Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 20 - Gameplay, FUT, Volta en alles wat je moet weten

Legt de bal in het mandje.

Het is je vergeven als je denkt dat EA's paradepaardje door de jaren heen maar weinig vernieuwing biedt. Immers is de bal al ronder dan ooit en zijn zelfs de kleinste poriën van Ronaldo's gezicht met zorg gedigitaliseerd. Maar juist omdat die immens belangrijke zaken nu behandeld zijn, kunnen we verder met waar het echt om draait: het verfijnen van de mooiste sport ter wereld. Bovendien is er dit jaar zelfs een volledig nieuwe gamemodus te spelen! In dit artikel lees je alles wat je over FIFA 20 moet weten.

FIFA 20 Gameplay

Er is een hoop tijd besteed aan het verfijnen van de gameplay van FIFA 20. Het meest belangrijke om te weten is dat het schieten van de bal veel nauwkeuriger is dan in de game van vorig jaar. Of je nu op doel schiet of een belangrijke pass maakt naar je vrijstaande teamgenoot, je kunt er van op aan dat je niet voor nare verrassingen komt te staan zodra de bal je voet verlaat.

Ook is de individualiteit tussen de spelers beter benadrukt, vooral als het gaat om snelheid. Snelle spelers zijn nu ook écht snel en zijn niet langer bij te houden als ze een sprintje trekken, zeker niet door spelers die in het echt het ook moeten afleggen tegen snelheidsduivels zoals Gareth Bale. Aangezien nu het zijwaarts dribbelen uit FIFA 17 weer terug is, moet je enorm opletten dat je niet constant om de tuin geleid wordt. Individuele matches krijgen door deze aanpassingen in het tempo een uniek karakter, en je zult je tactieken moeten herzien als je van de allersnelsten wilt winnen.

Verdedigen is ook op de schop gegaan en je kunt niet langer uitsluitend op de AI rekenen. Je wordt geacht om zelf steeds de verdediger in de buurt van de bal te besturen en dus zelf de bal te onderscheppen. Dankzij aanpassingen aan het tackle-systeem kun je er op rekenen dat je de bal niet direct weer verliest nadat je hem voor de voeten van een aanvaller weg hebt gespeeld.

Al deze aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de kern van FIFA 20 zich richt op wat aan het einde van de rit het belangrijkste is: jou voorzien van een actievol, vermakelijk en responsief potje digitaal voetbal.

FIFA 20 FUT

FIFA zou FIFA niet zijn zonder de omstreden FIFA Ultimate Team-modus. Maar buiten de lootbox-discussie om is FUT voor velen dé modus bij uitstek om elk jaar weer in te duiken. Dit jaar zijn er aanpassingen aan de Icons gemaakt, waardoor je nu een beter zicht krijgt op wanneer bepaalde Icons beschikbaar zijn in de card packs. Vlak na release van de game zijn alleen de Base en Mid Icons beschikbaar, versies van de spelers aan het begin van hun carrière. Later komen daar de Prime en Moment Icons voor in de plaats, oftewel versies van spelers op hun absolute hoogtepunt. EA geeft aan dat deze aanpassing spelers gaat motiveren om interessante teams samen te stellen.

FUT heeft nu ook een Battle Pass, vergelijkbaar met dat van bijvoorbeeld Fortnite. Je verdient XP met het voltooien van uitdagingen, en met elk level dat je stijgt verdien je nieuwe cosmetische items, stadionthema's, overwinningsposes en boosts voor FIFA-punten. Op het hoogste level verdien je een sterke speler die je mag houden. Deze battle pass is bovendien helemaal gratis, waardoor de drempel voor het bouwen van sterke teams aanzienlijk wordt verlaagd. Bovendien geeft het Belgische spelers de mogelijkheid om weer competitief te zijn in FUT, aangezien het daar niet langer mogelijk is om FIFA-punten te kopen.

FIFA 20 Volta

Wie vroeger helemaal verslingerd aan FIFA Street was, opgelet: FIFA 20 bevat een volledig nieuwe gamemodus genaamd FIFA Volta. Straatvoetbal is weer terug en ditmaal gaat het gepaard met een verhaal en RPG-elementen om de modus van extra inhoud te voorzien. Je maakt je eigen straatvoetballer, die in vele toernooien rondom de hele wereld zichzelf probeert te bewijzen. Vaarwel Alex Hunter en de Journey-modus; althans, voor deze editie.

De RPG-elementen zijn door de gehele modus merkbaar. Naast het uiterlijk van je personage verdien je ervaringspunten, waardoor je in level stijgt en skill points verdient die je vervolgens weer aan nieuwe vaardigheden spendeert. Daarnaast speel je met het voltooien van challenges ook nieuwe cosmetische items vrij. Sommige items zijn alleen met Volta Coins te koop, een in-game currency die je niet met microtransacties kunt aanvullen. En het zou geen RPG-modus zijn zonder dat de items daadwerkelijk verschillende gradaties kent, en een beetje straatvoetballer weet ook wel dat hij niet hoeft op te dagen zonder zijn Legendary jack en Epic sportbroek.

Het ziet er naar uit dat FIFA Volta een uitstekende modus is voor wanneer je je niet wilt bekommeren over je Prime Icons of het naspelen van de Champions League. De kleinschalige, intieme setting van straatvoetbal heeft iets unieks en dankzij de toevoeging van het verhaal en de RPG-elementen biedt FIFA Volta meer dan alleen een korte afleiding.

FIFA 20 Release en versies

FIFA 20 komt op 27 september uit voor de pc, PlayStation 4, Switch en Xbox One.

Vanwege de lootbox-controverse is het dit jaar niet mogelijk om elke versie van FIFA 20 aan te schaffen, afhankelijk van in welk land je woont. In België is alleen de FIFA 20 standaardeditie beschikbaar. In Nederland kun je daarnaast ook de FIFA 20 Champions Edition aanschaffen.

Wil je de FIFA 20 Standaardeditie kopen, krijg je daar voor vijf matches een leenicon naar keuze bij, uit de Mid-klasse. Daarnaast krijg je drie weken lang een Goud-pakket met FUT-kaarten, en een speciaal FUT-tenue voor je spelers.

Woon je in Nederland en wil je de FIFA 20 Champions Edition kopen, krijg je de bovenstaande goodies, twaalf weken lang een gratis Goud-pakket en drie dagen eerder toegang tot de game.

Er is zelfs een PlayStation 4 Pro FIFA 20 bundel te koop. Deze bundel bestaat uit een PlayStation 4 Pro met 1 TB opslagruimte, de standaardeditie van FIFA 20 en 14 dagen gratis PlayStation Plus.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Follow a topic and we'll email you when we write an article about it.

FIFA 20

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties