Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 21 - Release, FUT, Volta, gameplay en alles wat we weten

Update: FUT, Volta, gameplay.

Het was dit jaar toch een wat eigenaardige onthulling van FIFA 21. Wegens de coronamaatregelen lagen de competities tijdelijk plat en het EK voetbal werd naar volgend jaar opgeschoven.

Hoewel de diverse voetbalbonden nagaan hoe we ons toch voor een nieuw voetbalseizoen kunnen opmaken, is er niks van COVID-19 in FIFA 21 te merken. Dat betekent dat de digitale stadions nog steeds tot de nok toe gevuld zijn en groepsvieringen bij de winnende goal geen probleem vormen.

Hoog tijd om de informatie over EA Sports' nieuwste voetbalgame voor je op een rijtje te zetten.

Op deze pagina:


FIFA 21 release - Wanneer komt de game uit?

De FIFA 21 release is 9 oktober 2020. De game komt dan op de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit. De pc-versie is op zowel via Origin als Steam verkrijgbaar.

Plaats je echter een FIFA 21 pre-order, dan kun je de voetbalgame al drie dagen eerder spelen. Het gaat daarbij om de Champions Edition en Ultimate Edition. Met EA Access (PlayStation 5 en Xbox One) en Origin Access (pc) Play First Trials krijg je zelfs al vanaf 1 oktober toegang.

Daarnaast is FIFA 21 voor de PlayStation 5 en Xbox Series X aangekondigd. Het is van beide nieuwe consoles alleen bekend dat ze tijdens 'Holiday 2020' in de winkels liggen. Of dat ook voor de next-gen-versie van de voetbalgame geldt, is op dit moment nog niet bekend. Met Dual Entitlement is overigens een gratis upgrade naar FIFA 21 op de PlayStation 5 en Xbox Series X mogelijk.

Tot slot is FIFA 21 tevens voor de Switch en Stadia aangekondigd, maar ook voor die versies is nog geen releasedatum vrijgegeven. De Switch-versie gaat onder de naam FIFA 21 Legacy Edition en is een geüpdatete FIFA 20-versie.


FIFA 21 kopen - Welke edities zijn er verkrijgbaar?

Er zijn drie edities van FIFA 21 verkrijgbaar. Wanneer je een pre-order plaatst, krijg je de volgende extra's:

FIFA 21 Standard Edition kopen op Bol.com

 • Tot 3 zeldzame gouden FUT 21-pakketten (1 per week gedurende 3 weken)
 • 1 Coverster FUT-leenitem (voor 5 FUT-wedstrijden)
 • 1 FUT Ambassadeur leenspelerkeuze-item (kies 1 van 3 speler-items voor 3 FUT-wedstrijden)
 • Special Edition FUT-tenues en stadion-items
FIFA 21 Standard Edition

FIFA 21 - Champions Edition kopen op Bol.com

 • 3 dagen Early Access (vanaf 6 oktober)
 • Tot 12 zeldzame gouden FUT 21-pakketten (1 per week gedurende 12 weken)
 • 1 Coverster FUT-leenitem (voor 5 FUT-wedstrijden)
 • 1 FUT Ambassadeur leenspelerkeuze-item (kies 1 van 3 speler-items voor 3 FUT-wedstrijden)
 • Carrière-talent van eigen bodem (lokale jeugdspeler met wereldklasse-potentieel)
 • Special Edition FUT-tenues en stadion-items
FIFA 21 Champions Edition

FIFA 21 - Ultimate Edition kopen op Bol.com

 • 3 dagen Early Access (vanaf 6 oktober)
 • Tot 24 zeldzame gouden FUT 21-pakketten (1 per week gedurende 24 weken)
 • 1 Coverster FUT-leenitem (voor 5 FUT-wedstrijden)
 • 1 FUT Ambassadeur leenspelerkeuze-item (kies 1 van 3 speler-items voor 3 FUT-wedstrijden)
 • Carrière-talent van eigen bodem (lokale jeugdspeler met wereldklasse-potentieel)
 • Special Edition FUT-tenues en stadion-items

* Bij een pre-order vóór 14 augustus ontvang je een niet-verhandelbaar FUT 21 Ones to Watch-item.

FIFA 21 Ultimate Edition

FIFA 21 upgrade - Hoe werkt de gratis omzetting naar PS5 en Xbox Series X?

Met de zogenaamde Dual Entitlement (dubbele rechten) kun je je FIFA 21-versie gratis van de huidige naar de volgende generatie consoles omzetten. Met andere woorden: je hoeft bij het aanschaffen van een PlayStation 5 en Xbox Series X niet nogmaals de game te kopen. Er zijn daarbij wel een aantal voorwaarden waarop je dient te letten.

De PlayStation 4-versie zet je naar de PlayStation 5 om; de Xbox One-versie naar de Xbox Series X. Wanneer je van de huidige PlayStation- naar de nieuwe Xbox-console (of vice versa) overstapt, krijg je dus geen gratis upgrade van de game.

Houd tevens rekening met de PlayStation 5- of Xbox Series X-uitvoering. Je kunt zowel de digitale als fysieke PlayStation 4- en Xbox One-versie upgraden. Wanneer je echter van plan bent een diskdriveloze PlayStation 5- of Xbox Series X te kopen, kun je alleen de digitale versie van FIFA 21 upgraden.

Bij de overzetting neem je tot slot niet alles mee. Je neemt wel de progressie van FIFA 21 Ultimate Team (FUT) en Volta Football mee, maar dat geldt niet voor Online Seizoenen, Co-op Seizoenen, Carrière, Profclubs en andere modi.

EA geeft je tot de lancering van FIFA 22 de mogelijkheid om van Dual Entitlement gebruik te maken.

In FIFA 21 hoef je bij het kopen van een nieuwe generatie console niet een nieuw exemplaar aan te schaffen.

FIFA 21 gameplay - Welke veranderingen zijn er?

FIFA 21 heeft om te beginnen een vernieuwd systeem om te dribbelen waarmee je tegenspelers lekker dol kunt draaien. Je zit daarbij net iets korter op de bal waardoor je in een-tegen-eensituaties over meer controle en reactiesnelheid beschikt. Dankzij snel voetenwerk manoeuvreer je vervolgens behendig om een tegenstander heen, wat vooral in Volta Football goed van pas lijkt te komen. Er zijn daarnaast weer enkele skillmoves aan het trucjesarsenaal toegevoegd.

EA Sports heeft verder aan de positionering van spelers gesleuteld. Het gaat daarbij om de individuele kwaliteit van een speler die positie moet kiezen. Een topverdediger als Virgil van Dijk stelt zich nu beter op bij kopduels of het blokkeren van een schot, terwijl de behendige Kevin De Bruyne juist slimmer de gaatjes tussen de linies opzoekt. Teven struikelen computergestuurde spelers nu minder over elkaar heen of botsen ze minder snel onnodig tegen elkaar op.

Of het nu om countervoetbal of tiki-taka gaat, de loopacties van je medespelers zijn in de opbouw van je aanval ontzettend belangrijk. Om daar meer controle over te hebben, herintroduceert de ontwikkelaar de mogelijkheid om een speler zonder de bal een bepaalde richting op te sturen of direct tijdens zijn loopactie over te nemen. Het is dus vooral een extra manier om ook zonder de bal invloed op het spel uit te oefenen.

FIFA 21 kent meer dan dertig competities. Naast de Eredivisie en Pro League kun je voor het kampioenschap in onder meer de Premier League, Bundesliga en LaLiga gaan. Ook de Champions League en Europa League of hun Zuid-Amerikaanse tegenhangers zijn speelbaar. Alle teams uit de voorgaande editie zijn weer vertegenwoordigd, maar er is wel een uitzondering. Na Juventus (Piemonte Calcio) is er namelijk ook geen AS Roma in FIFA 21. De Serie A-club is wel speelbaar, maar dan als Roma FC met aangepaste logo en shirts.

FIFA krijgt tot slot een nieuwe moeilijkheidsgraad. Competitief belooft nog een tandje moeilijker dan Legendarisch en Ultiem te worden.


FIFA 21 Ultimate Team - Wat is er nieuw in FUT?

De meest in het oog springende nieuwe feature is de toevoeging van FUT Co-op. Daarin speel je samen met een vriend FUT. Dat kan natuurlijk al thuis op de bank met een extra controller, maar in FIFA 21 kan dat eindelijk ook à la Online Seizoenen. Je speelt dan samen in Division Rivals en Squad Battles naast de wekelijkse progressie voor speciale co-op beloningen.

Er zijn daarnaast twee nieuwe evenementen in FUT. In Team Events kies je een team en ga je de strijd aan door middel van het behalen van bepaalde doelstellingen. In Community Events hoef je geen team te kiezen en werkt de gehele community samen. In beide events kun je unieke rewards, coins of packs winnen.


FIFA 21 Carrière - Wat is er nieuw in Career Mode?

Niet iedereen heeft zin om in Carrière alle wedstrijden te spelen. Er is alleen niks zo vervelends als een schijnbaar makkelijke wedstrijd tegen de hekkensluiter te simuleren en vervolgens te verliezen. In de nieuwe interactieve wedstrijdsimulator (Interactive Match Sim) simuleer je nog steeds matches, maar met data en de mogelijkheid om op belangrijke momenten in te grijpen. Denk daarbij aan het wisselen van vermoeide spelers of het zelf nemen van een strafschop. Een compromis voor wie niet alle wedstrijden wil spelen, maar wel graag de controle behoudt.

Met het nieuwe attribuut 'wedstrijdscherpte' krijg je meer inzicht in het prestatieniveau van je selectie. Hoe hoger de wedstrijdscherpte, hoe hoger de focus tijdens cruciale momenten in de wedstrijd zoals het verzilveren van kansen of succesvol inzetten van tackles als noodingreep. Via een nieuw trainingssysteem kun je dat je spelers ten volle aanleren, en met een nieuw activiteitensysteem beslis je wanneer ze in de week überhaupt trainen of rusten. Daarmee beïnvloed je naast scherpte ook de fitheid en motivatie van je team.

Verder is er in Carrière een nieuw ontwikkelingsonderdeel waarmee je spelers voor een andere positie kunt klaarstomen. Denk daarbij aan een overbodige verdedigende centrale middenvelder die je wegens blessures en krapte in de selectie tot een centrale verdediger omvormt.

De ontwikkelaar zegt verder de kunstmatige intelligentie van tegenstanders verbeterd te hebben. Zowel verdedigend als aanvallend moeten AI-spelers beter hun mannetje staan. Op het vlak van passen, dribbelen, tackelen en mandekken krijg je nu meer tegenstand.

Tot slot is in de FIFA 21-carrièremodus de transfermarkt ietwat aangepast. Zo zijn er nieuwe manieren om spelers te contracteren. Denk daarbij aan huren met een optie tot koop afdwingen, maar de computer kan ook voorstellen tot het ruilen van spelers doen. Met de optie 'authentieke transfers' worden actuele transfers in de echte voetbalwereld nagebootst.


FIFA 21 Volta - Wat is er nieuw in de FIFA Street spin-off?

Na drie FIFA-edities kwam weliswaar een einde aan The Journey, maar daarvoor in de plaats kwam in FIFA 20 Volta Football. Goed nieuws: de modus keert in FIFA 21 terug.

De meest in het oog springende toevoeging is Volta Selecties. Daarmee kun je nu ook online je straatvoetbalkunsten vertonen. Je maakt alleen of samen met vrienden deel van een team uit en speelt tegen andere menselijke tegenstanders. Hoewel je net zoals in de offline variant vijf tegen vijf speelt, kun je echter met maximaal drie online vrienden een team vormen. Het restant van het Volta-team wordt vermoedelijk met andere online spelers aangevuld.

Een andere nieuwe feature is Uitgelichte Battles. EA Sports heeft daarover nog niet veel bekendgemaakt, maar volgens de ontwikkelaar kun je straks "grote namen in de voetbalwereld aan je selectie toevoegen". Met dat team speel je vervolgens tegen de computer of teams uit de community waarbij je punten en beloningen vergaart.

Verder zijn er de nodige nieuwe aanpassingen voor je speler. Daarmee kleed je je mannelijke of vrouwelijke avatar met de nieuwe tenues van de clubs aan, maar ook met door beroemdheden ontworpen collecties. Het oog wil immers ook wat.

Tot slot zijn er vijf nieuwe locaties. Het is nog niet duidelijk of alle Volta-speelvelden uit FIFA 20 terugkeren, maar daarin kun je onder andere in Londen, Tokio, New York, Amsterdam en Kaapstad spelen. In FIFA 21 wordt daar sowieso São Paulo, Dubai en Milaan aan toegevoegd (de andere twee nieuwe locaties zijn nog niet bekend).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

FIFA 21

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties