Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

'FIFA 18, PUBG en anderen overtreden gokregels met lootboxes'

Mogelijk boetes als gevolg.

FIFA 18, Dota 2, PlayerUnknown's BattleGrounds en Rocket League overtreden de Nederlandse gokregels door lootboxes aan te bieden waarvan de inhoud voor echt geld door te verkopen is op externe marktplaatsen. Dat meldt de Nederlandse Kansspelautoriteit vandaag.

De organisatie nam tien van de populairste games van het moment onder de loep, en de vier bovenstaande titels kwamen daarbij niet goed uit de verf. Bij de niet nader genoemde overige zes games is het doorverkopen van items niet mogelijk, daarom worden deze niet als online gokspellen gezien.

Cover image for YouTube videoHUNTING MYSTERY DECALS - 30+ ROCKET LEAGUE CRATE OPENING

De Kansspelautoriteit is in gesprek met uitgevers, die acht weken de tijd krijgen om hun beleid aan te passen. Het is de vraag of dit ook gaat gebeuren, omdat men ook te maken heeft met spelers in andere landen. Daarnaast levert het ze jaarlijks tientallen miljarden extra inkomsten op. De waakhond dreigt uiteindelijk met boetes, maar wil desgevraagd nog niet vooruit lopen op een eventueel verkoopverbod. Online gokken is illegaal in Nederland, maar men weet nog niet zeker of lootboxes daadwerkelijk hieronder vallen.

Men vergelijkt het openen van lootboxes met een fruitautomaat, mede dankzij de visuele- en geluidseffecten die ermee gepaard gaan. Je weet van tevoren niet wat je krijgt, maar het ziet er wel spectaculair uit. Daardoor blijf je telkens nieuwe kistjes kopen. Vooral jongeren zouden hier vatbaar voor zijn.

Verder is niet bewezen dat gokverslaafden meer gevoelig zijn voor lootboxes dan anderen. België onderzoekt ook een verbod op lootboxes, naast andere landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Dota 2

PC, Mac

FIFA 18

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC, Nintendo Switch

See 2 more

Playerunknown's Battlegrounds

PS4, Xbox One, PC

Rocket League

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties