Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

FIFA 19 - Release, FUT, Champions League, The Journey en alles wat we weten

Update: Kick-Off, FUT, The Journey.

Wanneer overal de voetbalcompetities weer van start zijn gegaan, weet je dat FIFA 19 niet lang meer op zich laat wachten. Het was al langer bekend de Champions League eindelijk zijn opwachting maakt, maar inmiddels druppelt er ook steeds meer informatie over bijvoorbeeld FUT en The Journey binnen. Hier lees je alles wat je over de voetbalgame moet weten.

Inhoud

FIFA 19 release

Electronic Arts heeft tijdens de E3 2018 de FIFA 19 release bekendgemaakt. De game komt op 28 september 2018 voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Switch, Xbox 360 en Xbox One uit.

Bekijk op YouTube

FIFA 19 pre-order en special editions

Bij een FIFA 19 pre-order krijg je - afhankelijk van welke versie je koopt - de nodige extra's. Voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One is er een Standard Edition, Champions Edition en Ultimate Edition, terwijl voor de Switch alleen de eerste twee edities verkrijgbaar is.

FIFA 19 Standard Edition

 • Game
 • 5 Jumbo Premium Gold Packs (1 per week)
 • Cristiano Ronaldo als leenspeler (7 wedstrijden)
 • Special Edition FUT Kits

FIFA 19 Champions Edition

 • Game
 • 3 dagen Early Access
 • UEFA Champions League Gold Player Pick
 • 20 Jumbo Premium Gold Packs
 • Cristiano Ronaldo en Neymar als leenspeler (7 wedstrijden)
 • Special Edition FUT Kits

FIFA 19 Ultimate Edition

 • Game
 • 3 dagen Early Access
 • UEFA Champions League Gold Player Pick
 • 40 Jumbo Premium Gold Packs
 • Cristiano Ronaldo en Neymar als leenspeler (7 wedstrijden)
 • Special Edition FUT tenues

Daarnaast zijn er nog diverse FIFA 19 PlayStation 4-bundels verkrijgbaar.

FIFA 19 Champions League

Kun je geen genoeg krijgen van de legendarische hymne, die regelmatig op dinsdag- en woensdagavond door je speakers galmen? Dan zit je in FIFA 19 wel goed. Nadat bekend werd dat PES 2019 geen Champions League heeft en de Nederlandse voetbalcommentator Evert ten Napel in een televisieuitzending ook nog eens zijn mond voorbij praatte, kon Champions League in FIFA 19 dan ook niet uitblijven. Met de felbegeerde exclusieve licenties van het miljoenenbal in handen, deelt EA Sports een flinke tik aan Konami uit.

De Champions League kun je als aparte modus spelen. Daarin doorloop je eerst de groepsfase, om vervolgens via de knockoutfase de cup met de grote oren zien te bemachtigen. De finale wordt gespeeld in Estadio (Wanda) Metropolitano, de nieuwe thuishaven van Atlético Madrid. Daarnaast zit de Champions League ook in andere modi zoals FUT, The Journey en Career Mode geïntegreerd. Je speelt overigens niet alleen de officiële wedstrijden van de Champions League, want ook de Europa League en Super Cup staan op het menu.

Bekijk op YouTube

FIFA 19 gameplay

In FIFA 19 zijn er op het gebied van gameplay een aantal tweaks doorgevoerd. Zo is om te beginnen het Active Touch System op de schop genomen waardoor het aannemen van de bal volgens de ontwikkelaar een stuk natuurlijker aanvoelt. Dynamic Tactics moeten daarnaast voor meer tactische vrijheid zorgen die van invloed zijn op de formatie en mentaliteit van de spelers. In 50/50 Battles zijn de gevechten om de bal een stuk minder willekeurig dan voorheen. Met het nieuwe Timed Finishing wordt timing tijdens het afronden belangrijker dan ooit. De in FIFA 18 geïntroduceerde Real Player Motion Technology is tot slot verder uitgediept.

Bekijk op YouTube

FIFA Ultimate Team (FUT)

FIFA Ultimate Team is een razendpopulaire gamemodus die ook in FIFA 19 weer zijn opwachting maakt. Zo werden in FIFA 18 onder meer FUT Icons geïntroduceerd, die ook FIFA 19 weer van de partij zijn. De complete lijst met voetbaliconen wordt binnenkort door EA Sports onthuld, maar inmiddels zijn wel al een aantal nieuwe gezichten gepresenteerd. Zo maakt Nederlands beste voetballer ooit Johan Cruijff voor het eerst in een FIFA-game zijn opwachting, maar ook legendes als Frank Lampard, Steven Gerrard, Rivaldo en Eusebio mogen zich bij de beste der besten scharen.

Division Rivals is een compleet nieuwe FUT-modus in FIFA 19. In de competitieve modus speel je eerst een aantal kwalificatieduels. Aan de hand van de resultaten word je Skill Rating bepaald en word je in een van de tien divisies geplaatst waarin je kunt promoveren of degraderen. Er is een wekelijkse competitie waarin je aan de hand van je rank prijzen kunt winnen. Hoe hoger de rank, des te interessanter de prijzen. Division Rivals vult daarmee het gat tussen de 'casual' FUT Squad Battles en 'hardcore' FUT Champions, die overigens beide weer terugkeren in FIFA Ultimate Team.

Het woord 'microtransacties' heeft sinds Star Wars Battlefront 2 een behoorlijk negatieve connotatie gekregen. Kiest Electronic Arts voor een andere weg, of waait de ophef wel weer over? De uitgever is daar heel helder over: "We gaan verder met lootboxes in FIFA 19." Wel heeft FUT pack odds. Dat houdt in dat de kanspercentages op bijvoorbeeld een skill boost of een speler met een overall rating van 80+ voortaan zichtbaar is.

Bekijk op YouTube

FIFA 19 The Journey

In FIFA 17 werd voor het eerst een verhaalmodus aan de game toegevoegd die in FIFA 18 een officieel vervolg kreeg. The Journey komt terug, maar wel voor de laatste keer - of in ieder geval de laatste keer met Alex Hunter in de hoofdrol. De voetbalster gaat nu voor het ultieme prijs in zijn carrière: het winnen van de UEFA Champions league. Inmiddels is bekend dat hij een nieuwe club heeft. Hunter vervolgt in FIFA 19 The Journey zijn carrière namelijk bij Real Madrid.

The Journey: Champions is op de pc, PlayStation 4 en Xbox One speelbaar, maar de modus zit niet in de Switch-versie van FIFA 19.

FIFA 19 Kick-Off (Aftrap)

Voor het eerst sinds jaren zet EA Sports de schop in Kick-Off. Zo zijn er naast de klassieke aftrap vijf nieuwe wedstrijdtypes toegevoegd. De ontwikkelaar hoopt daarmee de ietwat ingedutte modus 'interessant en verfrissend' te houden.

In House Rules speel je nog steeds een wedstrijd, maar dan met afwijkende regels. In Survival Mode verliest het scorende team na elk doelpunt een van zijn spelers. In No Rules kun je naar hartelust slidings inzetten of voorin blijven plakken aangezien overtredingen en buitenspel simpelweg uitgeschakeld zijn. Daarnaast is er Long Range waarin doelpunten van buiten het zestienmetergebied dubbel tellen. Wanneer je als uitdaging het ziet zitten om met enkel kopballen en volleys te scoren, dan ga je voor Headers & Volleys. Tot slot is er First to... waarin je bepaalde voorwaarden aan de overwinning kunt instellen, bijvoorbeeld wie als eerste drie doelpunten maakt.

Naast Classic Match en House Rules zijn er ook nog andere wedstrijdtypes. Ben je een prijzenpakker, maar heb je geen zin in een toernooi? Dan biedt Cup Final uitkomst voor je. In Home & Away speel je twee wedstrijden en telt net zoals in de meeste toernooien het beste gemiddelde resultaat. Wil je meerdere wedstrijden spelen, dan kan dat ook via de Best Of Series. Tot slot mag de Champions League natuurlijk niet in de Kick-Off ontbreken.

De ontwikkelaar heeft tevens wat kleine tweaks doorgevoerd. Zo worden alle statistieken - van het winpercentage tot het aantal passes per wedstrijd - tot in detail bijgehouden. Je creëert daarbij een eigen Kick-Off-naam zodat je altijd en overal toegang tot je statistieken hebt.

Bekijk op YouTube

FIFA 19 demo

Hoewel Electronic Arts het nog niet officieel bevestigd heeft, kun je enkele weken voor de release een FIFA 19-demo verwachten.

FIFA 19 player ratings

De laatste tien jaar behoorden Lionel Messi en Cristiano Ronaldo tot de beste voetballers. Beide voetballegendes wisselen elkaar al jaren af als beste FIFA-speler. In FIFA 17 en FIFA 18 was Ronaldo de beste speler, maar in het huidige kalenderjaar loopt Messi nagenoeg een-op-een. Wie weet speelt Neymar een grandioos WK en stoot hij beide heren van de troon als beste voetballer. In de aanloop naar de release maakt EA Sports de top FIFA 19 player ratings bekend.

Read this next