Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 21 - Hoe te verdedigen en tegendoelen te voorkomen

De nul moet blijven!

Goed verdedigen in FIFA 21 is net zo belangrijk als sterk offensief spel. Want als je veel doelpunten slikt, heeft de beste counter weinig nut.

Het is belangrijk om een weloverwogen en doordachte aanpak te hanteren om de tegenstander geen kansen te geven om te scoren. Dit vereist oefening en de juiste verdedigende spelers. Wij geven je hieronder al onze tips om daar in te slagen.

Ga naar de volgende secties:


Tactisch verdedigen of klassiek verdedigen in FIFA 21?

In Tactische Verdediging draait alles rond het moderne verdedigingssysteem van het spel. Dit is trouwens de enige mogelijke optie wanneer je online speelt. Die staat in tegenstelling tot de klassieke, verouderde verdedigingsmethode. Het klassieke systeem is gebaseerd op vele automatismen en de AI neemt daarbij verschillende taken op zich, terwijl in Tactical Defending net veel dingen handmatig worden gedaan. Het is complexer, maar tegelijkertijd effectiever.


De belangrijkste verschillen:

  • Jersey picking en jostling: Trekken aan truien of tegenstanders ruw aan de kant duwen is niet mogelijk met het klassieke systeem.
  • Actief onder druk zetten van de tegenstander: Tactische Verdediging vraagt meer aandacht. Verklein de afstand tot de tegenstander en sluit je tegenstanders in om ze fouten te doen maken. Ook hier dezelfde conclusie: het is efficiënter, maar ook complexer in vergelijking met het klassieke systeem.
  • Moeilijkere dribbels: Het nadeel van de klassieke verdediging is dat dribbelen gemakkelijk is. Tactisch Verdedigen daarentegen maakt het moeilijker voor je tegenstanders om je voorbij te dribbelen. Uiteraard heeft dat voor gevolg dat ook jij moet oefenen om tegenstanders goed voorbij te komen.
  • Mandaat in online modus: Uiteindelijk is het eigenlijk altijd aan te raden om te vertrouwen op Tactische Verdediging. Het is verplicht online, dus het is nuttig als je weet hoe het te gebruiken.

Terug naar boven

Als het slecht gaat, geef je je tegenstander een tactisch duwtje.

FIFA 21: tips om de bal te veroveren

Er zijn vele manieren om in balbezit te komen. Het is effectief als je erin slaagt om passeer routes en passeer passes te onderscheppen, omdat je op deze manier duels vermijdt en idealiter een tegenaanval kan lanceren.

Om de bal op directe te wijze te veroveren vanuit de dribbel van een tegenstander, is het belangrijk dat je je gedrag in duels onder controle krijgt. Druk op de knop voor de lage pass en de speler die je net hebt geselecteerd zal de speler met de bal op korte afstand volgen.

Wat je dan doet, hangt af van de situatie. Als je je in een veelbelovende positie bevindt, kun je een tackle uitvoeren. Mislukt die, druk de knop dan weer op het juiste moment in voor een tweede poging. Je hebt sowieso oefening nodig om de juiste timing te vinden. Het beste is om ervoor te zorgen dat je eerste slide op zijn plaats zit. Gebruik het niet onzorgvuldig, want het geeft je normaal een zeer goeie kans om de bal te veroveren.

Afhankelijk van de situatie kan je tackle passes onderscheppen en zo het hele spel n een ander richting sturen. De correcte timing is altijd cruciaal, wat je ook doet. Als je het te laat doet, kun je je tegenstander verwonden en riskeer je een gele of zelfs rode kaart. En als je het te vroeg doet, kan je tegenstander nog steeds uitwijken... Dus zorg ervoor dat je de juiste timing hebt om te slagen.

Blijf geduldig en verover de bal.

Een andere methode is het veroveren van de bal aan de voet van de tegenstander. Als dit fout gaat, kan dit net zo vaak tot kaarten leiden als een tackle. Lukt het, dan ga je met de bal aan de haal en kun je op doel af stormen. Deze beweging voer je uit door op de schietknop te drukken, en die weer op het juiste moment op te heffen.

Als de tegenstander dreigt te ontsnappen, heb je andere opties. Je kunt aan het truitje van de tegenstander trekken, wat hem zal vertragen. Dit is echter een groot risico, want als je overdrijft zal de scheidsrechter fluiten. En aangezien dit als een tactische fout wordt beschouwd, kun je een waarschuwing verwachten. En in het strafschopgebied kun je het al beter helemaal niet doen als je niet wilt dat er een strafschop naar je wordt gefloten.


Krijg steun van andere spelers, maar vertrouw niet alleen op de AI

Om nog meer druk op de tegenstanders uit te oefenen of ze in een hoek te zetten, kun je hulp inroepen. Druk op de rechter schouderknop en jouw bijzijnde speler zal automatisch je tegenstander aanvallen. Zo kun je proberen de bal te veroveren of een dubbele aanval af te leveren. En met de linkse trekker kun je ook je tegenstander wegduwen.

Die druk kan soms de moeite waard zijn. In sommige situaties kunnen tegenstanders in paniek raken en gewoon blindelings de bal naar voren of opzij schoppen, dus het is een goed idee om extra druk te zetten via de computergestuurde spelers.

Tegelijkertijd moet je niet alleen op de AI vertrouwen, want als jij er zelf voor zorgt kun je nog steeds het allersnelst reageren op nieuwe situaties. AI-helpers zijn echter zeer geschikt als ondersteuning.

Let op het volgende:

  • Verplaats je spelers actief naar achteren als je te veel gevaarlijke situaties in jouw eigen helft blijft tegenkomen.
  • Probeer te anticiperen op het gedrag van je tegenstander en pas je aan door doorgangen te blokkeren en de doorgangen te vernauwen. Met andere woorden: kijk niet alleen naar de speler die de bal in balbezit heeft, maar naar het hele veld.
  • Per toetsaanslag selecteer je de volgende verdediger en val je de tegenstander actief aan met de bal.
  • Confronteer tegenstanders vroeg met duels, maar niet onbezonnen of roekeloos, want anders krijgen ze de vrije loop. En hou er rekening mee dat je AI-teamgenoten meer kans hebben om achterop te raken dan om actief de confrontatie aan te gaan met de tegenstanders.
  • Het is nuttig om te vertrouwen op mandekking. Hou er echter rekening mee dat AI-gecontroleerde spelers meestal niet dicht genoeg bij de tegenstander zijn voor hun tackles, dus schakel naar hen over en neem het zelf over.

Terug naar boven


Ben je op zoek naar meer informatie over FIFA 21? Begin dan eens bij onze artikels over de FIFA 21 release en meer en FIFA 21 gids en tips. Of bekijk het overzicht met de top 100 beste spelers in FIFA 21. We hebben zelfs de beste aanvallers, beste middenvelders, beste verdedigers en beste keepers in FIFA 21 opgelijst. Zelfs zijn we begonnen met het oplijsten van de beste spelers per competitie, zoals de top 20 beste spelers in de Premier League. Eveneens hebben we alle 5-sterren skill moves spelers op een rijtje gezet. Wil je beter leren spelen? Dan kan onze gids over goed verdedigen van pas komen.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

FIFA 21

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties