Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 22 Career Mode - Wat is er nieuw in de carrièremodus

Alles over Manager Career, Player Career en nog meer.

Mede door de populariteit van Ultimate Team is Career Mode in de loop der jaren steeds meer op de achtergrond geraakt. Tot de vorige FIFA-game in de reeks, toen EA Sports de ietwat verwaarloosde carrièremodus eindelijk aangepakt heeft.

De studio lijkt die lijn in FIFA 22 Carrière voor te zetten. Zo zijn er de nodige vernieuwingen doorgevoerd die je loopbaan als manager of speler nog meer diepgang geven. Hier lees je welke vernieuwingen je allemaal in de FIFA 22 Career Mode kunt verwachten.

Op deze pagina:


FIFA 22 Manager Career - Wat is de vernieuwde 'Maak je club'?

Net als in oudere games kun je in FIFA 22 in de Manager Career (Managerscarrière) weer je eigen club oprichten. Daarbij kies je de clubnaam en bijnaam die je wilt dat de commentatoren gebruiken. Uiteraard kies je ook de nationale competitie waarin je wilt spelen. Dat gaat gepaard met het vervangen van één team. Zo blijft het aantal teams in een competitie hetzelfde. Wanneer je een wedstrijd tegen een aartsrivaal speelt, komen er extra nieuwsberichten over en geven de commentatoren soms speciale opmerkingen.

De 'customisation' gaat nog verder: je kiest het stadion, logo en uit- en thuistenue van je team. Je kunt die allemaal aan het begin van elk nieuw seizoen aanpassen. Het aanpassen van de stadions is bijzonder interessant. Je kunt uit enkele voorgemaakte modellen kiezen, maar daarna kies je vrij de basiskleur, de kleur van de stoelen, het patroon van het veld en zelfs de vorm van het net. Ook de sfeer in je stadion is aanpasbaar: er is een selectie liederen voor het publiek die tijdens de opkomst en doelpunten gezongen worden.

Er is in de Manager Career tevens een selectiebouwer. Hiermee kun je bijvoorbeeld nieuwe spelers aanmaken. Je hebt daarbij steeds controle over de sterrenclassificatie van je ploeg en de gemiddelde leeftijd van de spelers. De nationaliteit van de gegenereerde spelers in je team is gebaseerd op de nationaliteit van de spelers in de competitie van je keuze.

Tot slot kun je in 'Maak je club' de prioriteiten van het bestuur wijzigen. Ga je koste wat het kost voor internationaal succes? Of investeer je met geringe financiële middelen in een gezonde jeugdopleiding? Er zijn allerlei verschillende vooraf ingestelde prioriteiten waarmee je kunt experimenteren om uiteindelijk tot de juiste filosofie te komen.


FIFA 22 Player Career - Hoe krijgt je spelerscarrière meer diepgang?

Ook de Player Career (Spelerscarrière) heeft enkele interessante nieuwe features. Je kunt nu invallen als wissel. Als jong talent moet je je immers nog bewijzen en is een vaste plek in de basis geen garantie. Wanneer je de wedstrijd vanaf de bank begint, kun je het restant van de wedstrijd simuleren of spelen.

In het laatste geval krijg je nieuwe Wedstrijddoelstellingen die je op weg helpen om ervoor te zorgen dat de trainer uiteindelijk jouw naam als eerste op het wedstrijdformulier zet. Die doelstellingen zijn gebaseerd op de opstelling van het team, je positie op het veld en de kwaliteit van je tegenstanders. Een invallende spits zal bijvoorbeeld een goaltje willen maken, terwijl een invallende verdediger dat juist probeert te voorkomen.

Manager-beoordeling is het systeem dat bijhoudt hoeveel de manager in jou gelooft. Als invaller heb je soms maar een paar minuten de tijd om je te bewijzen en de Wedstrijddoelstellingen te behalen. Ook je inzet tijdens trainingen speelt een rol. Wanneer de coach steeds meer vertrouwen in je heeft, krijg je meer speelminuten en kun je het uiteindelijk tot basisspeler schoppen. Houd er echter mee dat bij herhaaldelijk falen je buiten de wedstrijdselectie gelaten wordt of zelfs op de transferlijst kunt belanden. Ook is druk bij een topclub ('voor jou tien anderen') een stuk groter.

De Spelerscarrière in FIFA 22 heeft tevens een nieuw ontwikkelingssysteem van gecreëerde spelers. Aan de hand van wedstrijden en trainingen kun je XP verdienen. Daarmee stijg je in niveau en speel je Skill Points vrij die je in diverse vaardighedenschema's naar wens kunt spenderen. Op die manier kun je meer met de kwaliteiten van je gecreëerde speler experimenteren. Ook zijn er een nieuwe Bonussen (perks) die jou of je teamgenoten tijdens wedstrijden een extra boost geven.

De FIFA 22 release is nabij. Als je niet kan wachten, dan heb je waarschijnlijk wel interesse in de FIFA 22 Early Access waarmee je de game al vroeger kan spelen. We hebben ook uitgebreide informatie over wat er allemaal nieuw is aan de FIFA 22 gameplay, het nieuwe FIFA 22 FUT, de FIFA 22 Career Mode en natuurlijk ook FIFA 22 Volta. Ook zijn de eerste FIFA 22 Player Ratings er, met de Bundesliga ratings, La Liga ratings, Premier League ratings, Serie A ratings en Ligue 1 ratings. Als je nog specifieker wil gaan, hebben we zelfs overzichten van de beste middenvelders, beste aanvallers, beste keepers, beste verdedigers en beste talenten voor je. Vergeet ook zeker niet dat de FIFA 22 Web app ontzettend handig is!


FIFA 22 sfeer - Hoe wordt in Career Mode de spanning opgebouwd?

Tot slot zijn er in FIFA 22 Carrière aanpassingen die buiten de wedstrijden om voor meer sfeer moeten zorgen:

  • Na de wedstrijden krijg je een kijkje in de kleedkamer waarin euforische momenten zoals het winnen van het landskampioenschap of dieptepunten zoals een pijnlijke nederlaag in een derby worden getoont.
  • De cutscenes van de transferonderhandelingen zijn een stuk levendiger gemaakt zodat het geen statische aangelegenheid meer is.
  • Door middel nieuwsberichten krijgen al je prestaties en mijlpalen een prominente plek.
  • Op PlayStation 5, Xbox Series X/S en Stadia zijn er introscènes waarin commentatoren alvast vooruitblikken op de wedstrijd, maar de spanning wordt ook opgebouwd door beelden van de kleedkamer, warming-up en zelfs de grasmeester.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

FIFA 22

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties