Skip to main content

FIFA 18 - Release, gameplay, FUT, World Cup en alles wat we weten

Update: World Cup update.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijkzetten: elk najaar komt er een nieuwe FIFA-game. Zeker nu er geen EK of WK is om je deze zomer zoet te houden, is de drang om de digitale kiksen aan te trekken groot. FIFA 18 pronkt met niemand minder dan Cristiano Ronaldo op de cover. Hier lees je alles wat je over EA's voetbalgame moet weten.

Wil je zelf de beste speler worden? Hier vind je een handig overzicht met alle FIFA 18 tips en tricks.

FIFA 18 release

EA Sports heeft tijdens de FIFA 18 onthulling direct de lanceringsdatum bekendgemaakt. De FIFA 18 release is op 29 september 2017. De voetbalgame komt op de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Switch, Xbox 360 en Xbox One uit.

Bekijk op YouTube

FIFA 18 WK update

Naar aanleiding van het WK voetbal in Rusland komt er een FIFA 18 World Cup update. De uitbreiding is gratis en vanaf 29 mei 2018 voor de pc, PlayStation 4, Switch en Xbox One te downloaden; een week later volgen de mobiele versies van de voetbalgame. De WK-update komt dus niet naar de PlayStation 3 en Xbox 360.

Naast offline vriendschappelijke neem je in FIFA 18 World Cup aan het eindtoernooi deel. Alle 32 geplaatste nationale teams zijn in de update vertegenwoordigd. Ook de twaalf stadions waar de officiële wedstrijden gespeeld worden, zijn beschikbaar. Er is tevens een aangepast toernooi waarbij de afwezige nationale teams van onder meer Nederland, Italië en de Verenigde Staten wel tot de keuzemogelijkheden behoren.

In FIFA World Cup Ultimate Team bouw je net als in de normale FUT aan je droomselectie. Die bestaat uit de beste spelers van de 32 gekwalificeerde landen ook uit FUT World Cup Icons. Alle spelers zijn van vernieuwe player ratings voorzien. Op het vlak van Team Chemistry draait het vooral om nationaliteit en continent in plaats van club en competitie.

FIFA 18 gameplay

De grootste verandering in de FIFA 17 gameplay was de vervanging van de Ignite Engine door de Frostbite Engine. Daarnaast had EA Sports onder meer de dode spelmomenten, physics en AI onder handen genomen. Tijdens de E3 2017 heeft de ontwikkelaar de FIFA 18 gameplay features uit de doeken gedaan. De studio zet deze editie vooral in op meer persoonlijkheid en realisme.

Allereerst is de besturing van de spelers verbeterd. EA Sports heeft daarbij Real Motion Player Technology ingezet, een systeem die de ontwikkelaar zelf met veel bombarie 'de meest innovatieve stap in de geschiedenis van de serie' noemt. De animaties en bewegingen zijn middels motion capturing van diverse sterspelers dit keer frame voor frame opgenomen. Ronaldo's sprint, Sterlings draaibewegingen en Griezmanns dribbeltechniek zijn dankzij de technologie authentieker dan voorheen. De vernieuwde bewegingstechnologie geeft dus vooral een persoonlijk tintje aan de sterspelers op het veld.

Herkenbaarheid beperkt zich overigens niet tot enkel de spelers op het veld. Ook de teams in FIFA 18 zijn volgens de studio 'persoonlijker' dan ooit tevoren. FC Barcelona staat bekend om zijn tiki-taka voetbal, terwijl Italiaanse clubs als Juventus nog wel eens catenaccio als wapen inzetten. Het lijkt er vooral op dat je deze speelstijlen vanaf nu direct in je tactieken kunt integreren en ze dus niet meer handmatig in de custom tactics hoeft aan te passen. Met de verbeterde AI van je teamgenoten is vooral hun positionering zonder bal verbeterd.

In FIFA 18 zijn vooral tweaks in het aanvallende spel doorgevoerd. Zo is het dribbelen accurater, wat een-tegen-een-situaties vooral voor behendige aanvallers aantrekkelijker maakt. Daarnaast zijn er nieuwe bewegingen en afmaakanimaties. Die zorgen vooral voor meer variatie bij het afronden op het doel. Met de nieuwe voorzetbesturing heb je meer opties wanneer je de bal in het zestienmetergebied wilt krijgen. Verdedigende spelers zijn dus gewaarschuwd.

Tot slot benadrukt EA Sports meer sfeer in het stadion te willen creëren. Zo is het publiek dynamischer. Er is meer oog voor individuele reacties van toeschouwers zodat ze niet meer als eenheidsworsten reageren. Ook spandoeken, vlaggen en nieuwe liederen zorgen voor een meer authentieke sfeer tijdens de wedstrijd.

Bekijk op YouTube

FIFA 18 Ultimate Team (FUT)

Elk jaar stijgt FIFA Ultimate Team steeds meer in populariteit, dus ook in deze editie kun je de nodige vernieuwingen verwachten. Zo heeft EA Sports om te beginnen FUT Icons geïntroduceerd. Daarin komen op de pc, PlayStation 4, Switch en Xbox One alleen 'the best of the best' onder de voetballers aan bod, waarmee de ontwikkelaar de Xbox One-exclusieve FUT Legends definitief vervangt.

Dit keer krijg je niet één, maar drie verschillende versies van de beste spelers uit de voetbalhistorie. Zo is er bijvoorbeeld van Ronaldinho een versie uit 2002, 2004 en 2010. De Braziliaan kwam toen respectievelijk voor Paris Saint-Germain, FC Barcelona en AC Milan uit. Ondanks dat het om dezelfde speler gaat, variëren de player stats van de drie verschillende versies. Naast Ronaldinho zijn ook andere sterspelers aangekondigd, zoals Ronaldo Nazário, Pelé, Diego Maradona, Carles Puyol en Ruud Gullit.

Naast de toevoeging van voetballegendes zijn er ook andere nieuwe FIFA 18 FUT features te vinden. Zo maken Squad Battles hun entree. Dat is een offline variant op FUT Champions. Daarin speel je wekelijks tegen de teams van de FUT-community, bekende voetballers, professionele FIFA-spelers en beroemdheden. Het verschil met FUT Champions is dat je het niet online tegen andere menselijke spelers opneemt, maar je offline tegen computergestuurde tegenstanders speelt. Er staat uiteraard een beloning tegenover, zoals Packs, spelers en Gold. Of eeuwige roem in de leaderboard, dat kan natuurlijk ook.

Een andere nieuwe feature in FIFA 18 Ultimate Team is de Champions Channel. Daarin bekijk je de herhalingen van de volledige wedstrijden van de honderd beste FUT-spelers die in de Weekend League uitkomen. Je kunt daarbij van camerapositie wisselen, versneld de hoogtepunten doorlopen of terugspoelen als je een mooie actie nog een keer wilt zien. Uiteindelijk kun je in de Champions Channel elke wedstrijd van de pro's tot in detail analyseren.

Daarnaast zijn er in FIFA 18 Ultimate Team voor het eerst Objectives te vinden. Dat zijn dagelijkse of wekelijkse doelstellingen waarmee je de nodige beloningen kunt opstrijken. Het gaat daarbij om simpele uitdagingen zoals een speler kopen of nieuwe speler later debuteren. Maar daarnaast gaat het ook over aspecten als teammanagement of uitdagingen tijdens de wedstrijd. Hoe moeilijker de Objective, hoe hoger de beloning.

In FIFA 17 introduceerde EA Sports de feature Squad Building Challenges. Daarin kun je voor beloningen aan je teamsamenstelling sleutelen, net zo lang totdat je aan de gestelde eisen voldoet. Aan die opzet is in FIFA 18 Ultimate Team niks veranderd, maar de SBCs zijn wel verder uitgediept. Nieuw zijn bijvoorbeeld gecombineerde spelersbeoordelingen en Brickslots.

Tot slot heeft EA Sports de schop in de companion app gezet. Dat houdt in dat de FIFA 18 Web App om te beginnen een nieuw interface krijgt. De layout is nu op de pc en mobiele apparaten hetzelfde. Met de app kun je aan je teams sleutelen en Squad Building Challenges voltooien, maar ook dankzij de nieuwe Daily Objectives extra beloningen claimen.

Bekijk op YouTube

FIFA 18 The Journey

Een van de meest opmerkelijke vernieuwingen in FIFA 17 was de toevoeging van een verhaalmodus. Inmiddels is duidelijk dat in FIFA 18 The Journey terugkeert. Het tweede deel pakt de draad van het verhaal op en kruip je wederom in de huid van Alex Hunter. Na zijn doorbraak in de Premier League staat de jonge voetbalster in het middelpunt van de internationale aandacht en beginnen buitenlandse topclubs ook aan hem te trekken.

In Hunter Returns kun je Alex dit keer meer personaliseren. Denk daarbij aan het aanpassen van zijn kapsel, tatoeages en kleding. Daarnaast is er meer interactie met grote spelers (waaronder Ronaldo) en hebben je keuzes meer impact op het verhaal. Ook zet je dit keer voet buiten Engeland aangezien je de zomervakantie in Brazilië doorbrengt en je in Los Angeles het nieuwe seizoen voorbereidt. The Journey hoef je overigens niet meer noodgedwongen in je eentje beleven. Zo is het namelijk mogelijk dat een vriend op de bank tijdens de wedstrijden als teamgenoot meespeelt.

Overigens slecht nieuws als je een Nintendo Switch in bezit hebt en graag de kiksen van Alex Hunter aantrekt. Electronic Arts heeft namelijk te kennen gegeven dat FIFA 18 The Journey niet op de Switch speelbaar is. Nieuwsgierig wat in Nintendo's versie wel kunt? Lees dan hier Marcels FIFA 18 Nintendo Switch hands-on preview.

Bekijk op YouTube

FIFA 18 Career Mode (Carrière)

EA Sports heeft de carrièremodus in FIFA niet helemaal links laten liggen. Zo heeft de ontwikkelaar de nieuwe FIFA 18 Career Mode features toegelicht. De modus wordt op de pc, PlayStation 4 en Xbox One ondersteund door de Frostbite Engine. De ontwikkelaar probeert met de veranderingen meer diepgang en realisme in de Career Mode te creëren.

De meest uit het oog springende wijziging is het nieuwe transfersysteem. Door middel van interactie oefen je nu meer invloed uit op de contract- en transferonderhandelingen. Via de nieuwe Transfer Hub start je de onderhandelingen en zit je vervolgens met spelers, managers en zaakwaarnemers om de tafel. Je onderhandelt over zaken als salaris, contractduur, clausules, bonussen, doorverkooppercentages en iemands rol binnen het team. Laat je dit soort zaken liever links liggen, dan kun je de onderhandelingen altijd aan een assistent overlaten.

Een toptransfer gaat vervolgens niet onopgemerkt voorbij. Al het belangrijke nieuws wordt dankzij de Frostbite Engine nu middels dynamische video's in beeld gebracht. Zo zie je beelden van de officiële persconferentie waarin de kersverse speler aan de pers wordt getoond. Maar ook als een speler van je club een Speler van de Maand-trofee krijgt of je team een prijs pakt dan wordt dat sfeervol in beeld gebracht.

Er is soms niks zo vervelend wanneer je in het heetst van de strijd de game moet pauzeren om te wisselen. Voor het eerst kun je in-game nieuwe spelers inbrengen. In Team Management kun je voorafgaand de wedstrijd namelijk al mogelijke wissels instellen. Kom je in de tweede helft bijvoorbeeld op achterstand te staan? Dan breng je direct daarna de gewenste extra aanvaller voor een verdediger in, zonder dat je daarbij de game moet pauzeren. Alles voor de overwinning.

Tot slot zijn er meer dan vijftien nieuwe skill games waarin je spelers of groepen specifieke trainingen toewijst, vernieuwingen in de teamstijlen en positionering van spelers aangebracht en meer sfeer in de stadions.

FIFA 18 demo

Hoewel EA Sports op het moment van schrijven nog niet officieel bevestigd heeft, is de FIFA 18 demo volgens de geruchten vanaf 15 september 2017 te downloaden.

FIFA 18 pre-order en special editions

Er zijn momenteel vier FIFA 18 edities. De Standard Edition (69,99 euro), Ronaldo Edition (89,99 euro) en Icon Edition (99,99 euro) zijn voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. De Legacy Edition (prijs nog onbekend) komt alleen naar de PlayStation 3 en Xbox 360.

FIFA 18 Standard Edition

 • 5 FUT Jumbo Premium Gold Packs (1 per week gedurende 5 weken)
 • Cristiano Ronaldo als leenspeler voor 5 FUT matches
 • 8 special edition FUT kits (ontworpen door FIFA soundtrack artiesten)

FIFA 18 Ronaldo (Deluxe) Edition

 • 3 dagen Early Access
 • 20 FUT Jumbo Premium Gold Packs (1 per week over 20 weken)
 • Cristiano Ronaldo als leenspeler voor 5 FUT matches
 • 8 special edition FUT kits (ontworpen door FIFA soundtrack artiesten)

FIFA 18 Icon (Super Deluxe) Edition

 • 3 dagen Early Access
 • 40 FUT Jumbo Premium Gold Packs (2 per week gedurende 20 weken)
 • 1 FUT Team of the Week leenspeler voor 3 matches
 • Cristiano Ronaldo als leenspeler voor 5 FUT matches
 • Ronaldo (de Braziliaan, red.) als leenspeler voor 5 Fut Icons matches
 • 8 special edition FUT kits (ontworpen door FIFA soundtrack artiesten)

FIFA 18 Legacy Edition

 • 5 FUT Jumbo Premium Gold Packs (1 per week gedurende 5 weken)

Read this next