. Oranje betekent dat hij gedeeltelijk uit positie speelt, ook dat zorgt voor een daling van je Teamgeestscores. Groen betekent dat je speler op zijn favoriete positie speelt, met een stijging van zijn Teamgeestscores tot gevolg.
 • Spelerslinken (Player Links) - Dit zijn de gekleurde lijnen tussen spelers. Die lijnen zijn eveneens rood, oranje of groen van kleur. Deze keer wordt de kleur bepaald door wat de spelers gemeenschappelijk hebben (club, competitie en/of nationaliteit). Rood betekent dat ze niets gemeenschappelijk hebben en dus een daling van Individuele Spelersteamgeest en Teamgeest. Oranje betekent dat ze één iets gemeenschappelijk hebben, met een stijging van je Teamgeestscores tot gevolg. Een groene score betekent dat je spelers twee of meer aspecten gemeenschappelijk hebben, waardoor hun scores dus nog beter worden. Je moet echter rekening houden met alle spelerslinken waaraan een spelers onderhevig is. Een rode link geeft -1, een oranje link +1, en een groene link +2. Als je alle spelerslinken optelt en een positief resultaat hebt, stijgen de Teamgeestscores van je speler.
 • Manager - Dit werkt ongeveer hetzelfde als de spelerslinken. De nationaliteit en competitie van je manager heeft een impact op de Teamgeest van je speler. De club van je manager speelt geen rol. Is er op vlak van competitie of nationaliteit een link tussen speler en manager, dan verbetert de Teamgeestscore van je speler. Dat zie je aan het stropdas-icoon op de kaart van je speler.
 • Loyaliteit (Loyalty) - Spelers die 10 of meer wedstrijden voor je club spelen, krijgen een loyaliteitsbonus. Dit verhoogt hun Individuele Spelersteamgeest met 1 punt en wordt weergegeven met een groen schildje op hun kaart.

Hoewel al deze factoren invloed hebben op zowel je Individuele Spelersteamgeest als Algemene Teamgeest, is het nog steeds mogelijk om een speler te hebben met een hoge Teamgeest en lagere Individuele Spelersteamgeest.

Dat komt omdat de maximale Teamgeest die je kan halen met bovenstaande factoren in feite veel hoger is dan de maximale score van 100. Als er oranje linken zijn tussen al je spelers heb je bijvoorbeeld al 100 Teamgeest. Heb je daarnaast ook enkele groene linken, dan kan je zelfs een doelman als spits opstellen en nog altijd je 100 Teamgeest behouden.

Dat betekent dat het ook mogelijk is om enkele rode linken tussen spelers te hebben, zolang je maar voldoende groene en oranje linken hebt om dit te compenseren. Sommige FIFA-spelers stellen zichzelf zelfs de NLW-uitdaging (No Links Wasted), waarbij ze proberen om elke speler exact 9 Individuele Spelersteamgeest te geven via spelerslinken. Je totale score breng je dan naar 10 door een goede manager of je loyaliteitsbonus.

Tot slot nog iets over wissels in FUT. EA Sports heeft te kennen gegeven dat wisselspelers niet door de bovenstaande Individuele Spelersteamgeest-factoren worden beïnvloed. Alle wisselspelers komen op het veld met een Individuele Spelersteamgeest score van 5 op 10. Passen we daar de hierboven beschreven formule op toe, dan hebben ze dus een Teamgeest van 62,5 op 100.

Wissels kunnen op elke positie ingezet worden. Zo kan de vleugelspeler (LV) Ronaldo dus prima als spits (SP) spelen, zonder dat het direct negatieve invloed op zijn Teamgeestscore heeft. Zijn prestaties worden alleen beïnvloed door Teamgeest, waarvan de berekeningen eerder vermeld staan en voor elke wedstrijd doorgevoerd worden. Wissels, formaties en andere teammanagementveranderingen tijden de wedstrijd hebben tevens geen invloed.


De FIFA 22 release is nabij. Als je niet kan wachten, dan heb je waarschijnlijk wel interesse in de FIFA 22 Early Access waarmee je de game al vroeger kan spelen. We hebben ook uitgebreide informatie over wat er allemaal nieuw is aan de FIFA 22 gameplay, het nieuwe FIFA 22 FUT, de FIFA 22 Career Mode en natuurlijk ook FIFA 22 Volta. Ook zijn de eerste FIFA 22 Player Ratings er, met de Bundesliga ratings, La Liga ratings, Premier League ratings, Serie A ratings en Ligue 1 ratings. Als je nog specifieker wil gaan, hebben we zelfs overzichten van de beste middenvelders, beste aanvallers, beste keepers, beste verdedigers en beste talenten voor je. Vergeet ook zeker niet dat de FIFA 22 Web app ontzettend handig is!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

FIFA 22

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties